Trumpblog

Trump ontslaat nog een belangrijke impeachmentgetuige

Welkom in een nieuw blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Nieuw blog

Wij sluiten dit blog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom het presidentschap van Trump volgen we in een nieuw blog.

Lees hier het nieuwe blog

Trump ontslaat nog een belangrijke impeachmentgetuige

Donald Trump laat er, twee dagen nadat de Senaat hem vrijsprak van machtsmisbruik, geen gras over groeien. Ook de Amerikaanse ambassadeur voor de EU, Gordon Sondland, is zijn baan kwijt, meldt The New York Times. Net als de enkele uren eerder ontslagen Alexander Vindman getuigde hij in het impeachmentonderzoek tegen de president.

"Ik heb vandaag te horen gekregen dat de president me met onmiddellijke ingang wil terugtrekken als ambassadeur van de Verenigde Staten voor de Europese Unie", liet Sondland weten in een verklaring. Hij bedankte Trump daarin ook „voor de kans die hem is geboden om het land te dienen”.

Gordon Sondland getuigt op 20 november 2019 voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in het impeachmentonderzoek tegen president Donald Trump.Foto Erik S. Lesser/EPA

Sondland getuigde voor het Huis van Afgevaardigden over het telefoongesprek tussen Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. „Was er een ‘quid pro quo'? Het antwoord is ja”, zei hij daar tijdens zijn openingsverklaring afgelopen november over, zonder met hard bewijs te komen.

Eerder op vrijdag werd bekend dat veteraan Alexander Vindman is ontslagen. Hij was actief als Oekraïne-expert voor de Amerikaanse veiligheidsraad en getuigde eveneens in het impeachmentonderzoek. Ook zijn tweelingbroer Yevgeny, die ook werkzaam was voor de veiligheidsraad maar niet getuigde, is uit zijn functie gezet.

Impeachmentgetuige Vindman ontslagen

Legerofficier Alexander Vindman heeft zijn laatste werkdag gehad als functionaris van de regering-Trump. De veteraan, die voor de Amerikaanse veiligheidsraad actief was als Oekraïne-expert, is ontslagen. Dat heeft zijn advocaat vrijdagavond bekendgemaakt. Vindman was een van de getuigen in het impeachmentproces tegen Donald Trump.

Gedecoreerd oorlogsveteraan Vindman mocht vanuit zijn functie meeluisteren met het telefoongesprek dat Trump in juli vorig jaar met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voerde en dat leidde tot de Democratische pogingen om de president af te zetten. Vindman zei onder ede tegen het Huis van Afgevaardigden dat hij „zijn oren niet kon geloven” over de inhoud van het gesprek.

„Er is geen twijfel over mogelijk waarom deze man zijn baan kwijt is”, schrijft advocaat David Pressman in zijn verklaring. „Omdat hij de waarheid sprak.” De door Republikeinen gecontroleerde Senaat sprak Trump woensdag vrij van machtsmisbruik en belemmering van het Amerikaanse Congres.

Vindman in november vorig jaar tijdens het impeachmentproces tegen de president. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Beveiligers president overnachtten voor 650 dollar per nacht in Trump-hotel

650 dollar voor een hotelovernachting in Trumps Mar-a-Lago in Florida in 2017. Maar liefst 17.000 dollar per maand voor een huisje van de Trump National Golf Club Bedminster in New Jersey. Het bedrijf van Donald Trump heeft de Amerikaanse belastingbetaler zeker honderdduizenden dollars in rekening gebracht voor overnachtingen van zijn eigen presidentiële beveiliging, blijkt uit een analyse van The Washington Post op vrijdag. De beveiliging moest mee als Trump besloot het Witte Huis te verlaten voor een bezoek aan een van zijn luxe clubs.

Al eerder was gebleken dat Trump de staat liet betalen voor zijn eigen beveiliging. The Post besloot alle beschikbare data te verzamelen om vast te stellen hoeveel de Trump Organization hieraan heeft verdiend. Op basis hiervan komt de Amerikaanse krant op 103 betalingen van bij elkaar ruim 471.000 dollar tussen januari 2017 en april 2018. Maar aangezien de beschikbare documentatie maar een fractie van Trumps reizen omvat, ligt het totale bedrag vermoedelijk een stuk hoger.

Het Mar-a-Lago resort in Palm Beach, Florida. Foto Lynne Sladky/AP

Kritiek op Obama

Het Witte Huis heeft tegenover The Post niet gereageerd op vragen over deze betalingen. Trumps zoon en tevens directeur van de Trump Organization, Eric Trump, zegt in een verklaring dat alleen de kosten voor de kamers in rekening te brengen. „We zouden veel meer geld kunnen verdienen als we ze zouden verhuren aan gasten.”

