Nieuwe coronavirus

‘Veel Afrikaanse studenten zitten vast in Wuhan’

Het aantal besmettingen met het Wuhan-coronavirus is recent snel opgelopen. Aan het virus zijn inmiddels meer dan 400 mensen bezweken. Diverse landen treffen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een groep Nederlanders die nog in Wuhan zat, is in de nacht van zondag op maandag naar Nederland teruggekeerd. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het nieuwe virus.

'Veel Afrikaanse studenten zitten vast in Wuhan'

Voor veel van de duizenden Afrikaanse studenten in de regio van Wuhan is geen repatriëring geregeld. Studenten uit onder andere Oeganda, Zimbabwe, Tanzania, Soedan, Malawi en Zambia zitten vast in de stad, die uit voorzorg tegen verspreiding van het nieuwe coronavirus is stilgelegd en afgesloten, meldt Al Jazeera.

De voorzitter van de vereniging voor Malawische studenten zei tegen de Britse krant The Guardian dat er „paniek” is onder zijn studenten, omdat ze bang zijn naar buiten te gaan, weinig eten hebben en geen gezichtsmaskers. Door de lockdown zijn levensmiddelen duurder geworden in de stad. Ook onder Keniaanse studenten is onrust ontstaan.

Brieven met een verzoek om hulp, die de Kenianen aan de ambassade hebben gestuurd, bleven onbeantwoord, melden de studenten woensdag op Twitter. „Sommige studenten hebben geen eten meer”, staat in de brief, en de angst en onzekerheid leiden bij anderen „tot depressie”. Kenia heeft woensdag aangekondigd 85 studenten terug te gaan halen zodra de lockdown is opgeheven.

Inmiddels hebben de Noord-Afrikaanse landen Libië, Mauritanië en Tunesië wel evacuatievluchten gestuurd. China biedt verschillende studiebeurzen aan Afrikaanse studenten, waar in 2018 zo'n tachtigduizend studenten gebruik van maakten. Er verblijven zo'n vijfduizend Afrikaanse studenten in Wuhan. Eerder deze week werd bekend dat een 21-jarige student uit Kameroen besmet is geraakt met het coronavirus.

Er zijn nog geen ziektegevallen bevestigd op het Afrikaanse continent. Donderdag zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het langer gaat duren dan verwacht om laboratoria in Afrika uit te rusten met controletesten voor het virus, meldde persbureau AP.

Wereldgezondheidsorganisatie roept experts bijeen om vaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert komende week een bijeenkomst voor virologen en andere deskundigen om de aanpak van het nieuwe coronavirus te bespreken. Dat heeft de WHO woensdagmiddag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Tijdens de bijeenkomst op 11 en 12 februari in Genève staat het vinden van een vaccin centraal. „Er zijn geen bewezen effectieve geneesmiddelen voor het nieuwe coronavirus”, zegt Mike Ryan, het Ierse hoofd van het Emergencies Programme van de WHO. Hij strijdt al twintig jaar strijdt tegen pandemieën, waaronder SARS en ebola, en hoopt samen met alle experts prioriteiten vast te stellen bij het onderzoek en de behandelingen van het virus.

Daarnaast zal er een internationaal team van de WHO naar China afreizen. Volgens WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus gebeurt dat „zeer binnenkort”.

Drie Nederlanders in quarantaine op cruiseschip met coronavirus in Japan

Er zitten drie Nederlanders in quarantaine op het cruiseschip in Japan waar zeker tien mensen besmet zijn geraakt met de nieuwe variant van het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt. Er zijn geen aanwijzingen dat de Nederlanders zijn besmet met het coronavirus.

Op het schip met 3.700 passagiers werd dinsdag bij een 80-jarige man uit Hongkong het virus ontdekt. Alle passagiers die aan het coronavirus gerelateerde verschijnselen hadden, werden getest. Van de eerste resultaten bleken er tien positief te zijn, zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Alle passagiers en de bemanning van het cruiseschip moeten twee weken in quarantaine. Het schip blijft voorlopig in de haven van de Japanse stad Yokohama.

Met het nieuwe coronavirus besmette opvarenden van het cruiseschip worden overgebracht op een ander schip. Foto Kyodo/Reuters

Wie van China naar Hongkong reist, moet twee weken in quarantaine

Iedereen die van het vasteland van China naar Hongkong reist, moet veertien dagen in quarantaine. Dat heeft de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, woensdag bekendgemaakt. Met de maatregel wil zij de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan.

Volgens Lam is in Hongkong inmiddels bij 21 mensen besmetting met het virus vastgesteld. Dinsdag bleek dat een man van 39 aan de ziekte is overleden. Hij is het tweede dodelijke slachtoffer buiten China. Duizenden medewerkers van ziekenhuizen hebben deze week gestaakt omdat ze vinden dat de grens met China helemaal gesloten moet worden en er meer maatregelen getroffen moeten worden tegen het virus.

