Regeling rentevrij kunstaankopen blijft bestaan, nieuwe kredietverschaffer

KunstKoopregeling ABN Amro wilde niet langer meedoen aan de KunstKoopregeling, een gesubsidieerde regeling voor het kopen van kunst. Nu is er een nieuwe partner, Santander Consumer Finance Benelux.

Directeur Eelco van der Lingen van het Mondriaan Fonds.
Directeur Eelco van der Lingen van het Mondriaan Fonds. Foto Hein van Liempd

Een kredietregeling waarmee kunstkopers renteloos kunst kunnen kopen, blijft toch bestaan. Nadat ABN Amro als kredietverschaffer van deze zogeheten KunstKoopregeling was afgehaakt, heeft het Mondriaan Fonds een nieuwe samenwerkingspartner gevonden. Het gaat om Santander Consumer Finance Benelux. Dat maakte het fonds donderdag bekend.

Met de KunstKoop kunnen particulieren op afbetaling hedendaagse kunst of vormgeving kopen bij meer dan 120 galeries verspreid over Nederland, zonder rente te betalen. Tussen 1997 en 2018 deden meer dan 50.000 kopers dat voor een totaalbedrag van ruim 166 miljoen euro, aldus het Mondriaan Fonds.

Het Mondriaan Fonds, een stimuleringsfonds voor beeldende kunst, betaalt rente en een vergoeding aan de kredietverschaffer. De kunstkoper kan voor maximaal 7.500 euro per kunstwerk een renteloze lening krijgen.

Directeur Eelco van der Lingen van het Mondriaanfonds zegt te hopen dat „we samen met de nieuwe financiële partner en de galeriehouders, een nieuwe impuls kunnen geven aan het kopen van kunst door particulieren.” Sinds 2008 nam het gebruik van de regeling af.

Lees ook: Regeling rentevrij aankopen kunstwerken verdwijnt in 2020

Kleine beurs

In NRC zei Van der Lingen daarover eerder: „Vermoedelijk is de afname te wijten aan maatschappelijke en economische ontwikkelingen, zoals de financiële crisis. Daardoor lijken aan leningen ook strengere eisen te worden gesteld.” Vooral voor kunstkopers met een kleine beurs is de regeling een uitkomst, aldus de directeur. „En ook voor kunstenaars en galeries heeft ze grote waarde.”

Alle aanvragen voor KunstKoopleningen kunnen bij Santander Consumer Finance Benelux volledig digitaal worden ingediend. Het Mondriaan Fonds verwacht dat dit „het aanvraagproces vereenvoudigt en versnelt”.

ABN Amro liet juli vorig jaar weten dat de KunstKoopregeling niet meer paste in haar beleid. Santander Consumer Finance Benelux is een internationaal opererend consumentenfinancieringsbedrijf, dat is gespecialiseerd in consumptieve kredieten. „Deze expertise sluit goed aan bij de KunstKoop, dat ook een vorm van consumptief krediet is”, aldus het Mondriaan Fonds.