De Secret Service, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van de president, zegt dat bij alle uitgaven „operationele veiligheid moet worden afgezet tegen een verstandige besteding van de middelen”. Ambtenaren die de president beveiligen hoeven zich wettelijk niet te houden aan een gebruikelijke dagelijks uitgavelimiet voor Amerikaanse ambtenaren.

Lees meer over Mar-a-Lago: Trump verdient bij in zijn weekendhuisje

In de aanloop naar zijn verkiezing in 2016 uitte Trump geregeld kritiek op zijn voorganger Barack Obama die te veel zou golfen. Zelf beloofde hij dat heel anders te doen omdat hij als president te druk zou zijn, maar sinds zijn aanstelling heeft Trump volgens The Post meer dan 342 dagen in zijn eigen clubs en hotels gezeten. Dat is een derde van zijn volledige presidentschap.

Trump haalt uit naar partijgenoot Romney en Democratische leider Pelosi

President Trump heeft vrijdag tijdens een gebedsontbijt uitgehaald naar zijn partijgenoot Mitt Romney en de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Het was zijn eerste publieke reactie op zijn vrijspraak in de Amerikaanse Senaat. Romney, een voormalig presidentskandidaat uit Utah, was de enige Republikein die woensdagavond voor het afzetten van de president stemde.

President Trump liet donderdagochtend triomfantelijk een voorpagina zien over zijn vrijspraak. Foto Evan Vucci

„Ik houd niet van mensen die hun geloof gebruiken om iets te rechtvaardigen waarvan zij weten dat het verkeerd is”, reageerde Trump donderdag tijdens de National Prayer Breakfast, een jaarlijks religieus event. Romney had in een geëmotioneerde toespraak voorafgaand aan de stemming de dag ervoor gezegd dat hij zich vanwege zijn mormoonse geloof gedwongen voelde om tegen de partijlijn in te stemmen. Hij noemde het „de moeilijkste beslissing van zijn leven”. De senator is een van de weinige Republikeinen die zich kritisch durven uit te spreken tegen de president.

Lees ook: Trump overleeft zoals verwacht afzettingsprocedure

„Als de mislukte presidentskandidaat Mitt Romney dezelfde energie en woede had gebruikt om de falende Barack Obama te verslaan als hij nu schijnheilig gebruikt tegen mij, dan had hij de verkiezingen kunnen winnen”, schreef Trump eerder op de dag al op Twitter. Daarmee doelde hij op de presidentscampagne van Romney tegen Obama in 2012, die hij verloor. De mormoonse senator zei tijdens zijn speech over de afzettingsprocedure al te rekenen op de rancune van de president en zijn aanhang.

Had failed presidential candidate @MittRomney devoted the same energy and anger to defeating a faltering Barack Obama as he sanctimoniously does to me, he could have won the election. Read the Transcripts!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 6, 2020

„Ze hebben al het mogelijke gedaan om ons te vernietigen en hebben onze natie zeer gekwetst”, concludeerde Trump verder tijdens het gebedsontbijt terwijl hij zijn vrijspraak vierde. Daarbij had hij een sneer voor Nancy Pelosi, die zelf in de zaal aanwezig was. „Ik houd ook niet van mensen die zeggen 'ik bid voor je' als ze weten dat dit niet zo is”, zei de president. Pelosi zei namelijk aan het begin van de impeachmentprocedure in december dat „ik continu bid voor de president” en geen specifieke haat koesterde jegens Trump.

Sanders en Buttigieg nek-aan-nek in Iowa, 97 procent van de stemmen geteld

Bernie Sanders en Pete Buttigieg gaan nek-aan-nek nu 97 procent van de stemmen in Iowa zijn geteld. Maandag stemden de Democraten in 1.700 kieslokalen in Iowa op hun favoriete presidentskandidaat, maar door een probleem met een app is de uitslag nog steeds niet bekend. De definitieve uitslagen worden in de loop van donderdag verwacht, meldt de voorzitter van de Democratische partij van Iowa volgens CNN.

Buttigieg en Sanders hebben in deze tussenuitslag respectievelijk 26,2 en 26,1 procent van de stemmen. Elizabeth Warren volgt als derde, met 18,2 procent van de stemmen.

