Griekenland

Drijvend hek in Egeïsche Zee tegen migratie

Bootvluchtelingen Een drijvend hek in de zee tussen Turkije en Lesbos kan migranten weren op hun clandestiene overtocht, hoopt de Griekse regering.

Veel migranten reizen naar Lesbos
Veel migranten reizen naar Lesbos Foto AP

Griekenland is van plan een drijvend hek aan te leggen in de Egeïsche Zee om bootmigranten tegen te houden die via Turkije naar de EU-lidstaat reizen. Dat hebben de Griekse autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Het hek zou een halve meter boven het wateroppervlak uit komen te steken en voorzien zijn van knipperlichten. Inclusief onderhoud worden de kosten ervan geraamd op circa 500.000 euro.

Het Griekse ministerie van Defensie heeft aannemers uitgenodigd een offerte op te stellen voor de bouw van het 2,7 kilometer lange hek. Het zou geïnstalleerd moeten worden ten noorden van het eiland Lesbos, waar de meeste bootmigranten die vanuit Turkije vertrekken, momenteel aankomen. Het is nog niet bekend wanneer het hek vervolgens in gebruik genomen zou worden.

De barrière moet een afschrikwekkend effect hebben, aldus een defensiemedewerker. Als het inderdaad effectief blijkt, willen de Grieken het volgens de ambtenaar verlengen tot vijftien kilometer. Of dit genoeg zal zijn, is de vraag. Circa tachtig kilometer kustlijn van Lesbos ligt op een afstand van twintig kilometer of minder van Turkije. Een hek zou de overtocht niet onmogelijk, maar wel langer en riskanter maken.

Doordat het aantal migranten dat aankomt op de eilanden weer is toegenomen en het Griekse asielsysteem chronisch overbelast is, raken de opvangkampen daar overvol. Dit heeft geleid tot protesten van de lokale bevolking en tot erbarmelijke omstandigheden in de kampen zelf. (Reuters)