Vechtscheiding in ooit gemoedelijke Bredase SP

Conflict Het is bijzonder onrustig bij de SP in Breda: geweld op de ledenvergadering, een bestuur onder curatele en een geschorst raadslid.

Het bestuur van de Bredase afdeling van de SP staat onder curatele.
Het bestuur van de Bredase afdeling van de SP staat onder curatele. Foto Branko de Lang/ANP

Een lid van de SP rijdt naar voren in zijn elektrische rolstoel, en haalt uit naar de dagvoorzitter van de Bredase ledenvergadering. Een klap op een politieke bijeenkomst, het gebeurt vorige week woensdag bij de SP in Breda. Het is meteen nieuws. „Vergadering SP Breda loopt volledig uit de hand”, kopt BN DeStem. Het partijbestuur grijpt in en stelt het afdelingsbestuur onder curatele: ze mogen niks meer zelfstandig ondernemen zonder toestemming van het landelijke bestuur.

Begin deze week kwam naar buiten dat Boi Boi Huong, raadslid van de SP in Breda, geschorst is door het partijbestuur. Ze gaat daar tegen in beroep. Het is de laatste ontwikkeling rondom een SP-afdeling, waar alle rust verdwenen lijkt. Een afdeling die juist werd gekenmerkt door familiegevoel en samen actievoeren. Ons kent ons. Maar er is een diep conflict ontstaan. „Ik ben al achttien jaar lid van de SP”, zegt landelijk partijsecretaris Arnout Hoekstra. „Maar geweld bij een vergadering, dat heb ik echt nog nooit meegemaakt.”

Het conflict begint eind 2019, zo blijkt uit gesprekken die NRC had met vijf landelijke en lokale SP-leden. Het draait allemaal om een Bredase SP’er die pas sinds de laatste verkiezingen in de raad zit: Boi Boi Huong. Eind 2019 krijgt ze te horen dat er voor haar geen plek meer is bij de SP. Er zou geen goede klik zijn met de rest van de fractie. Huong wijst het bestuur en de fractie van de Bredase SP erop dat de ledenvergadering het enige orgaan is dat hier over mag beslissen, zo stelt ze deze week in een verklaring op haar website.

Het leidt tot een e-mail aan de leden van de SP Breda, geschreven door de Bredase voorzitter en in bezit van NRC. „In de afgelopen anderhalf jaar is gebleken dat de samenwerking tussen de fractieleden en fractielid Boi Boi Huong niet goed verloopt”, schrijft hij. De fractieleden zouden van mening zijn dat „het raadswerk lijdt onder de oplopende spanningen”. Ook zou het bestuur zich herkennen in het niet-functioneren. Het zal worden besproken op de ledenvergadering begin december.

Die vergadering vindt plaats in een Bredaas zaaltje. Huong is aanwezig. De leden stemmen voor het instellen van een commissie die moet onderzoeken wat er aan de hand is. In nauw overleg met het landelijke SP-bestuur wordt besloten dat Emile Roemer die commissie zal leiden. Partijsecretaris Arnout Hoekstra: „Al in de oriënterende fase bleek dat de commissie het werk niet kon voortzetten. Een betrokkene waarmee de commissie wilde praten, sprak met de media.”

Hoekstra wil niet ingaan op namen. Het zou de commissie verder een doorn in het oog zijn geweest dat Boi Boi Huong gedreigd zou hebben dat ze haar zetel zou meenemen als de commissie tot de conclusie zou komen dat zij slecht zou functioneren.

Omdat de commissie niet verder komt, staat de kwestie weer op de agenda van de SP Breda tijdens de ledenvergadering van vorige week woensdag. Arnout Hoekstra is daarbij aanwezig. Patrick van Lunteren, oud-wethouder in Breda, neemt het woord. Hij verloor in december de race om het landelijke voorzitterschap van de SP. Van Lunteren neemt het op voor Huong, waarmee hij een relatie heeft, en is emotioneel. Hij wordt al snel afgebroken door de dagvoorzitter, waarna er meerdere leden in de zaal boos reageren. Daarop rijdt een lid naar voren in zijn rolstoel en haalt uit naar de dagvoorzitter. Die kondigt aan dat hij aangifte gaat doen.

‘Met geen vinger aangeraakt’

Ook ontstaat er een conflict tussen twee raadsleden: Boi Boi Huong en Inge Verdaasdonk. SP-lid Peter Nuijten zegt te hebben gezien dat Verdaasdonk Huong een duw geeft, en dat hij de twee daarna uit elkaar heeft moeten houden. „Hoe ik het heb gezien is dat Verdaasdonk de eerste was die fysiek werd, en dat Huong er daarna op reageerde.” Nuijten zegt er foto’s van te hebben, maar wil die niet delen.

Boi Boi Huong wordt vervolgens geschorst door partijsecretaris Hoekstra vanwege „fysieke geweldpleging”, zo stelt ze in een verklaring. Verdaasdonk wordt niet geschorst. Huong gaat er tegen in beroep, schrijft ze, omdat „ik haar met geen vinger heb aangeraakt”. In de verklaring stelt het raadslid dat vijf leden zouden willen getuigen dat haar SP-collega Verdaasdonk haar een zet zou hebben gegeven en zelfs geprobeerd heeft een klap uit te delen. Boi Boi Huong wil verder niet reageren.

Voorlopig staat het afdelingsbestuur van de SP in Breda onder curatele van het partijbestuur. Wat er gebeurt met de zetel van Boi Boi Huong is onduidelijk, partijsecretaris Arnout Hoekstra houdt rekening met de mogelijkheid dat ze die zetel meeneemt. „Dat is vervelend, maar ondergeschikt aan dat we moeten zorgen dat de SP in Breda weer zelfstandig wordt. Ik zit er niet op te wachten verantwoordelijk te zijn voor die lokale SP, ik heb wel betere dingen te doen. In potentie hebben ze in Breda gewoon een hele goede SP-afdeling.”

Fractievoorzitter Bas Maes van SP Breda verwijst in een reactie door naar Arnout Hoekstra. Ook Patrick van Lunteren wil niet reageren.