Meeuw

Amsterdamse beestjes Stadsecoloog schrijft over dieren en vogels in Amsterdam.

Foto iStock
Foto iStock

Het dek van de pont over het IJ kan een desolate plek zijn. Daar sta je dan, ’s morgens half acht, in het donker, in de regen. In het oosten is de hemel iets lichter. Niet dat de zon eraan komt, dat gaat vandaag niet gebeuren, maar dag gaat het worden, daarom sta je hier ook, op weg naar je werk. Je put enige troost uit de andere pontpassagiers. Zwijgzame figuren, gehuld in regenpak, ook zij hadden liever nog in bed gelegen.

Dan kijk je omhoog. Daar gebeurt wat merkwaardigs. Honderden meeuwen zijn aan het wolken. Kokmeeuwen. Kleine meeuwen met in de winter een zwarte veeg achter hun oog, het koptelefoontje. Ze draaien cirkels boven het IJ, steeds hoger en hoger, ze vormen samen een lange spiraal. Tot ze ineens naar beneden zeilen, zich in groepen verdelen en naar hun werkgebieden verdwijnen, een groep naar Oost, een groep naar de binnenstad, een groep richting IJmuiden, enzovoort.

Ik was eens een dag op stap met vogelringer Frank Majoor. Hij vertelde dat bijna alle kokmeeuwen die je in de winter in Amsterdam ziet, afkomstig zijn uit het Oostzeegebied. Denemarken, de Baltische staten, zelfs Finland. Ze vliegen duizenden kilometers om hier te overwinteren. En hebben dan een vast voedselgebiedje. De meeuwen van het Oosterpark gaan geen voedsel zoeken in West. Sterker nog, ze komen niet eens op de Transvaalkade, twee kilometer van het Oosterpark af. Daar zitten weer andere meeuwen.

Toen ik daar mijn verwondering over uitsprak, zei hij: „Jij gaat toch ook elke dag naar hetzelfde kantoor, en je buurman naar het zijne?”

Aan het einde van de dag sta je weer op de pont, weer in het donker. En je ziet de meeuwen. Weer in grote groepen. Maar nu hebben ze haast. Ze cirkelen niet, ze vliegen doelgericht naar het oosten, naar hun slaapplaatsen op het IJmeer en op de aanlegsteigers onder de Schellingwouderbrug. Hun werkdag zit erop. Net als die van jou.

Stadsecoloog Remco Daalder schrijft op gezette tijden over de dieren en vogels in Amsterdam.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.