Het bestuur van Hongkong heeft voor de bestrijding van de ziekte tien miljard Hongkongse dollar (1,2 miljard euro) vrijgemaakt, maakte Lam volgens persbureau Reuters bekend. Twee terminals voor cruiseschepen worden gesloten.

Carrie Lam (zonder mondkapje) tijdens de persconferentie waarin ze extra maatregelen aankondigt. Foto Anthony Wallace/AFP

Dodental naar 490, Nike sluit winkels

Het dodental door het nieuwe coronavirus is dinsdag weer gestegen. In de Chinese provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, overleden 65 mensen aan het nieuwe coronavirus. Het aantal doden door het virus in China ligt daarmee op 490. Het aantal besmettingen steeg met 4.000 naar 24.000.

In Hongkong overleed op dinsdag de eerste patiënt. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines hebben daarop besloten voorlopig alle vluchten op Hongkong te staken.

Sportmerk Nike heeft inmiddels de helft van alle winkels in China gesloten. Na de mededeling dat de sluitingen door het virus financiële impact zouden hebben, daalde de waarde van Nike op de beurs met 3 procent. China is de grootste afzetmarkt voor de schoenenfabrikant. De winkels die wel openblijven, zullen met verkorte openingstijden gaan werken.

Minstens tien besmettingen aan boord cruiseschip Japan

Zeker tien mensen aan boord van een cruiseschip met 3.700 passagiers zijn besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Verwacht wordt dat dit aantal nog zal toenemen. Alle passagiers en de bemanning van het schip moeten twee weken in quarantaine.

Nadat bij een 80-jarige man uit Hongkong het nieuwe coronavirus werd ontdekt, werden passagiers getest die gerelateerde symptomen hadden als koorts en hoest. Op dinsdagavond waren er 273 mensen getest. Het schip blijft voorlopig in de haven van de Japanse stad Yokohama.

Van de meer dan dertig resultaten bleken er tien positief te zijn. Deze patiënten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Met 33 besmettingen is Japan na China nu het land met de meeste besmettingen van het nieuwe coronavirus.

RIVM: sla geen mondkapjes in

Het RIVM roept Nederlanders op geen mondkapjes in te slaan vanwege het nieuwe coronavirus. Ook wanneer het virus opduikt in Nederland is het dragen van mondkapjes geen effectief middel in de strijd tegen de verspreiding. Dat zei Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM, dinsdag bij een technische briefing in de Tweede Kamer.

Het mondkapje helpt weliswaar „enigszins tegen het aanraken van de mond met de handen”, zei Van Dissel, maar beschermt de ogen niet en bovendien worden mondkapjes na lang gebruik doorlaatbaar. „Het dragen van mondkapjes door de bevolking is geen realistische manier om bestrijding van het virus tegen te gaan”, aldus Van Dissel.

Het Wuhan-coronavirus kan worden doorgeven door te niezen, of door in de hand te niezen en vervolgens een deurknop aan te raken. Een goede handhygiëne is volgens Van Dissel daarom het belangrijkst. „Goed de handen wassen heeft veel meer effect dan mondkapjes.” Het RIVM vreest bovendien dat er door de run op mondkapjes straks te weinig mondkapjes beschikbaar zijn in ziekenhuizen, waar ze juist het hardst nodig zijn als er besmettingen opduiken.

Thuisquarantaine

Kamerleden vroegen de GGD bij de technische briefing waarom een deel van de Nederlandse evacués in thuisquarantaine is gegaan en anderen op een centrale opvanglocatie in afzondering zitten. Volgens GGD-arts Ronald ter Schegget heeft dat niets met ziekteverschijnselen te maken, maar met praktische overwegingen. „Sommige Nederlanders uit Wuhan hebben hier geen huis of familie. Of wilden hun familie er niet mee belasten.”

Thuisquarantaine is volgens Ter Schegget „volstrekt verantwoord en veilig” als mensen de instructies om contacten te beperken opvolgen. „Het grote voordeel is dat je mensen wat meer comfort biedt. Het is niet niks als je veertien dagen beperkingen krijgt opgelegd.”

Een aantal Kamerleden vroeg zich af of Nederlanders zich zorgen moeten maken om de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Jaap van Dissel van het RIVM zegt dat Nederland alles doet om het virus tegen te houden en dat de laatste internationale ontwikkelingen hoopgevend zijn. „De verspreiding buiten China is momenteel vrij beperkt. Dat suggereert dat de genomen maatregelen adequaat zijn.”

De Zwolse webshop-eigenaar Erik Bouwknegt heeft het samen met zijn zoon Tom druk met de verkoop van mondkapjes. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China is er veel vraag naar de mondbescherming. Foto Vincent Jannink/ANP

Besmette Belg in quarantaine, 'verder geen andere passagiers op repatriëringsvlucht besmet'

De Belgische patiënt die met het nieuwe corona-virus is besmet, is al maandagavond naar het referentiecentrum van het Sint Pietersziekenhuis in Brussel gebracht. Acht andere Belgen die negatief zijn getest op het virus verblijven nog in het militair hospitaal bij Neder-Over-Heembeek. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, dinsdagochtend gezegd tijdens een persconferentie met Belgische artsen.

