Vlinderbeschermer dood aangetroffen

De bekende Mexicaanse vlinderbeschermer Homero Gómez, die twee weken geleden spoorloos verdween, is dood aangetroffen. Zijn lichaam lag in een waterput vlak bij de plek waar hij voor het laatst is gezien. Gómez beheerde in de door bendegeweld geplaagde deelstaat Michoacán een reservaat voor de monarchvlinder en streed tegen ontbossing. Mogelijk kreeg hij zo problemen met criminelen.

Het is nog onduidelijk hoe Gómez (50) om het leven is gekomen. Bij een eerste onderzoek zijn geen sporen van marteling gevonden op zijn lichaam, zeggen bronnen bij de openbaar aanklager van Michoacán. Het strafrechtelijk onderzoek naar zijn dood gaat verder.

Gómez beschermde als hoofd van het El Rosario-reservaat de monarchvlinder tegen de verdwijning van zijn habitat. De oranje-zwarte vlinders trekken ieder jaar met honderden miljoenen tegelijk vanuit de VS en Canada naar Mexico. Hun leefgebied daar, waar ze vaak in enorme zwermen rondvliegen, wordt door UNESCO als Werelderfgoed gezien.

De Mexicaanse bossen waarin de monarchvlinder verblijft, vallen ten prooi aan houtkap. De popuatie is al met 80 procent afgenomen. Gómez voerde actie tegen de houtkap in Michoacán, waar bos vaak verdwijnt voor avocadoboomgaarden.

De overheidscommissie voor Mensenrechten in Michoacán zei na Gómez’ vermissing dat hij mogelijk „de zakelijke belangen in de weg zat van de mensen die illegaal hout kappen in het gebied”. Bendes die zich niet alleen bezighouden met houtkap maar vooral ook met de drugshandel, schrikken er niet voor terug activisten te intimideren, mishandelen of vermoorden.