Meerderheid raad toch voor totaalverbod vuurwerk in Rotterdam

Vuurwerk Landelijk is er nog geen duidelijkheid over de reikwijdte van een vuurwerkverbod. Daarom gaat in Rotterdam de VVD vermoedelijk donderdag overstag.

Foto ANP
Foto ANP

Het afsteken van rotjes, vuurpijlen, maar ook fonteinen en grondbloemen, is hoogstwaarschijnlijk komende jaarwisseling verboden in Rotterdam. Door het uitblijven van duidelijkheid in Den Haag stemt een meerderheid in de raad donderdag naar verwachting in met een lokaal totaalverbod. Als eerste raad in Nederland.

Jarenlang was er in de Rotterdamse raad geen meerderheid voor een verbod. Maar de wens was er wel bij een aantal partijen en ook bij burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dat zorgde afgelopen jaar voor een compromis; de vuurwerkzones. Alleen binnen deze zones, die overigens het overgrote deel van de stad bedekten, was het toegestaan vuurwerk af te steken.

Het bleek geen succes. De jaarwisseling in het kort; er werd voor 245.000 euro aan schade aan gemeentelijke eigendommen gemeld (een stijging van 20 procent). De brandweer rukte 465 keer uit, 29 auto’s stonden in brand. En 25 slachtoffers, waarvan 17 omstanders, werden behandeld bij het Oogziekenhuis. Agenten werden gehinderd of belaagd.

65 procent van de Nederlanders voor verbod

Dat was precies de druppel die de VVD deed overlopen naar het andere kamp. Nog geen week later stuurden de Rotterdamse liberalen een persbericht met de kop; ‘Voor vuurwerkverbod Rotterdam’. In het bericht zelf stond echter een ontsnappingsclausule. Als er een landelijk verbod komt op vuurpijlen en rotjes, trekt de VVD de steun voor een totaalverbod weer in. Het weren van pijlen en rotjes (ongeveer 15 tot 20 procent van het totaal) gaat de fractie ver genoeg.

Daar lijkt het op uit te draaien. Minister Grapperhaus (Veiligheid, CDA) komt in februari met een uitgewerkt plan met vermoedelijk die strekking.

Weg meerderheid voor een totaalverbod. Tot nog geen twee weken later D66 haar steun uitsprak voor een verbod op alle soorten vuurwerk. Deze keer zonder mitsen en maren. „Als je die vuurpijl wel toestaat, en die niet, dan zorgt dat alleen maar voor onduidelijkheid”, zegt D66-raadslid Nadia Arsieni.

Donderdag dienen GroenLinks, voorvechter van een verbod sinds 2008, D66, Partij voor de Dieren, PvdA en 50Plus een motie in om het afsteken van al het consumentenvuurwerk te verbieden via de APV. Daarnaast vragen zij het college om de verkoop van vuurwerk in Rotterdam, binnen de grenzen van de wet, zoveel mogelijk te beperken. Ook Denk, Nida, SP en CU/SGP steunen het voorstel, gezamenlijk goed voor 26 van de 45 zetels. De wijziging in de APV wordt, waarschijnlijk in april, nogmaals voorgelegd aan de raad.

Aboutaleb is dolblij met het aanstaande verbod. „Wij als raad moeten het kabinet de weg wijzen”, zei hij vorige week in de raadscommissie. Dat er in Den Haag nu gesproken wordt over een verbod op knalvuurwerk vindt hij onvoldoende. „Daar ben ik niet gerust op. Dan wordt slechts 15 procent van het vuurwerk geweerd en blijven wij opgescheept met de groots mogelijke ander ellende.”

Het college wil geld beschikbaar stellen aan de verschillende wijken en gebieden voor alternatieven zoals een vuurwerkshow, een muziekoptreden of ander evenement. „Stel dat heel Zuid zegt; een mooi feest in het stadion van Feyenoord, ook goed!”, zei Aboutaleb.

Leefbaar Rotterdam is kritisch en maakt zich zorgen of het verbod te handhaven is. „Anders krijg je een fopverbod”, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans vorige week in de commissie. Plaatsvervangend politiechef Hans Vissers van Rotterdam antwoordde dat een totaalverbod juist het best te handhaven is. „Ik denk dat we veel nette burgers hebben. Als we oordelen dat we geen vuurwerk meer moeten afsteken, zullen veel mensen zich daaraan houden.”

En de VVD? Die steunt waarschijnlijk donderdag toch het voorstel voor een totaalverbod. „Omdat er vanuit Den Haag nog steeds geen duidelijkheid is”, zegt fractievoorzitter Vincent Karremans.

Trektouwtjes, knalerwten en sterretjes afsteken mag overigens nog wel.