Volgens De Block en viroloog Marc Van Ranst heeft het medisch protocol voor de opvang van de Belgische gerepatrieerden „zin gehad”. Er is geen verspreiding bekend naar andere passagiers op de repatriëringsvlucht van afgelopen weekend.

De persconferentie over het besmettingsgeval in België. Foto Benoit Doppage/AFP

De negen Belgen vlogen samen met andere Europeanen terug uit China. Die repatriëring was „vrijwillig”, zo stelde De Block: „Wij wilden onze landgenoten de kans geven om weg te kunnen komen.” Alle inzittenden van de vlucht werden voordat zij aan boord gingen „fysiek” getest door een Franse en een Chinese arts, op onder meer koorts en hoesten. Ook bij aankomst op de militaire luchthaven van Melsbroek werd een medische test uitgevoerd, waarna de burgers konden doorreizen naar hun thuisland.

Andere overheden ingelicht

Zodra het Wuhan-coronavirus was vastgesteld heeft de Belgische overheid de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de nationale overheden van de andere Europese landen ingelicht, aldus de minister. Ook de Belgische evacués zijn allen op de hoogte gebracht van het besmettingsgeval; volgens haar zijn zowel de patiënt als de anderen in quarantaine „gerust op de situatie”.

Aan boord van de repatriëringsvlucht naar Europa zaten ook Nederlanders, die nu in Nederland in quarantaine zitten. Eén Deense passagier kon zondag niet doorreizen naar Denemarken vanwege griepverschijnselen die moesten worden getest: na controle blijkt dat geen geval van het nieuwe coronavirus te zijn, maar een gewone verkoudheid. Die persoon kan later vandaag naar Denemarken doorreizen.

Macau wil casino's sluiten, artiesten blijven weg vanwege virus

In steeds meer sectoren en regio's worden maatregelen genomen in verband met het Wuhan-coronavirus.

Het bestuur van Macau wil dat de casino's in de speciale bestuurlijke regio voor twee weken dichtgaan. Uit een verklaring die de leiding van de autonome regio dinsdag verspreidde wordt volgens internationale persbureaus niet duidelijk of gokhuizen worden gedwongen de deuren te sluiten of per wanneer de maatregel van kracht is. Toerisme en de gokindustrie zijn de belangrijkste inkomstenbron voor de regio. De gokhuizen trekken veel rijke Chinezen. Als de casino's inderdaad dichtgaan, is dat pas de tweede keer ooit: twee jaar geleden gebeurde dat vanwege een orkaan.

In Macau zijn tot nu toe tien gevallen van het virus geconstateerd, reizen in en uit het gebied werden eerder al beperkt.

In Hongkong is een eerste patiënt bezweken aan de ziekte, meldt persbureau AFP. Het gaat om de tweede dode buiten het Chinese vasteland.

Concerten, beurzen afgezegd

Ook artiesten hebben om China en buurlanden te mijden. Persdienst AP zette op een rij welke concerten zijn geannuleerd. Zo hebben onder meer het Boston Symphony Orchestra en het filharmonisch orkest van Hongkong hun tours door Azië afgeblazen en zijn de optredens van bekende K-popartiesten in Singapore, Macau, Hongkong en Bangkok afgezegd.

Volgende maand moet in Hongkong, dat zichzelf profileert als Aziatische 'hub' voor kunst en cultuur, het evenement Art Basel Hong Kong plaatsvinden. De organisatie van de kunstbeurs liet vorige week weten dat nog niet bekend is of het evenement doorgaat.

En niet alleen in Azië worden stappen ondernomen: maandag werd bekend dat het Zwitserse Swatch Group een horlogebeurs in Zürich heeft geschrapt vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Die beurs was voor begin maart gepland.

Eerste geval Wuhan-coronavirus in België

Er is een eerste geval van het nieuwe coronavirus geconstateerd in België. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdagochtend laten weten. Het zou gaan om een uit Wuhan gerepatrieerde Belg, die met een groep Europeanen uit de Chinese provincie Hubei is overgevlogen. Acht andere Belgen hebben negatief getest op het virus.

Belgische media melden op basis van een bericht van de federale gezondheidsdienst dat de persoon die wel is besmet, in goede gezondheid verkeert en geen symptomen vertoont. De patiënt is vanuit het militair ziekenhuis waar de evacuees werden getest, overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Dat is een van de twee centra in België waar de juiste zorg kan worden geboden. Het is nog onduidelijk of het gaat om een man of een vrouw.

