‘WaPo’ heft schorsing journalist om Bryant-tweet op

The Washington Post De Amerikaanse krant schorste de journalist die een kritisch artikel over de verongelukte Bryant deelde, maar kwam daar dinsdag op terug.

Kobe Bryant in 2013.
Kobe Bryant in 2013. Foto Larry W. Smith/EPA

The Washington Post-journalist Felicia Sonmez heeft haar hoofdredacteur Martin Baron opgeroepen publiekelijk duidelijk te maken in hoeverre het hem ernst is met het uitgangspunt van de krant om te publiceren over „alle waarheid voor zover ze die kan achterhalen”. Ze deed dit nadat de krant de schorsing ophief die Sonmez zondag kreeg nadat ze kort na het overlijden van basketballer Kobe Bryant een artikel deelde op Twitter over de verkrachtingszaak uit 2003 die een smet vormde op Bryants carrière.

Lees ook dit profiel van Kobe Bryant: Vroegbloeier Kobe Bryant ontsteeg het basketbalveld

Baron, die roem verwierf bij The Boston Globe ten tijde van onthullingen over wijdverbreid misbruik door priesters in Boston, verweet Sonmez in een e-mail die zij maandag deelde met The New York Times een „slecht beoordelingsvermogen” met betrekking tot de tweet over Bryant. „Je schaadt het instituut op deze manier.” Sonmez stelt nu op Twitter dat deze opmerking van Baron „verwarring zaait” over de betrokkenheid van het management van de krant bij „het doel” de waarheid te publiceren.

Ze heeft in reactie op haar tweet tienduizenden haatberichten ontvangen en vele doodsbedreigingen. Op verzoek van de directie van The Washington Post verwijderde ze de tweet over Bryant en gerelateerde tweets. „Ik hoop dat de leiding van The Washington Post niet alleen prioriteit geeft aan de veiligheid van werknemers die te maken krijgen met bedreigingen met fysiek geweld, maar ook garandeert dat journalisten niet gestraft worden voor het spreken van de waarheid”, zegt Sonmez nu.

Doodsbedreigingen en schorsing voor journalist na tweet over Bryant

De redactie had haar onvrede geuit over de gang van zaken. „De dood van Bryant is een tragedie, maar als nieuwsorganisatie is het onze plicht om het publiek op elk moment het hele verhaal te vertellen, het goede en het slechte”, luidt een verklaring die meer dan driehonderd werknemers van de krant ondertekenden.

Tracy Grant, directeur van The Washington Post, vond eerder dat Sonmez het werk van haar collega’s „ondermijnt” met haar tweet. In een reactie dinsdag, bij het opheffen van de schorsing, zei Grant dat „we betreuren dat we publiekelijk over een personeelsaangelegenheid hebben gesproken”. Ze acht de tweet nog steeds „slecht getimed” maar niet in strijd met sociale-mediacode.

Update: dit bericht is op 29 januari naar aanleiding van het opheffen van de schorsing voor Sonmez geüpdate.