Dolly en Beyoncé: Zingen in de kapsalon van je moeder

Luisteren Twee podcasts en één liedje rondom een thema. Dit keer: Making Beyoncé en Dolly Parton’s America.

Foto's Netflix, Kevin Mazur

‘The way she is today, is the way she was when she was little”, zegt dansleraar Darlette Johnson in de serie Making Beyoncé. De driedelige podcast vertelt over de tienertijd van „een van de grootste popsterren van deze tijd” en wil verklaren waarom juist zij zo’n wereldster is geworden.

Aan het woord zijn liedjesschrijvers, producers en managers van Girls Tyme, de meidengroep waar Beyoncé (1981) vanaf haar negende in zat. Geen gezellig schoolbandje, maar een groep kinderen met serieuze ambities en nog serieuzere mensen om zich heen. Terwijl leeftijdsgenootjes na school speelden en op zomerkamp gingen, stonden de meisjes van Girls Tyme op een zelfgeklust podium in de tuin van Beyoncé’s ouders, onder leiding van zangcoaches en choreografen.

Het is intrigerend om te horen hoe iemand zo jong al zo toegewijd kan zijn. Van een optreden in de kapsalon van haar moeder (een heerlijk jaren 90-geluidsfragment) tot meedoen aan een grote talentenjacht in Houston (Texas); Beyoncé pakt het serieus aan en oefent eindeloos. De mensen die aan het woord komen, praten in superlatieven over haar talent en doorzettingsvermogen. Als je alle afleveringen achter elkaar luistert, is dat soms wat te veel. Het is jammer dat de hoofdpersoon niet zelf aan het woord komt, iets wat de makers bij hun vorige serie, Making Obama, wel is gelukt. (CV)

Making Beyoncé, WBEZ Chicago, drie afleveringen.