Op de vlucht van zondag zaten ook 23 Nederlanders, die met de bus naar Eindhoven reisden. Er waren ook Fransen, Denen, Slowaken en Tsjechen aan boord.

In China zijn inmiddels meer dan 20.000 mensen besmet. In Europa zijn in onder meer Frankrijk en Duitsland eerder gevallen van het virus geconstateerd; in Duitsland werd het Wuhan-coronavirus voor het eerst gevonden bij iemand die niet in China was geweest.

Correctie dinsdag 11:24 uur: Eerder stond in deze blog-update dat de negen Belgisch nog drie Chinese familieleden bij zich hadden. In een persconferentie later op de ochtend (zie update hierboven) heeft minister Maggie De Block verduidelijkt dat die drie personen niet op het vliegtuig zijn gestapt.

De Belgische politie was zondag aanwezig bij het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek waar gerepatrieerde Europeanen uit China werden opgevangen en gestest. Foto Stephane Lecocq/EPA

China erkent 'tekortkomingen' bij reactie op virus

De Chinese autoriteiten hebben „tekortkomingen” erkend bij hun reactie op de uitbraak van het Wuhan-coronavirus, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Volgens het topbestuur van de Communistische Partij van China moet het nationale systeem om te reageren op noodsituaties worden verbeterd.

Dat is een van de conclusies van een speciale bijeenkomst van het politburo van de partij, voorgezeten door president Xi Jinping. Voor de tweede keer sinds het begin van de uitbraak van het virus heeft het politburo een speciale bijeenkomst gehouden.

Markten waar wilde dieren worden verhandeld moeten van het bestuur aan banden worden gelegd. Vermoed wordt dat het virus afkomstig is van zo'n markt in de stad Wuhan, het centrum van de uitbraak. Het zou daar in december voor het eerst mensen hebben besmet.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is ondertussen opgelopen tot 425, met ruim 20.400 besmettingen. Dat hebben Chinese autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Het aantal sterfgevallen is ten opzichte van maandag met 64 gestegen.

Daarmee is het dodental in China als gevolg van het Wuhan-virus inmiddels hoger dan dat wegens SARS in 2002 en 2003. Als gevolg van die longziekte kwamen destijds op het Chinese vasteland 349 mensen om. Wereldwijd stierven 774 mensen aan SARS. Meer dan 8.000 mensen raakten besmet.

Veruit de meeste sterfgevallen doen zich nog steeds voor in de provincie Hubei, het centrum van de uitbraak. Daar zijn 414 mensen aan de ziekte overleden. Van de 64 nieuwe slachtoffers stierven er 48 in Wuhan. Voor het eerst is een patiënt in Hongkong overleden, werd dinsdag bekend. De man was vanuit Wuhan naar Hongkong gereisd.

Nieuw ziekenhuis geopend

In de omgeving van Wuhan is een nieuw ziekenhuis geopend dat in tien dagen is gebouwd om het hoofd te bieden aan het virus. Het ziekenhuis telt duizend bedden. Medische teams van het Chinese leger zijn aangekomen in Wuhan om overwerkt ziekenhuispersoneel te helpen. Een tweede noodziekenhuis met 1.500 bedden moet binnen enkele dagen opengaan.

Zie ook: In slechts tien dagen van modderpoel naar noodziekenhuis

China heeft aangegeven open te staan voor hulp van de Verenigde Staten bij de bestrijding van het virus - ondanks het feit dat Beijing de VS eerder heeft beschuldigd van angstzaaierij over de uitbraak. Buiten China zijn zeker 151 gevallen van besmetting vastgesteld in 23 landen en regio's.

Chinese dopingautoriteit staakt tijdelijk de controles vanwege virusuitbraak

De Chinese dopingautoriteit Chinada heeft de dopingcontroles tijdelijk opgeschort omwille van de gezondheid van de sporters en de controleurs. Dat heeft het internationaal antidopingagentschap ITA bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Het ITA, internationaal verantwoordelijk voor de dopingcontroles, kijkt of het mogelijk is om andere controleurs te in te zetten in aanloop naar de Olympische Spelen over zes maanden in Tokio.

Chinada is voornemens de controles zo snel mogelijk te hervatten, zegt het ITA. Toch is het volgens de organisatie nu niet verantwoord om het werk voort te zetten „met het oog op de bescherming van de gezondheid en met het oog op de internationale noodsituatie die is uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)".

Het ITA zegt te hopen dat er mogelijkheden zijn om private ondernemingen tests te laten doen, maar acht het wel van belang „waakzaam te zijn en de sporters noch de controleurs in gevaar te brengen, en ondanks het belang van de antidopingwerkzaamheden de volksgezondheid de voorop te laten staan". In aanloop naar de Olympische Spelen heeft het Internationaal Olympisch Commité het ITA verantwoordelijk gemaakt voor het dopingbeleid.

