In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Een maand waarin alle 176 mensen aan boord van een gecrasht Oekraïens toestel omkwamen, in Australië een ecologische ramp aftekent en de wereld in de ban is van het coronavirus en Europa van de Brexit.
Hoewel het in delen van Australië weer ging regenen - het tennistoernooi in Melbourne moest zelfs wegens de buien worden stilgelegd – kampen grote delen van het land nog steeds met de gevolgen van de extreme droogte. Stofstormen zoals deze, waaien over het land, met name in de deelstaat New South Wales, en kunnen de branden nog verder aanwakkeren.
Foto Marcia Macmillan / AFP
Een klein, eerste feestje voor de Britse politicus en fervent Brexitbepleiter Nigel Farage, nadat het Europees Parlement woensdag, met 621 stemmen voor en 49 stemmen tegen, heeft ingestemd met het scheidingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Brexit is sinds middernacht 31 januari een feit.
Foto Francois Lenoir / Reuters
Hij bestempelde zijn eigen vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict als de ‘deal van de eeuw’, maar aan Palestijnse kant wordt het gepresenteerde plan van de Amerikaanse president Donald Trump afgedaan als bedrog. Het kwam dan ook tot een confrontatie tussen Palestijnen een Israëlische veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever.
Foto Abed Al Hashlamoun / EPA
De lichamen van de Iraanse generaal Qasem Soleimani en vier andere slachtoffers werden onder massale belangstelling – volgens de Iraanse autoriteiten bezochten honderdduizenden de uitvaart – naar hun laatste rustplaats gebracht. Paniek brak uit onder de menigte en in het gedrang werden 56 mensen doodgedrukt. Soleimani werd gedood door een Amerikaanse precisieaanval op vrijdag 3 januari in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Foto Abedin Taherkenareh / EPA
Honderden miljoenen dieren zijn waarschijnlijk gestorven door toedoen van de bosbranden in Australië. Kangaroo Island, waar veel bedreigde diersoorten leven, is voor een derde afgebrand. Overal liggen de kadavers van verbrande dieren.
Foto David Mariuz / EPA
27 Januari is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Er waren veel herdenkingen. Koning Willem-Alexander, die in Israël was voor het World Holocaust Forum, bezocht Yad Vashem, een van de grootste herdenkingscentra ter wereld. Daar bevindt zich ook de Hall of Names: een herdenkingsplek voor alle Joden die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.
Foto Ludovic Marin / AFP
Honderden migranten uit Midden-Amerika staken afgelopen maand illegaal de rivier, die Guatemala en Mexico van elkaar scheidt, over. De Mexicaanse autoriteiten hebben het verzoek van de migranten, om legaal in Mexico binnen te komen, afgewezen. De migranten, onder wie dit Hondurese jongetje, willen maar één ding: naar de VS. Door in een karavaan te reizen hopen ze dat de kans groter is daar te komen.
Foto Esteban Biba/ EPA
Op de plek waar de Ganges en Yamuna, de heiligste rivieren van India, samenvloeien, komen tientallen miljoenen pelgrims samen voor het festival Kumbh Mela. De gelovigen trekken naar Allahabad om een duik te nemen in het water van de rivieren, waarin volgens eeuwenoude vertellingen goden en demonen bij een mythisch gevecht onsterfelijkheidsnectar lieten vallen.
Foto Sanjay Kanoja / AFP
China is in de ban van het coronavirus. In miljoenenstand Wuhan werd het besmettelijke virus voor het eerst geconstateerd, maar ook in andere grote steden zijn er besmettingen. Met mondmaskers probeert de bevolking zich te beschermen.
Foto Nicolas Asfouri / AFP
Bij protesten in Irak zijn naar schatting van mensenrechtenorganisaties tien mensen omgekomen. Sinds oktober zijn er regelmatig massale protesten tegen de corrupte regering. De demonstraties worden ook gevoed door woede over de invloed van Iran en de Verenigde Staten op het land.
Foto Hussein Faleh / AFP
Enkele minuten na het opstijgen van het vliegveld in Teheran stortte een Oekraïens toestel met 176 mensen aan boord neer. Allen, voornamelijk Iraniërs, Canadezen, Oekraïners en Zweden, kwamen om het leven. Volgens de Canadese premier Justin Trudeau is de Boeing uit de lucht geschoten, hoogstwaarschijnlijk per ongeluk, door een Iraanse luchtafweerraket.
Foto Ebrahim Noroozi / AP
Het gebied rond de Taal-vulkaan op de Filippijnen is verboden terrein uit vrees voor een grote uitbarsting. De vulkaan spuwt sinds 12 januari regelmatig as. Tienduizenden inwoners moesten op de vlucht voor de asregens, die grote schade aanbrachten aan huizen, auto’s en landbouwgrond.
Foto Ed Jones / AFP
Ze zijn te koop, ze kunnen tegen elkaar racen en ze nemen deel aan een schoonheidswedstrijd voor de mooiste kameel. Al met al is op het jaarlijkse Koning Abdulaziz Kamelenfestival voor kamelenliefhebbers een hoop te beleven.
Foto Faisal Al-Nasser / AFP
Door luchtaanvallen – uitgevoerd door Russische gevechtstoestellen – zijn in Ariha, in de provincie Idlib, zeker tien burgers omgekomen. Een ziekenhuis en bakkerij werden geraakt. Onder de doden waren volgens het Syrisch observatorium voor de mensenrechten vijf vrouwen. Idlib is de laatste regio in Syrië die in handen is van rebellen en waar door Rusland gesteunde regeringstroepen proberen deze te verjagen.
Foto Omar Haj Kadour / AFP
Jemen is al zeker vijf jaar lang door oorlog verscheurd. De humanitaire situatie is desastreus: ondervoeding, gebrek aan medische zorg en voedseltekorten hebben ertoe geleid dat volgens schattingen van hulporganisaties 80 procent van de 30 miljoen inwoners hulp nodig heeft. In december vroegen organisaties aandacht voor de gevolgen van de burgeroorlog op de mentale gezondheid van mensen. Een op de vijf mensen in een conflictgebied kampt met psychische klachten, variërend van milde depressie tot posttraumatische stressstoornis. Op de foto is een man te zien bij een psychiatrische instelling in Sana'a.
Foto Khaled Abdullah/Reuters