De verkiezingen in Iowa hebben vooral een symbolische waarde omdat het de eerste staat is waar de voorverkiezingen voor de Democratische presidentskandidaat plaatsvinden. Om uiteindelijk voorgedragen te worden, moet een kandidaat 1.991 van de meer dan 4.000 kiesmannen achter zich krijgen. Iowa heeft slechts 41 van de 1.991 kiesmannen te verdelen.

Republikein Romney gaat voor afzetting Trump stemmen

Senator Mitt Romney zal waarschijnlijk als enige Republikein woensdag voor het afzetten van Donald Trump stemmen. Volgens de politicus uit Utah „bestaat er geen twijfel over” dat de president Oekraïne heeft gevraagd om zijn politiek rivaal Joe Biden te onderzoeken. „Het corrumperen van een verkiezing om jezelf aan de macht te houden, is misschien wel de meest grove, en vernietigende overtreding van de ambtseed die ik mij kan voorstellen”, zei Romney tijdens een toespraak in de Amerikaanse Senaat voorafgaand aan de stemming over het lot van de president.

Republikein Mitt Romney sprak woensdag geëmotioneerd over het afzetten van Trump. Foto AP

Het is vrijwel uitgesloten dat Trump daadwerkelijk zal worden afgezet. De Republikeinse Partij onder leiding van Mitch McConnell heeft een veilige meerderheid in de Senaat en duidelijk gemaakt de president te zullen blijven steunen. Romney erkent dat hij waarschijnlijk de enige is die zal breken met de lijn van zijn partij, maar „wat de president heeft gedaan was verkeerd. Verschrikkelijk verkeerd.”

Ook verwacht de senator dat hij vanwege zijn beslissing verguisd zal worden door Trump en zijn aanhang. „Het berechten van de president, de leider van mijn eigen partij, was de moeilijkste beslissing die ik ooit zal nemen”, zei Romney geëmotioneerd.

Lees ook over de afzettingsprocedure: Impeachment is bovenal een politiek proces

Republikeinen hebben 53 van de 100 zetels in de Senaat. Voor het afzetten van de president, de derde keer dat dit gebeurd in de Amerikaanse geschiedenis, moet tweederde vóór stemmen. Afgelopen weekend stond Romney ook bijna alleen met de Republikein Susan Collins (Maine) toen hij voor het oproepen van nieuwe getuigen stemde. Romney herhaalde woensdag dat hij had gehoopt dat mensen zoals voormalig veiligheidsadviseur John Bolton twijfel bij hem weg hadden kunnen nemen, maar dat is niet gebeurd omdat de rest van de Republikeinen tegenstemde.

Bekijk de speech van Mitt Romney woensdag (vanaf 12.30 minuten):

My thoughts on today’s impeachment vote → https://t.co/Tk1OJWnEdc

— Senator Mitt Romney (@SenatorRomney) February 5, 2020

Witte Huis: oud-adviseur Bolton moet boek aanpassen om staatsveiligheid

Het Witte Huis probeert de publicatie van het boek van de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton tegen te houden. Het huidige manuscript zou „aanzienlijk veel vertrouwelijke informatie” bevatten die de staatsveiligheid in het gevaar brengt, aldus de regering-Trump.

Zonder aanpassingen zou het boek niet mogen worden gepubliceerd, schrijft het Witte Huis in een brief aan de advocaat van Bolton, meldt persbureau Reuters woensdag. Het Witte Huis beroept zich op de federale wet en de geheimhoudingsovereenkomsten die Bolton heeft ondertekend als nationale veiligheidsadviseur. Die functie bekleedde hij anderhalf jaar, tot hij in september 2019 naar eigen zeggen uit eigen beweging opstapte. Ook daarover was onenigheid: president Donald Trump beweerde dat het schortte aan Boltons adviezen.

Lees ook: Uitgelekte memoires Bolton verschaffen Democraten munitie in impeachment-proces

Een deel van het boek van Bolton is uitgelekt naar The New York Times. Volgens de krant schrijft Bolton dat de president hem persoonlijk heeft verteld dat hij Amerikaanse steun aan Oekraïne afhankelijk had gemaakt van Oekraïens onderzoek naar zijn politieke rivalen. Trump haalde woensdag op Twitter uit naar zijn voormalige veiligheidschef, waarbij hij het boek „smerig en onwaar” noemde.

Ondertussen wordt Bolton nog altijd gezien als een mogelijke doorslaggevende getuige in de afzettingsprocedure tegen president Trump. Hoewel de oud-veiligheidsadviseur bereid is te getuigen, hebben de Democraten steun nodig van minimaal vier Republikeinen in de Senaat om hem als nieuwe getuige te dagvaarden in het proces.

Welkom

Welkom in het nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier: het blog van vorige week terug.