Taakstraf voor tieners die treinen beschoten met balletjespistolen

Vandalisme Op stations in Breda en Tilburg kwamen eind november kort na elkaar twee treinen binnen met kapotte ramen en beschadigde zijpanelen. Twee 15-jarige jongens met balletjespistolen bleken de daders.
Een van de beschadigde treinen staat met een kapotte ruit op het station van Breda.
Een van de beschadigde treinen staat met een kapotte ruit op het station van Breda. Foto Tom van der Put/ANP

Twee jongens van vijftien jaar die eind vorig jaar in Brabant rijdende treinen beschoten met balletjespistolen, hebben ieder een taakstraf van dertig uur gekregen. Dat meldt persbureau ANP. Ze moeten die uitvoeren bij spoorvervoerder NS, bepaalde de kinderrechter van de rechtbank in Breda donderdag.

De tieners moeten ook de 15.000 euro schade vergoeden die ze aan twee treinen hebben aangericht. De voertuigen waren flink beschadigd: vijf ramen lagen aan gruzelementen en er zaten deuken in de metalen zijpanelen van sommige rijtuigen. Die platen moesten allemaal worden vervangen.

Omdat de schutters een zogeheten mediationtraject hebben gevolgd, waarin ze hebben gepraat met NS en excuusbrieven hebben geschreven, valt hun straf lager uit. Wel kregen de jongens leerstraffen van twintig uur.

Bij de beschietingen, op 22 november vorig jaar, raakten geen treinpassagiers gewond. Op stations in Breda en Tilburg kwamen rond acht uur ‘s avonds twee beschadigde treinen binnen. Reizigers hadden harde knallen gehoord, waarna ze zagen dat de ramen van de trein kapot waren. Beide treinen bleken via hetzelfde traject te hebben gereden. Na een tip van een burger kon de politie vervolgens nog dezelfde avond de twee jongens aanhouden. Hun pistolen werden afgepakt.