Een jasje van ruim 15 jaar oud

Wat we gaan dragen Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Chanel collectie, voorjaar 2004
Chanel collectie, voorjaar 2004 Foto Team Peter Stigter

Chanel-watchers en mensen die goed zijn ingevoerd in de mode zien misschien dat er iets niet helemaal 2020 is aan deze foto. Nog afgezien van de outfit, die inderdaad niet uit de door Karl Lagerfelds opvolger Virginie Viard ontworpen Chanel-collectie voor dit voorjaar komt: de make-up en de styling zijn niet helemaal van nu. Inderdaad, deze foto is genomen tijdens Chanels show van de prêt-à-portercollectie voor voorjaar 2004.

Maar bekijk de rok, de schoenen en vooral de tas en het jasje apart en je beseft: er is eigenlijk niks ouderwets aan. Vervang de rok door een trainingsbroek of een wat wijdere jeans, of de pumps door sneakers en niemand heeft door dat ze zes jaar oud zijn. Als dat al een probleem zou zijn, want vintage is zelden zo in trek geweest als nu. Het is bijzonder, persoonlijk en duurzaam.

Dat is ook doorgedrongen tot het mode-establishment. De Britse Vogue kleedde zangeres Taylor Swift voor het januarinummer in een Chanel-jasje uit 2005, om zo, aldus hoofdredacteur Edward Enninful, „te laten zien hoe een meer duurzame versie van luxe eruit kan zien.”

Eerstehands Chanel is voor de meeste mensen onbetaalbaar; tweedehands Chanel is ook zelden een koopje. Maar dit artikel is niet bedoeld als aanmoeding om weer iets te kopen. Zoek in de eigen kast naar de kledingstukken die ooit zijn aangeschaft als wat de modebladen een investment piece noemen, en probeer die eens op een andere manier te combineren dan één, vijf, tien of misschien wel twintig jaar geleden.

Weinig voelt zo 2020 als een klimaatvriendelijke en ook nog gratis ‘nieuwe’ outfit.