Een schaats van carbon, kevlar, kalf en kangoeroe

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een klapschaats van Viking.

Ontmantelde Viking klapschaats
Ontmantelde Viking klapschaats Foto Peter Lipton

Klapschaatsen zijn arbeidsintensieve producten. Elk stel Viking-schaatsen is wel door twintig paar handen gegaan, zegt Hiddo Visser, de directeur van de in Almere gevestigde schaatsenfabriek. Voor de foto is één linker Gold-schoen (520 euro per paar) met een Icon-onderstel (655 euro) gedemonteerd. Op het maatwerk voor professionals na is die combinatie het beste wat de Nederlandse marktleider te bieden heeft.

Viking doet een groot deel van de productie zelf. Van carbon, kevlar en thermoplastische materiaal bakt het de schoenkuip. Die kuipen gaan daarna met de kalfsleren voeringsstukken, het buitenwerk van soepel maar sterk kangoeroeleer en de overige schoenonderdelen naar een werkplaats in Roemenië. Daar worden kuip en leer aan elkaar gestikt en verlijmd. Per paar ongeveer veertig minuten werk.

In zekere zin verlaten klapschaatsen als halffabrikaat de fabriek. Voor een optimale pasvorm moeten ze voor gebruik namelijk nog worden verwarmd (tien minuten op 70 graden in een oven), zodat ze vacuüm om de voeten kunnen worden getrokken.

Vier van de 25 werknemers van de schaatsenfabriek in Almere zijn bezig met productinnovatie. Vergeleken met vijf jaar geleden sluiten de schoenen nu beter aan rond de enkels, zegt Visser. En hij belooft nog vóór de Olympische Winterspelen van 2022 met een verbeterd klapmechaniek te komen. „Op het eind van de afzet is efficiency te winnen.”