Dit is de fotoserie die de Zilveren Camera 2019 heeft gewonnen

Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel heeft de Zilveren Camera 2019 gewonnen. Hij ontving de grootste Nederlandse persfotografieprijs voor de serie die hij maakte in Baghouz, in maart 2019. De Syrische stad, op de grens van Syrië en Irak, was op dat moment het laatste bolwerk van IS en de exodus was begonnen. Van Wessel, die in opdracht werkte van Der Spiegel en Trouw, bracht een maand door in Baghouz en bezocht het vluchtelingenkamp Al-Hol. De jury van de Zilveren Camera (10.000 euro) bekroonde een „overweldigende serie met dystopische beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad”.

De weg vanuit de stad Deir es-Zor naar de Oost-Syrische grensstad Baghouz was de route van het slagveld, maandenlang vochten IS-strijders en de internationale coalitie hier om iedere meter. Het resultaat is dat er geen mensen meer kunnen terugkeren, het hele gebied is een groot mijnenveld. Foto Eddy van Wessel

Tijdens de strijd om het laatste IS-bolwerk slaan veel IS-aanhangers op de vlucht. Na wekenlange bombardementen ontstaat een exodus van mensen die de woestijn in trekken. Foto Eddy van Wessel

Een gedode IS-strijder ligt tussen de puinhopen van Baghouz, een klein stadje op de grens van Syrië en Irak, waar IS tot in maart 2019 standhield. Foto Eddy van Wessel

IS-strijders ondersteunen hun gewonden en verlaten Baghouz, als in het stadje in maart 2019 geen eten of medische zorg meer aanwezig is.Foto Eddy van Wessel

Een zwaargewonde IS-strijder wordt ter plaatse behandeld. Foto Eddy van Wessel

Soldaten van de Syrische strijdkrachten kijken naar de nachtelijke gevechten en de flares die worden afgeschoten om het strijdtoneel te verlichten voor het grondoffensief. Foto Eddy van Wessel

Na wekenlange bombardementen en gevechten stroomt het Oost-Syrische stadje leeg. Er komt een exodus van IS-aanhangers op gang: ongeveer 60.000 uitgehongerde en mensen verlaten de stad, van wie het grootste deel in het vluchtelingenkamp Al-Hol terechtkomt. Foto Eddy van Wessel

Onder de vluchtende mensen zijn yezidi-kinderen. Zij zijn door IS-families jarenlang als slaaf gebruikt. Op het moment dat Baghouz valt, maken de yezidi-kinderen gebruik van de chaos om te vluchten.Foto Eddy van Wessel

Duizenden gevluchte IS families verzamelen zich in de woestijn ten noorden van Baghouz, wachtend op vervoer naar een van de vluchtelingenkampen in het noordelijke deel van Syrië. Ze laten zich veelal vervoeren in veevrachtwagens. Foto Eddy van Wessel

Mannen en vrouwen van de Syrische strijdkrachten helpen kinderen zonder ouders in een vrachtwagen die hen naar het vluchtelingenkamp Al-Hol zal vervoeren. Foto Eddy van Wessel

IS-families zitten met velen bij elkaar in de laadbakken van trucks die hen naar het kamp Al-Hol vervoeren, een tocht van vele uren. Aan de van voedsel verstoken mensen worden pinda’s uitgedeeld. Foto Eddy van Wessel

Tienduizenden IS-families zijn in april 2019 vanuit Baghouz naar het vluchtelingenkamp Al-Hol overgebracht, waar in totaal meer dan 70.000 IS-aanhangers verblijven.Foto Eddy van Wessel