Staatssecretaris

Extern onderzoek naar rapport waarop Harbers (Asiel) sneefde

Er komt een nieuw onderzoek naar het misdaadrapport dat leidde tot het aftreden van staatssecretaris Mark Harbers (Asielzaken, VVD). Dat zei zijn opvolger Ankie Broekers-Knol (VVD) woensdag in de Tweede Kamer. Kamerleden waren niet tevreden met het eerste onderzoek naar de kwestie. Harbers vertrok vorig jaar mei omdat cijfers van zware criminaliteit gepleegd door asielzoekers uit een rapport gehouden waren. Hoewel dat bewust gebeurde, deden ambtenaren dit niet opzettelijk om Harbers in problemen brengen, zei Broekers-Knol woensdag. Kamerleden van GroenLinks en SGP willen toch dat er een nieuw extern onderzoek komt. Veel partijen hebben vragen over een eerder intern onderzoek, waarin alleen de betrokken ambtenaren werden gehoord en niet de afgetreden Harbers zelf. (NRC)