's-Gravenzande, 2012. Op de kermis probeert een vrouw haar zoontje uit de draaimolen te halen.

Foto Peter de Krom

Naaktlopers en scootmobielen: het dagelijks leven in ‘De Hoek’

In september 2019 is de metro gaan rijden naar wat de gemeente Rotterdam Beach noemt. De Hoekse Lijn brengt Rotterdammers sindsdien tot de haven van Hoek van Holland. Fotograaf Peter de Krom (1981), opgegroeid in ‘de Hoek’, keerde van 2010 tot 2015 terug naar zijn dorp en maakte een aantal fotoseries. De Kunsthal in Rotterdam presenteert deze beeldverhalen van 1 februari tot 24 mei op de tentoonstelling 'Hoek van Holland'. De scootmobielclub, de naaktlopers in het duin en de ten dode opgeschreven palmboom op het strand ademen de ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ mentaliteit van een dorp dat op het punt staat te veranderen. Met een scherp observatievermogen brengt De Krom verhalen van bewoners en alledaagse taferelen voor zijn lens. In het doodgewone vindt hij zijn onderwerp; zonaanbidders op de parkeerplaats op een zomerdag of moeder en kind bij een draaimolen.

Het strand van ‘s-Gravenzande, 2013. Rijkswaterstaat onderhoudt de kustlijn van Nederland door zand op te spuiten. Foto Peter de Krom

Hoek van Holland, 2015. Vroege vogels genieten van de eerste hittegolf van het jaar. Foto Peter de Krom

Hoek van Holland, 2012. Het duingebied achter het naaktstrand is vanaf dit jaar afgesloten met een hekwerk om de zogenoemde ‘stokstaartjes’ te weren. Foto Peter de Krom

Hoek van Holland, 2012. Politie te paard surveilleert in de duinen om naaktlopers tegen te gaan. Deze vrouw komt vragen of ‘dit’ nog wel mag. Foto Peter de Krom

Hoek van Holland, 2015. Een oudere man eet een ijsje aan de Koningin Emmaboulevard. Foto Peter de Krom

Maassluis, 2012. De Scootrangers Maassluis is een scootmobielclub bestaande uit vijftien leden in de leeftijd van 49 tot 90 jaar oud. Per tour leggen ze zo’n 40 km. af, het maximaal haalbare voor de scootmobiel. Hier zijn ze op weg naar de Avondvierdaagse van Hoek van Holland. Foto Peter de Krom

Ter Heijde, 2014. De Scootrangers Maassluis trekt er iedere lente en zomer op uit met hun scootmobiels. Foto Peter de Krom

‘s-Gravenzande, 2012. Op de kermis wurmt een lange vrouw zich in een kleine auto van de draaimolen om haar zoontje eruit te halen. Foto Peter de Krom

Hoek van Holland, 2013. Timon (11) is een hoogbegaafde jongen uit Hoek van Holland. Hij speelt het liefste ‘Oorlogje’ in een hele gewone Hollandse buurt. Inmiddels heeft Timon een arsenaal van zo’n 20 wapens, zelf gemaakt van hout en gebasseerd op bestaande modellen. Foto Peter de Krom

Hoek van Holland, 2013. zijn hoogbegaafdheid drijft Timon (11) ertoe zijn hobby, soldaatje spelen, tot in perfectie te beoefenen, waardoor hij het lastig vindt vriendjes te maken en bovenal te houden. Foto Peter de Krom