Ruim 12.000 doodgeboren kinderen geregistreerd in plaats van de verwachte 550

In het afgelopen jaar zijn ruim 12.000 kinderen opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Op 3 februari is het precies een jaar geleden dat de wet werd gewijzigd die registratie mogelijk maakt. Voorheen registreerde de overheid doodgeboren kinderen niet.

Het kabinet had zo’n 550 inschrijvingen per jaar verwacht – circa het aantal doodgeboren kinderen per jaar na een zwangerschap van 24 weken of langer. Maar: het inschrijven mag ook met terugwerkende kracht. Daar hebben veel ouders gebruik van gemaakt – ook zij die hun kinderen jaren geleden verloren.

De wetswijziging is een initiatief van Natasja Geyteman-Bos uit Katwijk. Zij vond het onterecht dat haar in 2007 levenloos geboren dochter Jolie niet voor registratie in aanmerking kwam. In 2012 begon zij een petitie, en daarna sprak zij meermaals met ministers en beleidsmakers in Den Haag. Uiteindelijk werd het wetsvoorstel unaniem aangenomen in de Kamer.

Voor ouders is het een opluchting dat hun kind nu op deze manier wordt erkend. Geyteman-Bos: „Jolie is altijd een deel van ons leven geweest, maar als ik inlogde op mijnoverheid.nl stonden er twee kinderen. Dat klopte niet. Ik ben moeder van drie.” (NRC)

Doodgeboren pagina 30-31