Podcast

Wat is traangas en waarom is het zo populair?

Traangas. Voor de politie lijkt het een perfect middel, er zijn geen dodelijke slachtoffers en een menigte wordt uit elkaar gedreven. Maar het gas is niet zo onschuldig als het lijkt, er zijn wel degelijk dodelijke slachtoffers en ook op de lange termijn kan je gezondheid eronder lijden.

Van de demonstraties in Hong Kong en Parijs tot de Amsterdamse krakersrellen in 2000: traangas wordt op grote schaal ingezet om rellen te voorkomen en te laten deëscaleren. Voor de politie lijkt het een perfect middel, er zijn geen dodelijke slachtoffers en de menigte wordt uit elkaar gedreven. Maar het gas is niet zo onschuldig als het lijkt, er zijn wel degelijk dodelijke slachtoffers en ook op de lange termijn kan je gezondheid eronder lijden. Waarom wordt het dan toch nog gebruikt?

Luister ook de vorige alevering van Onbehaarde Apen: Waarom we het vaker over lymfe moeten hebben.