Rusland noemt afvaardiging Sjoerdsma ‘bewuste provocatie’

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma werd eerder toegang tot Rusland ontzegd omdat hij zich negatief over het land zou hebben uitgelaten.
In 2008 was de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken voor het laatst op bezoek in Rusland.
In 2008 was de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken voor het laatst op bezoek in Rusland. Foto Sem van der Wal/ANP

Nederland heeft Rusland „bewust geprovoceerd” door D66’er Sjoerd Sjoerdsma in een parlementaire delegatie op te nemen, terwijl bekend was dat hij in Rusland niet welkom was. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag in een verklaring geschreven. Het Tweede Kamerlid werd afgelopen week het middelpunt van een diplomatieke rel tussen de twee landen omdat hij zich eerder kritisch over Moskou uitte.

Eerder deze week werd een gepland werkbezoek van een delegatie uit de Tweede Kamer afgezegd omdat Sjoerdsma de toegang tot Rusland was ontzegd. „Dat Nederland Sjoerdsma toch heeft gestuurd, ondanks dat het op de hoogte was van de consequenties, kan gezien worden als bewuste provocatie”, zo staat in de verklaring te lezen. Ook verwijt Moskou dat Nederland „terugvalt op oude gewoonten” door „Rusland de schuld te geven” van het gecancelde werkbezoek.

Lees ook: Rusland zet Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) op zwarte lijst

‘Openlijk vijandig’

Moskou schrijft dat het Kamerlid op de zwarte lijst was gezet omdat hij zich eerder „onvriendelijk” en „openlijk vijandig” zou hebben uitgelaten over het land. Het ministerie wijst onder meer op Sjoerdsma’s kritiek op het Nederland-Ruslandjaar in 2013. De parlementariër riep destijds op de vieringen op te schorten vanwege de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou.

Ook Sjoerdsma’s boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji was voor het Kremlin een reden om het Kamerlid te weren. In het verleden uitte Sjoerdsma zich bovendien kritisch op Moskou’s afhandeling van het MH17-dossier.

Reactie Sjoerdsma

Sjoerdsma zegt woensdagavond tegen NRC tot maandag niet te hebben geweten dat hij op een sanctielijst stond. Het Kamerlid verwerpt dan ook de beschuldigingen van Moskou aan zijn adres: „De Russische regering gebruikt potsierlijk grote termen als ‘provocatie’ en ‘schandaal’ voor wat ik als Kamerlid namens D66 doe.”

De parlementariër erkent in het verleden „scherp” te zijn geweest op Rusland, maar zegt daarin niet sterk van standpunt te verschillen van de Kamer. Sjoerdsma: „Al mijn kritiek op Rusland gaat over mensenrechtenschendingen en internationaal recht. Van de anti-homowetgeving in 2013, tot de annexatie van de Krim, tot het neerhalen van MH17.”

Ook vindt hij het kwalijk dat Rusland zich mengt in de samenstelling van de Kamerdelegatie, die volgens hem juist naar Rusland zou gaan om de banden aan te halen. „De Kamer gaat over haar eigen delegatie en die delegatie vertegenwoordigt de Nederlandse democratie in het buitenland. Een ander land kan en mag niet bepalen wie daar wel en niet inzit. Dan is het einde zoek.”

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) had eerder in reactie op het nieuws de Russische ambassadeur in Nederland ontboden. De verstandshouding tussen Rusland en Nederland is sinds het neerhalen van MH17 en de Russische annexatie van de Krim verslechterd. In 2008 bracht een parlementaire delegatie voor het laatst een bezoek aan Rusland. De Russische ambassade was woensdagavond voor NRC niet verder bereikbaar voor commentaar.