Opinie

Horror in de frietzaak

Column Amsterdam

Auke Kok

Luister nou eens naar Fred. Kom uit je bubbel en loop zijn frietzaak in. Je zult versteld staan van zijn ideeën – ze wijken af van wat je doorgaans leest in kranten zoals deze. Maar dat maakt ze des te interessanter. Doen dus, die frietzaak in de Sint Luciënsteeg ingaan en luisteren. Fred heeft tijd genoeg voor je, het zijn de slappe maanden van het jaar. Zelfs in een van de drukste stegen van de stad, tussen Kalverstraat en Nieuwezijds Voorburgwal, is januari, zoals 28-jarige Fred zegt, een horrormaand.

Februari is ook een horrormaand. Per dag zet Fred nu minder om dan tijdens de Gay Pride in een kwartiertje. In de strijd tegen de horror moet Amsterdam in de donkere maanden beslist meer doen om toeristen te trekken. Toeristen zijn goed voor de omzet van jonge frietbakkers in het centrum. Voor álle ondernemers in het centrum. Voor de rijkdom van Amsterdam. Leve de bruisende stad! Zo denkt Fred erover.

Fred wil meer hoogbouw, meer festiviteiten en attracties om het hele jaar door toeristen te lokken

Het lichtjesfestival is voorbij, de deuren van het Winterparadijs zijn gesloten: buitenlanders en dagjesmensen slaan Amsterdam tijdelijk over. Er is niets te beleven. Fred tuurt door zijn lege zaak en hoopt op reuring. In de schuine steeg tussen het kledingwarenhuis Zara en het Amsterdam Museum, waar tien maanden van het jaar snackliefhebbers uit alle windstreken als vanzelf zijn frietzaak in schuifelen, vertoont zich slechts nu en dan een klant. Op dit moment zelfs twee: een in glimmend zwarte sportkledij gestoken jong stel. Met wat chocola en mineraalwater verdwijnt het weer. „Have a good day”, zegt Fred, maar het stel zwijgt. „Israëliërs”, weet Fred. „Niet de vriendelijkste gasten. In hun eigen land wel, hier niet.”

Nee, geef hem maar Duitsers. Grote porties, vlotte eters. En beleefd. Erin en eruit gaan ze. Ongelooflijk wat ze allemaal verstouwen. Hoe meer Duitsers, hoe voller de kassa. Toptoeristen zijn het.

Vergis je niet, Fred is een sociaal mens. Hij praat met iedereen. Grapje zus, babbeltje zo en hij moet zeggen: vorig jaar was de horror nog erger. Stond hij écht dagenlang voor Jan Joker bij zijn roestvrijstalen bak met vers gesneden aardappelschijfjes. Misschien komt de vooruitgang door de Noord/Zuidlijn, die het centrum beter bereikbaar maakte. Maar het wordt tijd voor nieuwe initiatieven: Fred droomt van zijn eigen frietzaak en als een ware ondernemer in spe verlangt hij meer daadkracht van het stadsbestuur. En minder rariteiten zoals die reclamebelasting. Ondernemertje pesten, daar helpen we de stad niet mee. Ja toch?

Geboren in de Jordaan, opgegroeid in Zuidoost en nu woonachtig in betaalbaar Purmerend: Fred weet het wel. Hij wil meer hoogbouw, meer festiviteiten en attracties om het hele jaar door toeristen te lokken. En intussen moeten we het irritante gedrag van die horden fietsers aan banden leggen, want dat loopt werkelijk de spuigaten uit.

Zomaar wat standpunten die indruisen tegen wat je dagelijks leest en hoort, maar zo denkt Fred erover. Dat moest er maar eens uit.

Auke Kok is schrijver en journalist.
Lees ook: ‘Als het iconisch is, komen de toeristen’

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.