Dit vroegen onze lezers over de Brexit

Vrijdag is het zo ver: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU. Na 1318 dagen onderhandelingen konden we ons voorstellen dat onze lezers nog met vragen zaten. Deze vragen stelden ze aan onze redacteur en correspondent.
Foto Andy Rain/EPA

Op 23 juni 2016 koos een nipte meerderheid van de Britten ervoor de EU te verlaten. Aanstaande vrijdag is het zo ver, na 1318 dagen van onderhandelingen, politieke hoogspanning en met Boris Johnson aan het roer. Brussel en Londen gaan nu de tweede fase van het proces in: onderhandelen over een nieuwe verhouding.

Hoe zien de komende periode eruit? Verandert er eigenlijk nog iets na de Brexit op 31 januari? Lukt het Boris Johnson om voor het einde van het jaar een handelsdeal met de EU te sluiten, zoals hij graag wil? En een No Deal, is die nu helemaal van tafel?

John Hoogerwaard, redacteur Verenigd Koninkrijk, en correspondent Melle Garschagen (Londen) beantwoordden donderdag 30 januari tussen 15.00 en 16.00 uur vragen van onze lezers. Om alle vragen en antwoorden te kunnen lezen, moet u ingelogd zijn.

Hier lichten we een aantal vragen en antwoorden uit:

Schotland wil graag een nieuw referendum over onafhankelijkheid, ook in Wales wordt daarover gedacht. Johnson verbiedt dat vooralsnog. Welke bevoegdheid heeft Johnson om dat te doen? En welke sancties als Schotland (en/of Wales) toch zo’n referendum houdt? (HCD de Bruyne)
Melle Garschagen: Johnson heeft de regels aan zijn kant. De bevoegdheid rechtsgeldige referenda over dit soort constitutionele aangelegenheden te regelen ligt bij de landelijk politiek. Als Schotland, of eventueel Wales, wel een referendum houdt, zal dit niet geldig zijn. Een overwinning voor de nationalisten is dan juridisch niets waard: Schotland kan dan niet de onafhankelijkheid uitroepen, niet bij de EU aankloppen. Het kan de reputatie van de nationalisten als serieuze en bekwame bestuurderspartij schaden en meer verdeeldheid zaaien.

Hoe groot acht U de kans dat het VK terugkomt? (JW Poelen)
John Hoogerwaard: Ik zie dat zelf niet deze generatie gebeuren. Het Brexit-besluit heeft zoveel impact gehad en gaten geslagen. Het land is nog steeds ongeveer 50/50 verdeeld, zodat geen politicus er de komende jaren serieus aan zal denken de omgekeerde weg te bewandelen.

Maar zeg nooit nooit, en bovenstaande is ook maar een mening. Zo zie je dat er bij de Schotten, die onafhankelijkheid van het VK in 2014 nog afwezen, nu een nipte meerderheid vóór lijkt te zijn.

Wat wordt nu de status van het VK? Worden zij een geassocieerd land als Noorwegen of Zwitserland, blijven ze meedoen met Europese R&D programma’s, etc. (JGM van Miltenburg)
Melle Garschagen: Tot eind 2020 geniet het Verenigd Koninkrijk de voordelen en verplichtingen van EU-lidmaatschap, minus politieke vertegenwoordiging (Europees Parlement, Commissie en Raad). In die tijd onderhandelen de Britten en de EU over een nieuwe relatie, op gebied van handel en ook veiligheid. Dan moet blijken bij welke aan de EU-gelieerde programma’s, zoals Erasmus+, de Britten blijven meedoen. In die zin is de Brexit echt pas halverwege. Er valt nog weinig zinnigs te zeggen over hoe de toekomstige verhoudingen zullen liggen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.