Archiefbeeld. Een kantoor van Chinada. Foto How Hwee Young/EPA

Hongkong sluit meeste grenzen met China

Hongkong sluit de meeste grensovergangen met China als reactie op de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de hoogste bestuurder Carrie Lam maandag bekendgemaakt. Eerder op de dag legde medisch personeel in de stad het werk neer om sluiting van de grenzen af te dwingen.

Demonstranten eisen dat Hongkong de grens met China sluit. Foto Tyrone Siu/Reuters

Tien van de dertien grensovergangen worden om middernacht gesloten. Alleen de grensovergangen bij Shenzhen Bay en de 55 kilometer lange brug die Hongkong verbindt met Macau en Zhuhai blijven open. Ook de internationale luchthaven blijft open. Het sluiten van alle grensovergangen noemde Lam „ongepast en onpraktisch”.

Lam zei dat het besluit „niets te maken had met de staking” van het medisch personeel. Volgens de medische vakbond HAEA legden maandag 2.400 leden het werk neer om sluiting van de grens af te dwingen in een poging verdere verspreiding van het nieuwe virus tegen te gaan. In Hongkong zijn vijftien besmettingen gemeld.

Chinese beurzen na nieuwjaarsvakantie in het rood

De beurs van Shanghai heeft maandag de sterkste koersdaling in jaren doorgemaakt. De beurs opende na de nieuwjaarsvakantie 9,1 procent in de min, en stond enkele uren later nog altijd ruim 7 procent in het rood. Bedrijven ondervinden hinder van de maatregelen die getroffen worden om het nieuwe coronavirus in te dammen.

De beurzen in China waren ruim een week gesloten vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar. Op de dag van de sluiting, 23 januari, waren volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 581 mensen besmet met het Wuhanvirus, van wie 571 in China. Zondag was dat aantal opgelopen tot 14.557 gevallen, van wie 14.411 in China.

Die ontwikkelingen leiden tot onzekerheid bij beleggers, zo zegt topman Li Shuwei van de Chinese investeringsmaatschappij WanDeFu tegen financieel persbureau Bloomberg:

„Het is onmogelijk te voorspellen hoe deze ziekte zich zal ontwikkelen. Zelfs de experts weten niet precies wanneer er een einde komt aan de uitbraak, laat staan beurshandelaars.”

De economische problemen als gevolg van het virus worden onder meer veroorzaakt doordat fabrieken gesloten zijn en ook transport en vervoer in het land gedeeltelijk zijn stilgelegd. De Chinese centrale bank heeft een grote steunoperatie opgezet om sterke koersdalingen te voorkomen, onder meer door onderpand bij banken op te kopen.

Lees meer over de Chinese economische maatregelen: Miljardeninjectie Chinese centrale bank om beurs te stutten

Vijftien Nederlanders aangekomen op vliegbasis Eindhoven

De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners die zijn geëvacueerd uit Wuhan zijn rond middernacht aangekomen op de vliegbasis Eindhoven. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De groep is voor hun vlucht naar Nederland nog getest op verschijnselen van het nieuwe coronavirus.

De groep van zeventien lijkt geen tekenen van besmetting te hebben. Wel meldde het ministerie van VWS al eerder dat de geëvacueerde Nederlanders en gezinsleden twee weken in quarantaine moeten. Na aankomst is de groep naar een geheime locatie van het ministerie van Defensie gebracht om tot rust te komen.

Er zijn nog steeds Nederlanders in de Chinese stad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook. Zij zijn niet ingegaan op het aanbod van het ministerie van Buitenlandse zaken om terug te keren naar Nederland op de speciale vlucht.

Uit Wuhan geëvacueerde Nederlanders geland in Frankrijk

De vijftien Nederlanders en twee Chinese gezinsleden die geëvacueerd zijn uit de Chinese regio Hubei, zijn zaterdagmiddag geland in Marseille. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De groep vertrok zaterdag uit de de door het nieuwe coronavirus geteisterde stad Wuhan en reist later op de dag via Brussel door naar Nederland. Naar verwachting komen ze zondagavond aan op het vliegveld van Eindhoven.

De passagiers zijn voor vertrek al gecheckt op ziekteverschijnselen en ‘fit to fly’ verklaard, schrijft het ministerie. „Er zijn geen symptomen van een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Bij aankomst in Nederland is er opnieuw een medische check.” Wel zijn er bij aankomst „preventieve quarantainemaatregelen” getroffen. De geëvacueerde Nederlanders en gezinsleden moeten twee weken in quarantaine.

Overigens zijn niet alle Nederlanders uit Wuhan vertrokken. Enkelen besloten het aanbod van het ministerie van Buitenlandse Zaken af te slaan. In het vliegtuig dat zondag landde in Frankrijk zaten ook Fransen, Belgen, Zweden, Tsjechen, Polen en Denen. Een van de geëvacueerde Nederlanders is FD-journalist Anouk Eigenraam, die in Wuhan was voor een reportage voor de krant.

