Coronavirus

KLM schrapt vluchten naar China, WK indooratletiek in Nanjing uitgesteld

Luchtvaartmaatschappij KLM staakt een deel van zijn directe vluchten naar China vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen.

Ook gaan er de komende vier weken minder vluchten naar Shanghai. KLM zegt dat er nog geen aanleiding is alle directe vluchten naar China op te schorten, zoals bijvoorbeeld British Airways en Lufthansa hebben gedaan. Ook andere maatschappijen hebben alle of sommige vluchten naar China opgeschort. KLM ziet een terugloop van het aantal boekingen en past vluchtschema’s aan, voorlopig tot eind volgende maand.

KLM deelt mondkapjes uit aan personeelsleden en wijst op het belang van „hygiënemaatregelen” zoals veelvuldig handen wassen, volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM.

Reisbrancheorganisatie ANVR adviseert reizigers geen risico’s te nemen en de komende maand niet naar China af te reizen.

Het WK indooratletiek dat in maart in de Chinese stad Nanjing zou worden gehouden, gaat niet door. De Chinese organisatoren vinden het niet verantwoord om het evenement door te laten gaan. World Athletics, voorheen de internationale atletiekfederatie IAAF, heeft besloten het WK een jaar uit te stellen.

Inmiddels is er ook in Finland een eerste besmetting met het Wuhancoronavirus vastgesteld. Dat meldde het Finse Instituut voor Volksgezondheid woensdag. Het virus werd vastgesteld bij een reiziger die vanuit China naar Finland was gereisd. Het slachtoffer ligt in een ziekenhuis in Lapland in quarantaine.

Finland is een van de veertien landen die de Europese Commissie hebben gevraagd om burgers uit China op te halen. De EU Inmiddels heeft de EU met de Chinese autoriteiten overleg over de repatriëring van ongeveer zeshonderd EU-burgers. Ook heeft de EU China hulp aangeboden in de vorm van financiering en medisch personeel. Ongeveer achttien Nederlanders hebben te kennen gegeven Wuhan te willen verlaten. De staat en de EU zullen de kosten daarvan vergoeden. Voorafgaand aan de vlucht moeten passagiers medische tests ondergaan, om vast te stellen of ze besmet zijn.

Met ten minste 7.700 bevestigde ziektegevallen is de ziekte inmiddels groter dan SARS, dat destijds bij ruim 5.300 mensen werd vastgesteld. Het aantal sterfgevallen ligt tot nu toe met 170 wel lager; aan SARS stierven in 2002 en 2003 348 Chinezen. Deze donderdag zou de WHO aangeven of sprake is van een internationale noodsituatie.

Reportage over het coronavirus In het nieuws, pagina 7