De wereld van algen en schimmels

Janet Newby uit Engeland.
Janet Newby uit Engeland.

Wie Janet Newby (58) uit Nottingham, Engeland ziet staan zou in haar misschien niet direct een fan vermoeden van de Insane Clown Posse. Deze rappers uit Detroit combineren hiphop en horror, optredend als evil clowns met zwart-wit geschminkte gezichten.

Toch is die band de reden dat Janet Newby even in Nederland te vinden is. Ze is zelf – inderdaad – geen fan, maar haar man, net even ergens anders heengelopen, des te meer.

Hij wilde graag naar hun optreden in de Amsterdamse Melkweg voor de Hysterical Hysteria Tour 2020. Maar om „technische en medische redenen” werd de show kort van tevoren afgelast. Omdat ze zich toch verheugd hadden op drie dagen Nederland, pasten ze hun plannen aan en boekten een pension in Hoorn. Het kwam eigenlijk wel goed uit dat ze zo Amsterdam konden vermijden, daar zijn ze „niet dol op”, zegt Newby. „Te vol en we houden niet van de meer ranzige delen van de stad.”

In de tijd dat hun kinderen klein waren, gingen Janet en haar man ook graag naar Nederland op vakantie. Dan namen ze een huisje in de bossen en gingen naar het strand. Nederland is „een prettig, veilig land dat in veel opzichten op Engeland lijkt”, zegt Newby. De twee kinderen, twintigers, wonen nog altijd thuis maar gaan niet meer met hun ouders mee. Nu reizen ze samen, „zoveel we kunnen”.

Ze hebben een dag doorgebracht in Hoorn en een in Utrecht. Toch lijken ze het meest beleefd te hebben op hun dag in – het blijkbaar onvermijdelijke – Amsterdam. Daar bezochten ze het Anne Frank Huis en Micropia, een wetenschapsmuseum bij Artis waar je je kunt verdiepen in de wereld der bacteriën, virussen, algen en schimmels. Opnieuw niet echt háár voorkeur maar die van haar man, die in een fabriek voor bouwmaterialen werkt en zeer breed geïnteresseerd is. Newby, rijksambtenaar, heeft de kleine organismen welwillend bestudeerd maar wilde daarna wel dringend onder de douche.