In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict presenteerde, dat niet alleen China maar de hele wereld vreest voor verdere verspreiding van het coronavirus, en dat popsensatie Billie Eilish vijf Grammy’s won, werd in India de komst van de lente gevierd.
Hij bestempelde zijn eigen vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict als de ‘deal van de eeuw’, maar aan Palestijnse kant wordt het dinsdag gepresenteerde plan van de Amerikaanse president Donald Trump afgedaan als bedrog. Het kwam dan ook deze week tot een confrontatie tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever.
Foto Abed al Hashlamoun/EPA
Niet alleen in China, maar wereldwijd worden maatregelen genomen om verspreiding van het van mens op mens overdraagbare besmettelijke coronavirus tegen te gaan. Zo kondigde eerder deze week de Hongkongse leider Carrie Lam en haar kabinet – met mondkapjes op – aan om al het treinverkeer en alle veerboten tussen Hongkong en het Chinese vasteland stil te leggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het Wuhan-coronavirus donderdag bestempeld als een internationale noodsituatie. De organisatie wil voorkomen dat het virus zich verspreidt naar landen waar de gezondheidszorg zwak(ker) is.
Foto Jerome Favre/EPA
Een klein eerste feestje voor de Britse politicus en fervent Brexitbepleiter Nigel Farage, nadat het Europees Parlement woensdag, met 621 stemmen voor en 49 stemmen tegen, heeft ingestemd met het scheidingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Brexit is sinds vrijdag middernacht een feit.
Foto Francois Lenoir/Reuters
Zij overleefden de verschrikkingen en namen maandag deel aan een herdenkingsdienst in voormalig concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Maandag was het precies 75 jaar geleden dat het Rode Leger het kamp bevrijdde. In minder dan vijf jaar werden er naar schatting 1,1 miljoen mensen vermoord, voornamelijk in gaskamers.
Foto Lukasz Gagulski/EPA
In Santiago laaiden protesten weer op na de dood van voetbalsupporter Jorge Mora. Bij rellen na een wedstrijd van zijn voetbalclub Colo Colo tegen Palestino – beide clubs zitten in de Chileense hoofdstad – kwam Mora om het leven toen een politiewagen hem overreed. Chili verkeert al maanden in een crisis waarbij mensen massaal de straat op gaan tegen het regeringsbeleid en de grote inkomensongelijkheid in het land. Hard optreden van de politie jaagt het protest verder aan.
Foto Claudio Reyes/AFP
Hevige regenval en overstromingen in Brazilië hebben het leven gekost aan zeker 45 mensen. De ravage, veelal ontstaan door aardverschuivingen , was vooral groot in deelstaat Minas Gerais.
Foto Douglas Magno/AFP
Bagdad was deze week opnieuw het toneel van grote antiregeringsdemonstraties. Deze demonstrant probeert voor de oproerpolitie te schuilen achter een kartonnen doos. Politieke leiders in Irak proberen al weken een nieuwe premier aan te wijzen, maar dit gaat in de ogen van de Irakezen niet snel genoeg. Premier Adel Abdul Mahdi stapte in november op vanwege de protesten, maar bleef aan als demissionair premier.
Foto Ahmad al-Rubaye/AFP
Geflankeerd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag zijn vredesplan voor het Midden-Oosten. De Palestijnen moeten volgens Trump een eigen staat krijgen met een hoofdstad in de buitenwijken van Oost-Jeruzalem, tegelijkertijd moet Jeruzalem de „ongedeelde hoofdstad” van Israël blijven. Trumps plan is vooral gunstig voor Israël, menen NRC-correspondenten Bas Blokker (Washington) en Jannie Schipper (Tel Aviv).
Foto Micheal Reynolds/EPA
In de nationale dierentuin van Jemen sterven wegens voedselgebrek en ziektes dieren. Ook voor de 31 leeuwen zijn er amper voedsel of medicijnen door de sterk gestegen prijzen in het door burgeroorlog verscheurde land. Deze leeuwin springt over een verzorger heen.
Foto Michael Reynolds/EPA
Door luchtaanvallen – uitgevoerd door Russische gevechtstoestellen – zijn in Ariha, in de Syrische provincie Idlib, zeker tien burgers omgekomen. Een ziekenhuis en bakkerij werden geraakt. Onder de doden waren volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vijf vrouwen. Idlib is de laatste regio in Syrië die in handen is van rebellen en waar door Rusland gesteunde regeringstroepen proberen deze te verjagen.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
In november gaan Amerikanen naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen. Zittend president Donald Trump hoopt uiteraard op herverkiezing en is al verwoed op campagne. Afval en klapstoelen zijn alles wat is achtergebleven na een van zijn campagnebijeenkomsten, in Wildwood, New Jersey.
Foto Jeenah Moon/Reuters
In bomen zul je deze grote vogel, de witte pelikaan, niet vaak vinden. Dit 125 tot 180 cm grote groepsdier zit liever op de grond, rustend op eilandjes of zandbanken, of dobberend in het water. Om de winterkou van Noord-Amerika en Canada te ontvluchten migreren de vogels massaal naar warmere wateren, zoals hier in Mexico.
Foto Ulises Ruiz/AFP
Met kermisattracties wordt in Armitsar, in het noordoosten van India vlak bij de Pakistaanse grens, het begin van de lente gevierd. Het Basantfestival is met name populair in de Indiase deelstaten Haryana en Punjab. Vliegeren is een populaire activiteit tijden Basant.
FotoRaminder Pal Singh/EPA
Een maand geleden werd ze achttien, zondag was de Amerikaanse zangeres en popidool Billie Eilish de grote winnaar van de 62 ste Grammy Awards met vijf prijzen. Haar nummer ‘Bad Guy’ won de prestigieuze muziekprijs Record of The Year. Ze won ook de categorieën: Beste song (‘Bad Guy’), Beste album en het Beste vocale popalbum. Daarnaast werd ze geëerd als Beste nieuwe artiest.
Foto Mike Blake/Reuters
Doelman Manolo Reina is gepasseerd. Het was in de 46ste minuut raak voor Real Sociedad, dat zondag in de Spaanse competitie tegen Mallorca speelde. Nog twee keer moest Reina de bal uit het net vissen: Mallorca verloor het treffen met 3-0.
Foto Javier Etxezarreta/EPA