Verenigde Staten

Forse tegenslag voor Democraten, einde lijkt nabij van afzettingsproces

Senator Lamar Alexander
Senator Lamar Alexander Foto Brendan Smialowski/AFP

Republikeinse senatoren die twijfelden over het oproepen van nieuwe getuigen in de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump, zullen hier hoogstwaarschijnlijk toch tegen stemmen. Daarmee lijken de Democraten geen meerderheid te kunnen vinden voor het verhoren van nieuwe getuigen in de Senaat. Amerikaanse media houden er rekening mee dat een nederlaag bij de stemming hierover het einde van de afzettingsprocedure tegen Trump inleidt. Mogelijk wordt dezevrijdag al gestemd over de beschuldigingen tegen de president.

Senator Lamar Alexander uit Tennessee was lange tijd de hoop van de Democraten om een meerderheid in de Senaat te bemachtigen en zo nieuwe getuigenverhoren te kunnen afdwingen, die mogelijk negatief zouden uitpakken voor Trump. Vrijdag zei Alexander dat het „niet meer nodig is om met meer bewijs aan te tonen wat al bewezen is”. Een andere Republikeinse senator, Susan Collins uit Maine, voelde donderdag nog wel voor het oproepen van nieuwe getuigen. De Democraten hebben vier Republikeinen nodig voor een meerderheid in de Senaat.

De Democraten beschuldigen Trump ervan dat hij zijn ambt heeft misbruikt voor persoonlijk politiek gewin. Hij zou de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben gezegd dat hij de militaire steun aan Oekraïne zou opzeggen als die geen onderzoek zou beginnen naar Trumps opponent Joe Biden en diens zoon. Volgens senator Alexander is het niet de vraag of de president dit heeft gedaan, „maar of de Amerikaanse Senaat óf het Amerikaanse volk daarover beslist”, waarmee hij verwees naar de presidentsverkiezingen van eind dit jaar.

Eerder deze week werd bekend dat het Witte Huis de publicatie van een boek van voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton probeert tegen te houden. Bolton werd lange tijd genoemd als een belangrijke nieuwe getuige in de afzettingsprocedure tegen Trump. In zijn boek, waarvan een deel uitlekte naar The New York Times, zou onder meer staan dat Trump hem vertelde dat hij steun aan Oekraïne afhankelijk had gemaakt van een Oekraïens onderzoek naar Biden. Volgens Trump is het boek „smerig en onwaar”. (NRC)