‘Mijn volgers komen ook voor mij op als het nodig is’

Mediavreters In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Ouassima Belmoussi, professioneel gamer: ,,Iedereen was vooral verbaasd dat ik een meisje was, maar de reacties waren positief.”

Illustratie Anne Caesar van Wieren

Ouassima Belmoussi (28) is professioneel gamer. Ze komt rond van haar YouTubevideo’s waarin ze onder de naam LOSTyGIRL het spel Mortal Kombat speelt. „Ik begon met het streamen van mijn games omdat geen van mijn vrienden echt snapten wat ik leuk aan gamen vond. Zo kan ik mijn liefde voor spellen toch delen. Inmiddels is het mijn werk geworden, maar ik speel ook games voor mezelf als rustmoment. Die neem ik niet op. Volgers vragen daar wel om. Ze vinden het leuk mijn mening te horen. Eerst maakte ik video’s zonder mijn gezicht. Steeds vaker kreeg ik de vraag mezelf te laten zien. Daarvoor was ik te verlegen, maar uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan. Iedereen was vooral verbaasd dat ik een meisje was, maar de reacties waren positief.

„Natuurlijk krijg je dan ook seksistische opmerkingen. ‘Go play with you Barbiedolls’ of ‘Go back to the kitchen’. Ik zie bij zo’n opmerking een online warrior voor me. Iemand die in zijn kelder zit en nooit naar buiten komt. Persoonlijk neem ik het niet, dat je zoiets zegt, dat ligt echt aan jou. Mortal Kombat is een wereld waarin vooral mannen actief zijn. Voor mijn eerste toernooi was ik hartstikke zenuwachtig. De deelnemers dachten dat ik iemands vriendin was die alleen kwam kijken. Ze geloofden niet dat ik speelde tot ik begon. Toen ik iemand inmaakte liep hij naar zijn vriend en vroeg: „Verloor ik nu echt van een meisje?!” Ik snap het wel, ze zien gewoon weinig meisjes die zo goed zijn. Ik kon erom lachen. Het toernooi was geweldig. Ik heb op die manier veel vrienden gemaakt vanuit heel Europa.”

Bang voor haters

‘Mortal Kombat is als schaken. Je moet supersnel handelen en strategisch nadenken. Er zijn allerlei slimme trucjes. Ik was een jaar of tien toen ik begon met gamen. Mijn 18 jaar oudere broer liet het me zien. Ik voelde meteen dat dit iets was waar ik mee wilde oefenen, beter in wilde worden. Mijn pc staat nu op mijn slaapkamer. Die moet ik eigenlijk verplaatsen. Hoewel ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt is het soms een beetje veel scherm. Sociale media zijn belangrijk als je zoals ik online geld verdient. Meestal deel ik selfies of een filmpje van mijzelf. Familiedingen deel ik niet. Dan ben ik toch bang voor haters die reageren. Voor mezelf heb ik nog niet echt een code van wat ik wel en niet deel. Als ik aan het streamen ben, dat is live je eigen spel filmen en delen, geef ik wel antwoord op persoonlijke vragen. Door dat te doen krijg ik een band met mijn volgers. Die komen van over de hele wereld. Veel uit de Verenigde Staten, maar ook opvallend veel volgers komen uit Brazilië. De meeste zitten qua leeftijd tussen de 25 en 32.

„Mijn volgers leren me dingen. Soms vind ik de uitspraak van Engelse woorden lastig en verbeteren zij me. Ik zeg ook altijd dat ze dat moeten doen. Ze komen ook voor me op als het nodig is. Er is onlangs een potje geweest dat ik streamde waarin mijn tegenstander me plots begon uit te schelden. Dan reageren allerlei volgers in de chat heel fijn. Dat het belachelijk is en ik ’m nu helemaal moet inmaken. Gelukkig lukte dat. Hij heeft daarna niks meer gezegd.”