ING voert negatieve rente in voor vermogende klanten

Rente ING is na ABN Amro de tweede grote bank die een negatieve rente voor vermogende klanten invoert.
Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

ING rekent vanaf 1 april een rente van -0,5 procent voor zakelijke klanten met meer dan 1 miljoen euro op hun rekening. Vanaf 1 juli moeten ook particuliere klanten met dat bedrag op hun rekening geld betalen. Dat meldt de bank vrijdag. Het tarief wordt gerekend over het bedrag boven het miljoen euro. ING is na ABN Amro de tweede grote bank die een negatief rentetarief invoert.

De Nederlandse bank zegt genoodzaakt te zijn negatieve rente in te voeren „vanwege aanhoudende lage en negatieve rentes in de markt”. Klanten worden vanaf maart persoonlijk geïnformeerd. Voor particuliere rekeningen met een saldo tussen de 100.000 euro en 1 miljoen euro wordt de rente verlaagd naar 0 procent. Zo’n 6.400 klanten, zakelijk en particulier, hebben volgens ING een saldo van boven de 1 miljoen euro. Dat betekent dat slechts een klein deel van de klanten te maken krijgt met de negatieve rente.

Lees ook: Verdienen aan de negatieve rente

0,01 procent

De spaarrente voor rekeningen met een saldo tot 100.000 euro blijft 0,01 procent. Daarin volgt ING ABN Amro niet, want die bank besloot eerder deze maand het rentetarief voor reguliere spaarders vanaf 1 april vast te zetten op 0 procent.

Analisten vreesden al langer dat de spaarrente negatief zou worden en klanten dus geld moeten toeleggen om een spaarrekening te bezitten, in plaats van hier geld voor te krijgen. Door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), waaraan banken een boeterente moeten betalen, en de lage Europese marktrente, daalde de spaarrente voor consumenten al jaren.