Spionage

Huawei mag toch deel Brits 5G-netwerk bouwen

Huawei mag delen van het Britse 5G-netwerk bouwen, maar de Chinese telecomgigant wordt wel geweerd uit de kwetsbaarste kernnetwerken. Dat heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk dinsdag bekendgemaakt. Huawei mag van de Britten niet meer dan 35 procent van het netwerk aanleggen, omdat de regering het Chinese bedrijf als een „risicovolle” partner beschouwt. Gevreesd wordt dat de Chinese regering Huawei-apparatuur gebruikt voor spionage. Enkele jaren geleden werden zogenoemde ‘achterdeurtjes’ in Huawei-systemen gevonden, die gebruikt zouden kunnen worden voor spionagedoeleinden. Bewijs dat Beijing deze heeft gebruikt, is nooit gevonden. Vanwege de potentiële risico’s hebben de Verenigde Staten hun bondgenoten met klem verzocht Huawei volledig uit hun 5G-systemen te weren. Het Amerikaanse verzoek is zeer verstrekkend, aangezien Huawei de absolute wereldleider is op het gebied van 5G. In een reactie laat Huawei weten „gerustgesteld” te zijn door het Britse besluit. Vermoedelijk vreesde het bedrijf dat de Britten met een volledige weigering een precedent zouden scheppen. Het omgekeerde speelde bij de VS, die juist hoopten dat het VK een voorbeeld zou stellen door de apparatuur te weigeren. (NRC)