Dit schrijven de Britse zaterdagkranten over de Brexit

In de Britse ochtendbladen klinkt duidelijk de roep door om een eind te maken aan de enorme verdeeldheid na jarenlang gesteggel over de Brexit.

Groot-Brittannië hoort bij het wakker worden niet meer bij de Europese Unie. De Britse kranten besteden deze zaterdagochtend uiteraard volop aandacht aan deze historische gebeurtenis, ook al zal er bij veel van hun lezers na al die jaren gesteggel ook wel sprake zijn van een zekere Brexit-moeheid.

Maar hoe dan ook gaat het Britse vertrek uit de EU met veel emoties gepaard. De oproep die Boris Johnson vrijdagavond deed in zijn toespraak tot het Britse volk om het land weer samen te brengen vindt ook veel weerklank in de zaterdagkranten. Een greep uit de voorpagina’s:

The Sun: Make leave, not war

De koppenmakers van boulevardkrant The Sun hebben zich uiteraard weer uitgeleefd en komen met ‘Make leave, not war’, een variant op de bekende hippieslogan ‘Make love, not war’. In haar commentaar schrijft de krant dat het land de verdeeldheid en rancune nu achter zich moet laten en dat de termen Leavers (voorstanders van vertrek uit de EU) en Remainers (voorstanders van in de EU blijven) niet meer gebruikt zouden moeten worden.

Daily Telegraph: Johnson voert druk op EU op

Onder de kop „Johnson voert druk op EU op” schrijft The Daily Telegraph dat de Britse premier plannen heeft voor het instellen van volledige douane- en grenscontroles voor goederen uit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk. Zo wil de Britse regering Europa onder druk zetten in de gesprekken over de toekomstige handelsrelatie met de EU.

Guardian: Brok in keel of opgestoken middelvinger?

The Guardian heeft een grote Brexit-special en laat op de voorpagina stercolumnist Jonathan Freedland de vraag stellen en beantwoorden hoe je als land gedag zegt tegen je buren. Is dat met een brok in je keel en een triest afscheidslied, of met gejuich en een opgestoken middelvinger? Het bleek vrijdagavond om 23 uur Britse tijd beide te zijn, constateert Freedland.

Financial Times: Banden met EU eindelijk doorgesneden

The Financial Times houdt het naar goede gewoonte zakelijker en feitelijker. Onder de kop „Groot-Brittannië snijdt eindelijk banden met EU door” schrijft de krant over de uitspraken van Johnsen, die heeft gezegd dat Brexit het Verenigd Koninkrijk de kans geeft zijn volledige potentieel te benutten, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die het vertrek van de Britten diep betreurt.

Het woord eindelijk in de kop op de voorpagina van de krant, slaat meer op de lange en bittere politieke strijd die aan deze Brexit vooraf is gegaan, dan dat de zakenkrant blij is dat het Verenigd Koninkrijk nu uit de Europese Unie is.

Daily Mail vindt Wuhan-virus belangrijker

De Daily Mail vindt het nieuws over de eerste twee besmettingen met het Wuhan-virus in Groot-Brittannië belangrijker dan de Brexit, getuige de voorpagina. Wel is er een advertentie voor een speciale Daily Mail-Brexit-handdoek met daarop de tekst „Een nieuwe dageraad voor Groot-Brittannië”.

Lees ook de reportage van correspondent Melle Garschagen vanaf Parliament Square: Vanaf nu zal de Engelse leeuw weer brullen

Correctie (1 februari 2020): In een eerdere versie van dit stuk werd de auteur van het artikel in The Guardian Jonathan Freedman genoemd. Dat klopt niet, hij heet Jonathan Freedland. Hierboven is dat aangepast.