Van Gogh Museum koopt pastel van Edgar Degas

Badende vrouw Badende vrouw is de eerste Degas-pastel in Nederlands museumbezit. „Van Gogh bewonderde Degas’ naakten en zijn viriliteit.”

Badende vrouw van Edgar Degas
Badende vrouw van Edgar Degas Foto Koen van Weel / ANP

Het Van Gogh Museum heeft een belangrijke pastel van de Franse impressionist Edgar Degas verworven: Badende vrouw uit circa 1886. Het museum kocht het werk afgelopen november bij Sotheby’s in New York voor ruim 6,5 miljoen dollar (circa 6 miljoen euro). Voor de Collectie Nederland is het een belangrijke aanwinst: tot nu toe waren er in de Nederlandse museumcollecties nog geen uitgewerkte pastels of schilderijen van Degas vertegenwoordigd.

Badende vrouw behoort tot een groep van meer dan tien pastels waar Degas (1834-1917) in de jaren 1884-1887 aan werkte. Hij werd toen volledig in beslag genomen door het afbeelden van vrouwelijk naakt.

Volgens conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho van het Van Gogh Museum stamt de pastel uit een sleutelperiode in Degas’ oeuvre. „Hij trekt zich na deze serie terug uit het Parijse sociale leven en richt zich alleen nog maar op naakten. In die zin heeft deze rugfiguur ook een symbolische betekenis: Degas keert het dagelijks leven de rug toen en zondert zich af in zijn studio.”

Voor het Van Gogh Museum is de aankoop belangrijk vanwege de relatie met het werk van Vincent van Gogh, maar ook met de galerie waar zijn broer Theo werkzaam was. „Een van de eerste exposities die Theo van Gogh in 1888 organiseerde, was met werken van Degas”, aldus Roos Rosa de Carvalho. „Vincent heeft ze destijds zeker gezien toen hij in Parijs was.”

Van Gogh werkte in die tijd zelf ook aan naaktstudies. Zijn schilderoefeningen naar gipsmodellen van antieke sculpturen van begin 1887 vertonen qua compositie opvallende overeenkomsten met de pastels van Degas. Ook diens arcerende manier van schilderen nam Van Gogh over.

In zijn brieven schrijft Van Gogh 22 keer over Degas, steeds heeft hij het dan over diens naakten. „Hij schreef ook in bewonderende zin over Degas’ artistieke viriliteit”, zegt Roos Rosa de Carvalho.

Badende vrouw krijgt vanaf deze woensdag een plek in de vaste opstelling in het Van Gogh Museum.