Een bijna meditatieve game

Gametips In Outer Wilds verken je een vreemd zonnestelsel. Na 22 minuten explodeert het hele zootje en begin je opnieuw.

Een groene planeet staat helder in de sterrenlucht. Een ruimtevaartuig drijft langzaam naar voren. Hij explodeert, en een flits blauw licht schiet door de hemel. Aan je voeten zit een man bij een knisperend vuurtje geruststellend te glimlachen. Of je klaar bent voor je eerste ruimtevlucht?

Zo begint de game Outer Wilds elke 22 minuten opnieuw: met de planeet, het vaartuig, het blauwe licht en de vriendelijke glimlach. 22 minuten later eindigt het spel met een gigantische supernova die het gehele zonnestelsel opslokt. Wat hebben deze twee gebeurtenissen met elkaar te maken?

Dit is een game over roekeloos ontdekken. Je stapt elke keer opnieuw in je ruimteschip en gaat je nieuwsgierigheid achterna. Het spel legt je geen doel of pad op. Je gaat. Je verkent. Je vindt antwoorden of je vindt vragen; zelden allebei in één sessie. Je zal alles moeten onthouden, de vele vreemde planeten en vondsten aan elkaar moeten verbinden, om zo het verhaal van dit zonnestelsel te reconstrueren.

Dat maakt het bij wijlen een bijna meditatieve of mindfulness-achtige ervaring. Er zijn geen punten te verliezen als je sterft. Je mag je 22 minuten doorbrengen in het hart van een lavaplaneet, of juist zoekend naar de herkomst van een ruimteschip op een ijzige komeet. Dagboeken lezen, of spelen met de kinderen in het dorp waar je vandaan komt. Duizend kleine ervaringen in één, samen een fascinerend geheel. (LM)

Outer Wilds, Mobius Digital. Voor pc, PS4 en Xbox One, 20,99 euro