And this eagle has landed: we zijn geland met oa Nederlanders uit Wuhan #Coronavirus pic.twitter.com/BUWJOCfpCm

— anouk eigenraam (@askimono) February 2, 2020

Minister Bruins: Nederland is goed voorbereid

Nederland is goed voorbereid op het nieuwe coronavirus. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. De groep Nederlanders en twee Chinese partners die uit China zijn geëvacueerd en zondagavond aankomen in Nederland vertoonden bij vertrek geen ziekteverschijnselen, zegt Bruins. Voor de zekerheid zal de GGD de groep opnieuw controleren.

Wanneer dan blijkt dat iemand uit de groep toch besmet is met het nieuwe coronavirus, wordt deze persoon in isolatie geplaatst in een ziekenhuis. Er zijn volgens Bruins „heel veel verschillende ziekenhuizen” die al zijn geïnventariseerd en waar de eventueel besmette mensen naartoe kunnen.

„We weten dat er een reëel risico is dat een patiënt zich in Nederland aandient”, aldus minister Bruno BruinsFoto Bart Maat/ANP

Bruins benadrukt dat isolatie niet hetzelfde is als het in quarantaine gaan, waarvoor de vijftien Nederlanders en twee Chinezen hebben getekend. „Dat is een voorzorgsmaatregel, die betekent dat je in afzondering bent, gedurende twee weken”, zegt Bruins. Het is een voorwaarde die China en Frankrijk – die de vlucht uitvoeren – hebben gesteld. „Dus zo gaat het ook gebeuren.”

Voorbereidingsmaatregelen

De minister zegt dat Nederland verschillende voorbereidingsmaatregelen heeft genomen, waaronder het inventariseren van intensive care-plekken en het op orde brengen van informatie. „Wij zijn goed voorbereid, we weten dat er een reëel risico is dat een patiënt zich in Nederland aandient.”

In overleg met het RIVM zullen de grenzen vooralsnog niet worden gesloten en zal ook geen entry screening worden ingesteld voor mensen die uit China komen, zegt Bruins. „Er komt elke dag nieuwe informatie, hetzij van de WHO, hetzij vanuit China, dus we zullen alert moeten blijven.”

Twee uit Wuhan teruggehaalde Duitsers blijken besmet

Twee van de ruim 120 mensen die zaterdag naar Duitsland gerepatrieerd zijn uit China zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Dat hebben de Duitse autoriteiten zondag bekendgemaakt, melden Duitse media waaronder Die Welt. De twee besmette personen zijn geïsoleerd en worden door het Rode Kruis behandeld in het academisch ziekenhuis in Frankfurt.

De gerepatrieerde groep kwam zaterdagmiddag met een militair vliegtuig aan op het vliegveld van Frankfurt. De rest van de groep zit momenteel op een legerbasis bij Germersheim, een plaatsje aan de Rijn in het zuidwesten van Duitsland. Daar moeten zij vanwege de maximale incubatietijd van het virus de komende twee weken in quarantaine verblijven. Volgens het districtsbestuur van Germersheim zijn er geen risico's voor betrokken hulpverleners en de volksgezondheid.

Ook zijn in Duitsland zeven medewerkers van auto-onderdelenbedrijf Webasto in Beieren besmet geraakt. Ook een kind van een van de medewerkers liep het virus op. Zij waren allen niet in China geweest, maar bleken aangestoken door een Chinese vrouw die voor zaken in Duitsland was. Zij werd pas bij terugkomst in China positief getest op het nieuwe coronavirus, dat ze had opgelopen bij een eerder familiebezoek in haar thuisland. De autoriteiten in Beieren hebben uit voorzorg ruim honderd mensen in quarantaine geplaatst.

Ook Chinese miljoenenstad buiten provincie Hubei afgesloten

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus hebben de Chinese autoriteiten een miljoenenstad buiten de zwaarst getroffen provincie Hubei afgesloten. De negen miljoen inwoners van de Chinese stad Wenzhou hebben sinds zondag reisbeperkingen opgelegd gekregen, meldt persbureau AFP. Wenzhou ligt 800 kilometer ten oosten van de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst werd gesignaleerd.

Inwoners van Wenzhou mogen per huishouden één iemand aanwijzen die om de dag de deur uit mag om noodzakelijke boodschappen te doen, kondigden lokale autoriteiten aan. De andere bewoners zijn verplicht thuis te blijven.

Verder is het openbaar vervoer in de havenstad stilgelegd, evenals bussen naar andere regio's, en zijn de hoofdwegen volledig afgesloten voor autoverkeer. Scholen blijven ten minste tot 1 maart gesloten, bedrijven tot 17 februari. Ook openbare gelegenheden, zoals bioscopen of zwembaden, zijn dicht.

Tot nu toe zijn er 265 besmettingen in Wenzhou. Het is een van de zwaarst getroffen steden in China, waar het virus inmiddels al meer dan 14.000 mensen heeft besmet.

