KLM mijdt toch weer luchtruim boven Iran en Irak

Veiligheid Luchtvaartmaatschappij KLM acht het luchtruim boven de Midden-Oosterse landen zelf weer veilig, maar partners Delta en Air France zijn het daar niet mee eens.
Een Iraniër loopt in Teheran langs een poster die de slachtoffers van het neergeschoten passagierstoestel van Ukraine International Airlines herdenkt.
Een Iraniër loopt in Teheran langs een poster die de slachtoffers van het neergeschoten passagierstoestel van Ukraine International Airlines herdenkt. Foto Atta Kenare/AFP

KLM gaat toch weer het luchtruim boven Irak en Iran mijden. Dat zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij donderdag tegen NRC. Vorige week kondigde KLM nog aan vluchten boven de Midden-Oosterse landen te hervatten, nadat deze eerder om veiligheidsredenen waren geschrapt.

Vluchten van KLM over Iran en Irak worden uitgevoerd in samenwerking met Air France en Delta. Hoewel de Nederlandse luchtvaartmaatschappij er zelf bij blijft dat het luchtruim boven Iran en Irak veilig is, zijn de Franse en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen het daar niet mee eens. Tot 12 februari mijdt KLM Irak omdat Air France de Franse autoriteiten daarin volgt. Over Iran vliegt de luchtvaartmaatschappij niet omdat Delta navolging geeft aan de Amerikaanse veiligheidsanalyse.

Omvliegen

Ook cabinevakbond VNC had er bij KLM op aangedrongen om voorlopig niet meer over het gebied te vliegen. Verscheidene vluchten naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten zullen nu alternatieve routes vliegen, wat gemiddeld voor twaalf minuten extra reistijd zorgt.

KLM voerde eerder al twee weken geen vluchten uit over het gebied, nadat in de nacht van 7 op 8 januari een toestel van Ukraine International Airlines uit de lucht was geschoten. Iran, dat achter de raketaanval zat, zei het passagiersvliegtuig voor een „vijandelijk doelwit” te hebben aangezien. Alle 176 inzittenden kwamen om. De raketaanval volgde op toegenomen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Een paar dagen voor de aanval had een Amerikaanse drone de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani gedood.