Onverwacht grote vraag naar iPhones zorgt voor recordomzet Apple

Apple Met bijna 92 miljard dollar, omgerekend ruim 83 miljard euro, steeg de omzet van Apple over het laatste kwartaal met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Apple boekte over de laatste drie maanden van 2019 een recordomzet.
Apple boekte over de laatste drie maanden van 2019 een recordomzet. Foto Dado Ruvic/Reuters

Techbedrijf Apple heeft over het laatste kwartaal van 2019 een recordomzet geboekt. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf dinsdag bekend. Over de laatste drie maanden van 2019 was de totale opbrengst 91,8 miljard dollar, omgerekend ruim 83 miljard euro. Apple zag vooral een grote vraag naar de nieuwe modellen van de iPhone, de 11 en de 11 Pro.

Lees ook: De vijf problemen van ‘Apple-genie’ Tim Cook

De omzet in het laatste kwartaal steeg met 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De cijfers zijn beter dan verwacht. Analisten rekenden op een omzet van 88,5 miljard dollar, meldt Reuters op basis van gegevens van databureau Refinitiv. Vorig jaar viel de omzet juist tegen. Apple komt vanwege het gebroken boekjaar niet met jaarcijfers, die presenteert het bedrijf in oktober.

Tim Cook

Volgens Apple was vooral rondom de feestdagen veel interesse in varianten van de nieuwe iPhone 11. De internationale verkopen waren goed voor meer dan 61 procent van de omzet. Apple zag het aantal geregistreerde apparaten wereldwijd groeien naar meer dan anderhalf miljard. Topman Tim Cook zei het afgelopen jaar vaker de nadruk te willen leggen op het ontwikkelen en uitbrengen van nieuwe - en duurdere - iPhone-modellen.

Ook ontwikkelde het bedrijf met de AirPods, draadloze oordopjes, een nieuwe gadget. Met de oordopjes, waarvan er in 2019 naar schatting 60 miljoen van zijn verkocht, lijkt Apple de verkoopcijfers de komende tijd te kunnen verstevigen. Sinds Cook in 2011 de leiding kreeg over Apple is de omzet verdubbeld.

Apple maakte dinsdag ook de prognose bekend voor het eerste kwartaal van dit kalenderjaar. Die omzet zal volgens het Amerikaanse bedrijf uitkomen tussen de 63 en 67 miljard dollar. Volgens Apple is de marge in de verwachtingen breder dan normaal, omdat de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China gevolgen kan hebben voor de verkoop en toelevering van Apple-producten. China is een belangrijke afzetmarkt en productieplek voor Apple.