Advocaat Dino S.: geen sprake van uitbraakpoging

Crimineel Donderdag werd S. overgeplaatst naar de extra beveiligde inrichting in Vught vanwege „vermoedens” van een uitbraakpoging. Volgens zijn advocaat probeerde hij niet uit te breken.
Nico Meijering, de advocaat van Dino S.
Nico Meijering, de advocaat van Dino S. Foto Lex van Lieshout/ANP

Crimineel Dino S. heeft donderdag niet geprobeerd uit de gevangenis in Heerhugowaard te breken. Dat zegt Ficq & Partners, het advocatenkantoor dat hem verdedigt, vrijdag op Twitter. Volgens de advocaten van S. is de overplaatsing van de crimineel naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught „een disproportionele reactie”.

Later op vrijdagdagmiddag bevestigde minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) dat S. inderdaad niet op heterdaad is betrapt tijdens een ontsnapping. Wel waren er „signalen” dat S. bezig was met voorbereidingen daarvoor, zegt de bewindsman tegen persbureau ANP. „Het gaat hier om hele harde jongens die proberen [...] handlangers van buiten in te zetten om ze eruit te halen”, zegt Dekker. „Op zo’n moment moeten we in actie komen en dat hebben we gisteravond gedaan.”

De advocaten van S. gaan diens overplaatsing naar Vught aanvechten, melden ze vrijdag. Het besluit zou genomen zijn „op basis van informatie waarvan de herkomst vooralsnog compleet onduidelijk is”.

Uitbraakpoging

Donderdag werd bekend dat S., die in het Passageproces rond Willem Holleeder een van de hoofdverdachten is, per direct was overgeplaatst naar de EBI. De Telegraaf meldde dat hij een uitbraakpoging had ondernomen. Het ministerie wilde toen nog niets kwijt over de zaak.

S. was betrokken bij een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, die uitgevoerd werden in opdracht van Willem Holleeder. In 2017 kreeg S. in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf. Van 2010 tot 2012 zat hij ook al in de EBI.

Twitter avatar FicqPartners Ficq & Partners Deze kop en berichtgeving van De Telegraaf is inmiddels onjuist gebleken. Van een uitbraakpoging van Dino S. is geen sprake geweest. Nadere informatie volgt later op de dag. https://t.co/pXwrSJ7Rcm