Bruin nazi-bier vliegt de schappen uit

Intussen in Duitsland Een nieuw biermerk met nazisymboliek op het etiket zorgt voor ophef in Duitsland.

Het is bruin bier, niet letterlijk maar figuurlijk. In Duitsland is ophef ontstaan nadat er in een drankenhandel in Bad Bibra (Sachsen-Anhalt) een onbekend biermerk in de schappen verscheen: Deutsches Reichsbräu. Op het etiket stond een grote Duitse adelaar die rust op een ijzeren kruis: dit was nazi-bier.

Om elke twijfel weg te nemen dat het hier zou kunnen gaan om een ‘gewoon’ nationalistisch biertje, verkoopt de brouwer zijn kratjes voor het symbolische bedrag van 18,88 euro. Deze cijfers corresponderen met letters uit het alfabet: AH, HH – Adolf Hitler, Heil Hitler. Duitse neonazi’s maken gebruik van dit ‘geheimschrift’ om het verbod op de Hitlergroet te omzeilen.

De zaak werd wereldkundig gemaakt door de lokale CDU-politicus Götz Ulrich, die op Facebook zijn beklag deed. „Ik schaam me zo. Juist terwijl in Yad Vashem in Israël de Duitse Bondspresident spreekt ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het vernietigingskamp Auschwitz, tref ik in een drankenhandel in mijn geboorteplaats Bad Bibra dit bier aan. [...] En het ergste is: het bier vond gretig aftrek en is inmiddels uitverkocht!”

Doodsbedreigingen

Ulrich verzet zich al langer tegen opkomend rechts-extremisme in het oosten van Duitsland. Zo pleitte hij in 2015 voor de ruimhartige opname van vluchtelingen in de gemeenschap – nadat er al een brandaanslag gepleegd was op een asielzoekerscentrum in de buurt. Het kwam hem op doodsbedreigingen te staan en hij had politiebescherming nodig.

De politie van de staat Sachsen-Anhalt heeft de zaak inmiddels in onderzoek. De verdenking is ‘het tonen van verfassungswidriger Kennzeichen’, verboden symbolen. Het bier is gebrouwen door Tommy Frenck, een prominente neonazi uit Thüringen, wiens kroeg een verzameloord voor rechts-extremisten is.

'Dit is ongelooflijk’

De drankenhandel waar het bier werd verkocht, was onderdeel van de keten ‘Getränkequelle’. Dit bedrijf heeft de samenwerking met de ondernemer in Bad Bibra meteen opgezegd. Het bier was niet via het concern ingekocht, aldus een woordvoerder, maar op initiatief van de plaatselijke winkelier. „Dit is ongelooflijk, we hebben onmiddellijk ingegrepen.”

Het gewraakte bier – met de slogan ‘Braun is bunt genug’ – mag dan wegens succes en ophef uit de winkel verdwenen zijn, het is nog wel online te koop. De site waarop dat kan ligt echter plat vanwege herhaalde cyberaanvallen.