Brieven

Brieven 31/1/2020

Nederlands

Wij Frans, zij Nederlands

De Franse minister van Buitenlandse Zaken wordt gevraagd of het helpt dat Stef Blok Frans spreekt (antwoord: ja, hij maakt spectaculaire vooruitgang) (‘Ik voel Nederlandse genegenheid’, 29/1). De vervolgvraag – hoe het gaat met zijn Nederlands – komt niet. Nu moet ik maar gissen: spreekt de minister al vloeiend Nederlands, of is het vanzelfsprekend dat hij dat helemaal niet gaat leren?

Big tech

Maken ons verslaafd

De monopoliepositie van Big Tech wordt steeds sterker (We zijn beter af zonder ‘Big-Tech’-monopolie, 30/1). Het verdienmodel lijkt op dat van drugsdealers: eerst gratis cocaïne geven en daarna niet meer. Dan kun je niet meer zonder. Big Tech doet hetzelfde met gratis informatie. Je kunt niet meer zonder. Je kunt er beter niet aan beginnen.

Brexit

Mogen ze voetballen?

Vandaag is het zover: het VK verlaat de EU. Tot mijn verbazing heb ik nergens gelezen wat er dient te gebeuren met de deelname van Engelse voetbalclubs aan Europese competities en de Europese finales komende zomer. De financiële belangen zijn gigantisch, vooral de opbrengsten uit televisierechten. En het Eurovisie Songfestival, mag het VK daar nog aan meedoen?

Talkshows

Geef mij maar een boek

Werkelijke interesse is schaars bij talkshows, schrijft Jamal Ouariachi (29/1). Er worden ook veel te veel gasten uitgenodigd die dan allemaal anderhalve minuut iets mogen zeggen. Het resultaat is een aaneenschakeling van soundbites en gelach. Men is blijkbaar doodsbang voor een stilte. Van vijf minuten lezen steek ik meer op dan van een half uur talkshow kijken.