Reportage

Aziatische toeristen in Nederland: wel of geen mondkapje?

In het vliegtuig naar Nederland dragen veel Aziatische toeristen wel een mondkapje. Maar wat te doen als je eenmaal op Schiphol staat? „In het museum hebben we ze maar afgedaan, we trokken zo de aandacht.”

Interviews: Julie Blussé, foto’s Aziz Kawak

Zhang Yan (20) is met vakantie in Nederland. Hij komt uit Nanjing, waar hij als kind al vaak een mondkapje droeg. „De luchtvervuiling was toen heel ernstig in de stad. De laatste jaren is het flink verbeterd.” Tegenwoordig woont hij in Engeland, waar hij aan de Universiteit van Sheffield architectuur studeert. „Vorige week dachten mensen dat er ook in het Verenigd Koninkrijk gevallen van het corona-virus waren, toen ben ik wel flink in paniek geraakt. Ik heb een paar mondkapjes gekocht en die droeg ik als ik buiten kwam.” Vreemde reacties heeft hij niet gehad. „Een mondkapje dragen is gewoon verantwoord gedrag, vooral in deze tijden.”

De Taiwanese Susan Chu (40) en haar nichtje Jenny Lin (22) doen bij het verlaten van het Van Goghmuseum allebei weer mondkapjes op. Susan: „Ik weet dat Westerlingen het een beetje raar vinden. In het museum hebben we ze maar afgedaan, we trokken zo de aandacht. Niemand vroeg ons iets, maar ik denk dat ze dachten dat we ziek waren.” Dat ze nu mondkapjes dragen is niet vanwege het corona-virus. Susan: „Het geeft een gevoel van zekerheid, mensen kunnen niet naar je staren. In Taiwan dragen veel meisjes mondkapjes als ze geen make-up op hebben.” Jenny knikt instemmend. „En ik heb het ook heel koud, het is warmer met zo’n mondkapje op.”

Yao Chun-Liang (49) en Hung Chia-Hsing (43) komen uit Taiwan. Samen met nog een paar vrienden zijn ze op vakantie in Engeland en Nederland. De helft van het gezelschap draagt mondkapjes, de andere helft niet. Yao: „Ik ben toch bang het corona-virus op te lopen. Maar je wordt wel vreemd aangekeken. Ik heb gehoord dat buitenlanders denken dat als je zo’n kapje op hebt, dat je al ernstig ziek bent.” Ook Hung draagt een mondkapje tegen het corona-virus. „Ik ben er ook aan gewend. In Taiwan draag ik het vaak vanwege de luchtvervuiling, vooral als ik op de motor zit.”

De Hongkongers Joan Chan (40) en Ginny Wang (30) lopen met hun rolkoffers Amsterdam Centraal uit. De mondkapjes hadden ze op Schiphol afgedaan. Ginny: „Ik wil niet discrimineren, maar ik zie hier weinig Chinezen. Dus ik denk dat het veilig is. Als we er een hoop zien, gaan ze weer op.” Voor de foto willen ze de mondkapjes ook op, zodat ze niet herkend kunnen worden: „We willen niet dat er foto’s van ons op internet rondslingeren.” Joan opent een pakje mondkapjes uit Japan. „Daar komt de gewoonte om ze te dragen oorspronkelijk vandaan, denk ik. In Hongkong dragen we ze sinds SARS.”