Indonesië kondigde zondag aan dat alle reizigers die in de afgelopen veertien dagen in China zijn geweest, het land niet meer binnen komen. Verder zijn alle vluchten tussen Indonesië en China tijdelijk geannuleerd. Ook Oman en Saudi-Arabië hebben zondag aangekondigd vluchten naar China op te schorten.

Vliegtuig met Nederlanders vertrokken uit Hubei

Een vliegtuig met vijftien Nederlanders en twee Chinese partners aan boord is in de nacht van zaterdag op zondag vertrokken uit de Chinese provincie Hubei, het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie streeft ernaar dat de Nederlanders zondagavond in Nederland aankomen, schrijft het op Twitter. Zondag wordt meer informatie gegeven.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ 15 Nederlanders en 2 Chinese partners zijn zondagochtend lokale tijd per vliegtuig vertrokken uit Hubei. We streven ernaar dat ze zondagavond in Nederland aankomen. Zondag volgt meer informatie. #coronavirus

Het toestel vertrok om 02.30 uur Nederlandse tijd uit Wuhan, op weg naar de Belgische luchtmachtbasis Melsbroek, meldt het ANP. Behalve de Nederlanders zijn naar schatting ruim vijftig andere Europeanen aan boord, onder wie Belgen, Denen, Tsjechen en Slowaken. Na aankomst worden de passagiers per bus of vliegtuig naar hun landen van herkomst gebracht.

Volgens de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn de evacués niet ziek. Mochten er toch mensen ziek worden, dan worden ze afgezonderd van de andere inzittenden. De evacués moeten na terugkeer veertien dagen in quarantaine. Voor de Nederlanders wordt van geval tot geval bekeken hoe dat wordt geregeld; ze hoeven niet per se naar een ziekenhuis.

Aantal besmettingen streeft SARS voorbij

Het dodental als gevolg van de uitbraak van het virus in China is ondertussen opgelopen tot 304. Dat hebben de Chinese autoriteiten gemeld, schrijft AP. Er zijn zaterdag 45 sterfgevallen bijgekomen, en 1.900 nieuwe besmettingen. Ongeveer 500 patiënten met het Wuhan-virus verkeren volgens de Chinese autoriteiten in levensgevaar.

In totaal zijn in heel China ongeveer 14.300 mensen besmet met het virus. Dat is hoger dan het totale aantal besmettingen met SARS, de longziekte die in 2002 en 2003 uitbrak in China en zich verspreidde naar andere landen. Wereldwijd raakten toen 8.096 mensen besmet met SARS en bezweken er 774 mensen aan het virus, volgens de WHO.

Wereldwijd is het Wuhan-coronavirus vastgesteld in 27 landen. Voor het eerst is ook buiten China een patiënt overleden aan de gevolgen van besmetting met het virus: een 44-jarige Chinese man die afkomstig was uit Wuhan is in de Filippijnen bezweken aan de longziekte. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Manila bekendgemaakt.

Duitsers gerepatrieerd uit coronavirusgebied

Een groep van ongeveer 120 Duitsers is zaterdag door de Duitse autoriteiten uit de geteisterde regio Wuhan gerepatrieerd. De groep werd met een Airbus A310 van de Duitse luchtmacht opgehaald. Het toestel landde zaterdagmiddag op de luchthaven van Frankfurt.

Een van de passagiers wordt op een isoleerafdeling van het universiteitsziekenhuis in de stad onderzocht op symptomen van het nieuwe coronavirus, melden Duitse media. In het vliegtuig waren enkele passagiers al tijdens de vlucht van anderen gescheiden, in verband met mogelijke besmetting.

De inzittenden die niet zijn opgenomen, zijn naar een legerbasis in Germersheim gebracht waar zij de komende twee weken in quarantaine moeten blijven. Bij vertrek uit China zijn geen personen met ziekteverschijnselen aan boord gegaan, maar de incubatietijd van het virus is ongeveer twee weken. In Duitsland is het virus nu bij acht mensen vastgesteld, alle slachtoffers zijn stabiel.

Vanochtend vertrok uit China een vliegtuig met aan boord ongeveer twintig Nederlanders. Het toestel landt zondag in Parijs.

Duitse burgers gaan aan boord van de repatriëringsvlucht. Foto Thomas Lohnes/AFP

Evacuatievlucht vertrokken, Nederlanders naar verwachting zondag terug

De evacuatievlucht voor Nederlanders die uit de Chinese stad Wuhan willen vertrekken, is vrijdagnacht uit Parijs vertrokken. Met de Airbus A380 vliegen naar verwachting 53 mensen terug, onder wie een groep van twintig Nederlanders. Ook Belgen, Denen, Tsjechen en Slowaken worden met deze vlucht geëvacueerd. Zij moeten bij terugkomst verplicht veertien dagen in quarantaine. Dit is een voorwaarde die China stelt aan mensen om het land te verlaten, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden.

