Verenigde Naties

Grote hack in tientallen servers van de VN in Wenen en Genève

Hackers hebben in juli 2019 toegang gekregen tot tientallen computerservers van de Verenigde Naties op locaties in Wenen en Genève. Dat blijkt uit een vertrouwelijk intern document dat in handen is van nieuwsorganisatie The New Humanitarian. Het is nog onduidelijk wat de precieze schade is van de hack. Wel wordt uit het document duidelijk dat er toegang is verschaft tot zeker 42 servers en dat bij nog eens 25 servers „verdachte” activiteit is ontdekt. Het gaat om servers van verschillende VN-kantoren in Wenen en Genève, waaronder drie servers bij het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) en twee bij de Economische Commissie voor Europa (ENECE). De VN erkent dat er is ingebroken op servers van de organisatie. Of er gevoelige informatie is ontvreemd, is onduidelijk. (AP)