Beurswaarde Amazon weer boven de 1.000 miljard dollar

Biljoen Amazon is na goede kwartaalcijfers weer meer dan 1.000 miljard dollar waard.
Amazon-oprichter Jeff Bezos.
Amazon-oprichter Jeff Bezos. Foto Sajjad Hussain/AFP

Internetgigant Amazon is sinds vrijdag weer meer dan 1.000 miljard dollar waard. Het bedrijf noteerde donderdag goede kwartaalcijfers, die de koers met bijna ruim 9 procent deden stijgen. Een aandeel Amazon kost nu ruim 2.040 dollar (1.850 euro).

Amazon was anderhalf jaar geleden al kort meer dan 1.000 miljard dollar waard, maar zag de koers daarna dalen. Het was destijds het tweede beursgenoteerde bedrijf ooit dat meer dan 1.000 miljard dollar waard werd: alleen Apple ging het bedrijf voor.

De kwartaalcijfers van Amazon overtroffen donderdag verwachtingen van analisten. Het bedrijf maakte onder meer bekend 150 miljoen betalende Amazon Prime-leden te hebben. Zij ontvangen bestelde producten sneller thuis en krijgen andere voordelen zoals onbeperkte toegang tot de videostreamingdienst van het Amerikaanse bedrijf. Het bedrijf zette in heel 2019 ruim 280 miljard dollar om en maakte 11,6 miljard dollar winst.

Lees ook: Een biljoen dollar is een biljoen dollar, maar hoeveel is een biljoen dollar?

Inmiddels zijn vier Amerikaanse bedrijven 1.000 miljard dollar waard, of waard geweest. Microsoft is sinds afgelopen zomer meer dan 1.000 miljard dollar waard. Deze maand was ook Alphabet, het moederbedrijf van zoekgigant Google, enkele dagen meer dan 1.000 miljard dollar waard. Wereldwijd is het staatsoliebedrijf van Saudi Aramco met bijna 2.000 miljard dollar het waardevolste bedrijf.

Het gaat nog wel even duren voordat het volgende bedrijf aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq meer dan 1.000 miljard dollar waard zal zijn. Het sociale mediabedrijf Facebook is momenteel circa 590 miljard dollar waard.