Onder de douche hoor je de krekels

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bíjna volmaakt is. Deze keer: een badkamer met levende natuur.

Foto Sven Benjamins Photography

Hé, er groeien plantjes uit de badkamermuur. Op een turquoise handdoek zit een zwarte vlinder. En dat geluid – tsjirpen er nu krekels in dat kooitje?

Mirko Krabbé kan niet precies uitleggen waarom hij en Anke Akerboom – ze zijn 33 jaar getrouwd – planten en insecten wilden in hun nieuwe badkamer. Het idee had hij al lang. „Het leek me prachtig de wereld van buiten binnen te halen.” Hij houdt van stad maar ook van natuur. Tijdens de zomers in Frankrijk, waar zijn vader ging schilderen, maakte hij papieren huizen voor sprinkhanen. Er is niet wezenlijk iets veranderd.

De badkamer heeft een lange glazen wand met zicht op tuinen en huizen. Het inkijkprobleem is opgelost met zelf aangelegde domotica: als de regendouche loopt, schuiven automatisch witte gordijnen dicht. Ook gaat dan muziek aan.

Het water valt op een vloer van purperhart, gelegd en verlijmd als het dek van een schip. Op de luchtverplaatsing door het water bewegen insecten mee op de plantjes: een ‘wandelend blad’, lichtgroen met een hoekig kopje; wandelende takjes. Weet je nog, zegt Krabbé verrukt tegen Akerboom: „Ze hoorden Billie Holiday en begonnen te dansen.”

Natuur in huis vergt enig beheer. De luchtvochtigheid moet „een beetje op niveau” zijn, de temperatuur rond 23 graden. Om de zoveel tijd koopt Krabbé een bakje krekels en verwijdert de vrouwtjes, die nog weleens de mannetjes op willen eten. Op wortels van de supermarkt leven de krekels twee à drie weken; op biologische wortels zes. Voor de vlinders hangt aan een plant een bakje met nectar. Ze kunnen hun tong door de gaatjes in het deksel steken.

Krabbé: „Je zit in bad, hoort de krekels, ziet de vlinders fladderen. Dan ben je wel even ergens anders.”

Wat is niet ideaal? Eén keer stond Akerboom onder de douche en gingen de gordijnen open in plaats van dicht. Krabbé, licht gegeneerd: „Ik was een vinkje vergeten in het systeem.” Akerboom: „Dat is onmíddellijk verholpen.”

Foto Sven Benjamins Photography
Foto Sven Benjamins Photography
Heeft u een ideale badkamer, kinderkamer, zolder? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte