Komende jaarwisseling al verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Vuurwerkverbod Vanaf aanstaande jaarwisseling mogen consumenten alleen nog licht vuurwerk als sierpotten, fonteinen en grondbloemen afsteken. Daarover is het kabinet akkoord, melden Haagse bronnen.
Vuurpijlen in een vuurwerkwinkel eind vorig jaar.
Vuurpijlen in een vuurwerkwinkel eind vorig jaar. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Knalvuurwerk en vuurpijlen worden al bij de volgende jaarwisseling verboden. Het kabinet is het daarover eens, melden Haagse bronnen donderdag aan NRC na berichtgeving door de NOS. Naar verwachting valt het officiële besluit vrijdag tijdens de ministerraad.

Onder het verbod gaan alle soorten vuurpijlen en knalvuurwerk vallen, dus ook rotjes. Alleen fonteinen, sommige sierpotten, grondbloemen en licht vuurwerk als sterretjes en knalerwten blijven toegestaan.

De branchevereniging voor vuurwerk steunt het verbod, maar twijfelt aan de effectiviteit van de maatregel. „De grote schade ontstaat niet door het consumentenvuurwerk, maar door harde knallen van illegaal vuurwerk”, zegt Marcel Teunissen, woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Teunissen vraagt zich af hoe het kabinet de invoer van illegaal vuurwerk uit Duitsland en België zal gaan bestrijden. „Komen er meer controles? Gaat het kabinet extra handhaven?” Ook is het volgens hem nog niet duidelijk wat er met de huidige vuurwerkvoorraden moet gebeuren. „Moeten die vernietigd worden? En gaat het kabinet die dan opkopen?”

De afgelopen weken was al duidelijk geworden dat een vuurwerkverbod voor consumenten eraan zat te komen. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie pleitten er al langer voor, CDA en VVD aanvankelijk niet. Twee weken geleden veranderden zij hun standpunt echter. Ook een meerderheid van de bevolking wil een vuurwerkverbod.

De gemeente Rotterdam werd donderdag de eerste grote stad die vuurwerk tijdens de jaarwisseling volledig zal verbieden. In oktober besloot Apeldoorn al tot een totaalverbod. De meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad steunde donderdagavond een voorstel van GroenLinks. „Alleen een totaalverbod is goed handhaafbaar”, zei GroenLinks-raadslid Stephan Leewis tegen persbureau ANP. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is blij met het verbod. „De landelijke politiek zou er goed aan doen een voorbeeld te nemen aan het Rotterdamse model: naast een afsteekverbod burgers ook een alternatief bieden.”

Lees ook: Waar komt de traditie van vuurwerk vandaan?

Incidenten

Door vuurwerkgerelateerde incidenten met Oud en Nieuw is er steeds meer publieke en politieke steun ontstaan voor een vuurwerkverbod. Na de afgelopen jaarwisseling zwol de roep om maatregelen nog eens aan: er waren volgens de politie ruim negenduizend incidenten, waarvan veel met vuurwerk te maken hadden. In Arnhem kwamen een vader en zijn vierjarige zoontje om bij een door vuurwerk veroorzaakte brand.

De incidenten lieten VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van gedachten veranderen. Een verbod op knalvuurwerk en pijlen kan hij „accepteren”, zei Dijkhoff twee weken geleden. „Dat is het spul wat de hulpverleners het meeste dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden.” Andere partijen, zoals CDA en PVV, wijzen erop dat handhaving van het verbod van cruciaal belang is. „Zolang je geen agenten hebt, betekent verbieden in de praktijk gedogen”, waarschuwde PVV-leider Geert Wilders.