Franse kardinaal in hoger beroep vrijgesproken van misbruikdoofpot

Kindermisbruik De Franse kardinaal Philippe Barbarin werd eerder veroordeeld voor het verzwijgen van seksueel misbruik door een van de priesters in zijn bisdom.
Kardinaal Philippe Barbarin spreekt de pers toe na zijn vrijspraak in hoger beroep.
Kardinaal Philippe Barbarin spreekt de pers toe na zijn vrijspraak in hoger beroep. Foto Laurent Cirpriani/AP

De Franse kardinaal Philippe Barbarin is in hoger beroep vrijgesproken van het verzwijgen van seksueel misbruik door een priester in zijn bisdom. Dat meldt persbureau AP donderdag. Vorig jaar maart werd Barbarin, de hoogste katholiek in Frankrijk, nog veroordeeld tot zes maanden celstraf. Hij zou seksueel misbruik door de priester in de jaren tachtig en negentig niet gemeld hebben bij de autoriteiten.

Barbarin zou volgens de lagere rechter de affaire opzettelijk hebben proberen te verdoezelen. In hoger beroep vonden rechters in Lyon echter geen bewijs van die opzet. Ook zou hij geen van de slachtoffers ontmoedigd hebben om aangifte te doen. De advocaat van de slachtoffers kondigde na de uitspraak aan naar de hoogste rechter te stappen.

Lees ook: Kindermisbruikzaak: De priester ‘liefkoosde’ alleen maar

‘Nieuw hoofdstuk’

Voorafgaand aan de uitspraak vorig jaar had de kardinaal paus Franciscus gevraagd om hem ontslag te verlenen. Die weigerde dat in afwachting van het hoger beroep. Ondanks zijn vrijspraak zei Barbarin donderdag opnieuw om ontslag te gaan vragen bij de kerkvader. Barbarin hoopte, zo zei hij na afloop van de zitting tegen persbureau AP, „dat ik een pagina kan omslaan en dat de kerk van Lyon aan een nieuw hoofdstuk kan beginnen”.

Hoofdrolspeler in de misbruikzaak is de inmiddels 74-jarige voormalige priester Bernard Preynat. Hij zou tussen 1986 en 1991 honderden kinderen hebben misbruikt als leider van een katholieke scoutinggroep. De zaak kwam aan het rollen toen een van zijn slachtoffers in 2014 ontdekte dat Preynat nog altijd actief was in de kerk en met kinderen werkte. De uitspraak in zijn strafzaak wordt in maart verwacht. De rechtbank kan Preynat tot tien jaar cel veroordelen.