Bij aankomst op het vliegveld worden de Nederlanders opgevangen door de GGD. Quarantaine in het ziekenhuis is niet nodig. Daarom kunnen de meeste mensen naar huis, mits ze een eigen kamer hebben en contact met anderen beperken. Als dat niet mogelijk is, kan worden gezocht naar een tijdelijk onderkomen, zoals een vakantiehuisje.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft geen aanwijzingen dat de Nederlanders die uit Wuhan terugkomen ziekteverschijnselen hebben. Ze worden bij terugkomst ook niet getest op het virus omdat een test alleen werkt voor mensen met verschijnselen van het virus.

Ambassade en consulaten

De isolatieruimte in het UMC Utrecht waar een patiënt terecht zou kunnen die mogelijk besmet zou zijn met het nieuwe coronavirus. Foto Jerry Lampen/ANP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een deel van zijn medewerkers in China de mogelijkheid gegeven om het land te verlaten, laat een woordvoerder aan NRC weten. Medewerkers die niet tot „de kernstaf” behoren, kunnen China op eigen gelegenheid verlaten. De ambassade en consulaten blijven operationeel. Het ministerie kan nog niet zeggen hoeveel medewerkers willen terugkeren naar Nederland.

Als in Nederland iemand met ziekteverschijnselen opduikt, wordt de patiënt thuis of in een ziekenhuis in een aparte kamer behandeld waar niet zomaar iedereen naar binnen kan. Dan wordt getest of er inderdaad sprake is van besmetting met het nieuwe coronavirus. Als dat het geval is, begint de GGD een zogenoemd contactonderzoek om vast te stellen met wie de besmette patiënt contact heeft gehad. Zij moeten hun gezondheid tijdens de incubatietijd van het virus vervolgens goed in de gaten houden. Aangenomen wordt dat deze veertien dagen is. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 250 bedden beschikbaar zijn waar patiënten geïsoleerd verpleegd kunnen worden.

Inreisbeperking VS voor buitenlanders die in China zijn geweest

Buitenlanders die de afgelopen twee weken in China zijn geweest, mogen vanaf zondag tijdelijk de Verenigde Staten niet in. Het is een van de maatregelen om verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft minister van Volksgezondheid Alex Azar vrijdagavond bekendgemaakt. Op het gebied van volksgezondheid is de noodtoestand uitgeroepen in de VS.

De inreisbeperking geldt voor niet voor naaste familieleden van Amerikanen en mensen met een permanente verblijfsstatus. Amerikaanse burgers die de afgelopen twee weken in de Chinese provincie Hubei zijn geweest, waar het Wuhan-virus voor het eerst werd gedetecteerd, moeten bij terugkomst verplicht twee weken in quarantaine. Amerikanen die elders in China hebben gereisd, worden medisch onderzocht en gaan vervolgens maximaal veertien dagen in „gecontroleerde zelfquarantaine”.

De maatregelen gaan zondag om 17.00 uur lokale tijd van kracht. Vanaf dan worden ook commerciële vluchten vanuit China naar zeven Amerikaanse internationale vliegvelden opgeschorst. Het is onduidelijk hoe lang de maatregelen van kracht zullen blijven.

Vrijdag evacueerden de Verenigde Staten 195 Amerikaanse burgers uit Wuhan. Zij zitten allemaal in quarantaine. Tot nu toe zijn zeven besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld in de VS.

Twitter avatar SecAzar Secretary Alex Azar As part of the Administration’s work to protect Americans and respond to the 2019 Novel #Coronavirus outbreak, today I signed a public health emergency declaration. https://t.co/cpQzmgu9VI

Vergelijkbare maatregelen Australië

Ook in Australië geldt vanaf zaterdag een tijdelijk inreisverbod voor buitenlanders die in China zijn geweest. Dat heeft premier Scott Morrison zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Australië had al een dergelijk verbod ingesteld voor de provincie Hubei. Australiërs die in China waren en terugkomen, moeten veertien dagen in quarantaine.

Australië heeft daarnaast het reisadvies voor China aangepast naar het hoogste niveau, waarmee alle reizen naar China worden afgeraden. „We werken met grote voorzichtigheid, zodat Australiërs zonder zorgen kunnen doorgaan met hun dagelijkse leven”, aldus premier Morrisson. In Australië zijn tot nu toe negen besmettingen met het Wuhan-virus waargenomen.

Welkom in dit blog

Welkom in een nieuw blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het Wuhan-coronavirus. Het dodental in China als gevolg van de virusuitbraak is opgelopen tot 258, meldden autoriteiten zaterdag. Er zijn inmiddels meer dan 11.000 besmettingen met het Wuhan-virus vastgesteld.

Lees hier het vorige blog terug: 45 nieuwe sterfgevallen in provincie Hubei