Onbekende scherpschutter

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Gabriel Mejdalani

Even voorstellen: Cavichiana alpina. Ondanks de felle kleuren van zijn kop, rugschild en vleugels was deze Braziliaanse scherpschutter nog onbekend voor de wetenschap. Het diertje zat verscholen in Bromelia-planten in het zuidoosten van Brazilië, in berggebieden rond Rio de Janeiro. Scherpschutters zijn een familie van bladspringers, een groep insecten die in plantenstengels of- stammen boren en plantensap zuigen met hun scherpe monddelen. Entomologen beschreven de nieuwe soort afgelopen week in Zoologia. Drie van de verzamelde exemplaren gingen verloren in de brand september 2018 in het Museo Nacional.

De naam ‘scherpschutter’ ontstond in de negentiende eeuw in de zuidelijke Verenigde Staten. De schade die bladspringer Homalodisca vitripennis aan katoenplanten veroorzaakte deed denken aan kogelgaten.