Nieuwe coronavirus

45 nieuwe sterfgevallen in Chinese provincie Hubei

Het aantal besmettingen met het Wuhan-coronavirus is recent snel opgelopen. Het publieke leven in de Chinese stad Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook, is grotendeels stilgelegd. Ook buiten China is afgelopen week een aantal besmettingen gemeld, waaronder in een aantal Europese landen. Diverse landen treffen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het nieuwe virus.

We sluiten dit blog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom de nieuwe variant van het coronavirus volgen we in een nieuw blog.

Lees hier het nieuwe blog: Inreisbeperking VS voor buitenlanders die in China zijn geweest

45 nieuwe sterfgevallen in provincie Hubei

Het Wuhan-virus heeft tot 45 nieuwe sterfgevallen geleid in de Chinese provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is. Het totale dodental in China als gevolg van de virusuitbraak is daarmee opgelopen tot 258, melden de autoriteiten. Er zijn inmiddels meer dan 11.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus.

Hubei is met niet rijdend openbaar vervoer en dichte wegen nog altijd afgesloten van de rest van China, maar er blijven volgens Reuters ondanks de 'lockdown' toch steeds een paar mensen de provincie ontvluchten. In provinciehoofdstad Wuhan zijn deze vrijdag 576 nieuwe gevallen van besmetting bevestigd en 33 mensen overleden.

Het virus heeft zich vanuit Wuhan verspreid naar inmiddels meer dan twintig landen, waaronder vrijdag ook voor het eerst Groot-Brittannië, Rusland en Zweden.

Bijna 200 Amerikanen na terugkeer uit Wuhan voor twee weken in quarantaine

De Verenigde Staten hebben 195 burgers uit Wuhan geëvacueerd. De groep arriveerde vrijdag op een militaire basis in het zuiden van Californië. Ze moeten daar zeker veertien dagen blijven.

Het gaat onder meer om consulair personeel en gezinnen met kinderen uit Wuhan, meldt persbureau Reuters. Donderdag gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken diplomaten zonder essentiële taken toestemming om hun post in China te verlaten. De VS ontraden reizen naar China inmiddels, een maatregel die dat land vrijdag buitenproportioneel noemde. Nederland scherpte donderdag het reisadvies ook aan.

Wat wilt u weten over het coronavirus?

Onze wetenschapsredacteuren willen een artikel maken waarin ze vragen beantwoorden over het coronavirus. Als u een vraag heeft, kunt u die hieronder invullen.

  1. Wat is uw vraag?

Meerdere andere landen zijn ook bezig om hun burgers terug te halen uit Wuhan en de provincie Hubei. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en in Spanje arriveerden vliegtuigen uit het getroffen gebied. Burgers gaan in quarantaine, tot vastgesteld kan worden dat ze niet besmet zijn met Wuhan-coronavirus. Dit weekend worden ruim twintig Nederlanders uit Wuhan teruggehaald in samenwerking met België.

China rapporteerde vrijdagochtend 9.692 besmettingen en 213 sterfgevallen. Buiten China stierf nog niemand aan het virus. Beperkte besmettingen zijn inmiddels in minstens twintig andere landen gedetecteerd.

'23 Nederlanders vliegen zondag terug uit Wuhan'

De 23 Nederlanders die nog in Wuhan zitten, komen zondag met een evacuatievlucht terug. Zij zullen landen in België, heeft de regering in Brussel volgens persbureau ANP vrijdag laten weten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat „de inzet” is dat de Nederlanders dit weekend terug komen en dat daar „hard aan wordt gewerkt”. Donderdag liet buitenlandminister Stef Blok al weten dat het de bedoeling was dat de evacuatie dit weekend zou plaatsvinden.

Het vliegtuig zal vrijdagavond opstijgen in Parijs en zondag met in totaal 53 mensen terugvliegen. Na een tussenstop in de buurt van Marseille landt het op het militaire vliegveld Melsbroek bij Brussel. Aan boord zullen behalve de Nederlanders ook Belgen, Denen, Tsjechen en Slowaken zitten.

Bij aankomst worden de Nederlanders twee weken in quarantaine geplaatst. Niet duidelijk is nog of dat in Nederland of België zal gebeuren. Eerder op vrijdag arriveerde in Frankrijk een eerste evacuatievlucht, met zo'n tweehonderd Fransen aan boord.

Een luchtfoto van het vliegveld in Wuhan, eerder deze week. Foto Yuan Zheng/EPA

Burgemeester Wuhan: bestrijding nieuw coronavirus 'zwaar en complex'

De bestrijding van het nieuwe coronavirus in Wuhan blijft „zwaar en complex”. Dat zei Zhou Xianwang, burgemeester van de provinciehoofdstad, vrijdag tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters.

Volgens locoburgemeester Xu Honglan heeft de stad nog niet voldoende chirurgische maskers en andere medische voorraden om het virus optimaal te bestrijden. Veel van de circa tienduizend geïnfecteerden en de ruim tweehonderd dodelijke slachtoffers kwamen uit Wuhan. Een vismarkt was waarschijnlijk de bron van de infectie.

De lokale afdeling van de communistische partij is kritisch op het stadsbestuur. De impact van het virus op China en de rest van de wereld zou kleiner zijn als eerder ingegrepen was, stelde voorzitter Ma Guoqiang in een televisieinterview.

Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei, telt circa elf miljoen inwoners en is sinds de uitbraak afgesloten van de buitenwereld. Zo'n vijftig miljoen Chinezen bevinden zich in de quarantainezone, waar het openbare leven grotendeels tot stilstand is gekomen.

Rusland meldt twee besmettingen Wuhan-coronavirus

Ook in Rusland zijn twee infecties van het Wuhan-coronavirus gedetecteerd. Het gaat om twee Chinese mannen die zich in Siberië bevonden. Het tweetal is in quarantaine gesteld, zegt vice-premier Tatjana Golikova vrijdag tegen persbureau Reuters.

Omdat het tweetal met niemand in contact is geweest, is er volgens het Russische federale gezondheidsagentschap Rospotrebnadzor geen risico op meer infecties.

Rusland neemt net als andere landen meer maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Chinezen die via Mongolië Rusland willen betreden, wordt de toegang ontzegd. Eerder werd de grens met China al gesloten en het meeste treinverkeer tussen de twee landen geschrapt.

De meeste vluchten naar China worden vanaf vrijdagnacht ook opgeschort. Russen die zich nog in Wuhan bevinden worden dit weekend geëvacueerd, zegt Golikova. Rusland overweegt ook om tijdelijk geen werkvisa aan Chinezen te verlenen. Het land is van plan mondkapjes naar China te sturen.

Tweehonderd Fransen geland na vlucht vanuit Wuhan

Zo'n tweehonderd Fransen kwamen vrijdag aan op een luchtmachtbasis in Zuid-Frankrijk in de buurt van Istres. Donderdag werden ze geëvacueerd vanuit Wuhan. Ze blijven volgens protocol twee weken in quarantaine op een vakantiepark, meldt het Franse persbureau AFP. Eén van de passagiers heeft symptomen die overeenkomen met het Wuhan-coronavirus.

De ruim twintig Nederlanders die nog in Wuhan verblijven, keren mogelijk dit weekend terug, schreef minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maatregelen, zoals quarantaine en isolatieverpleging in geval van ziekteverschijnselen, zijn in Nederland al van kracht.

In Frankrijk zijn voor zover bekend zes mensen besmet met het Wuhan-coronavirus. Vrijdag kwam ook een vlucht vanuit Wuhan aan in het Verenigd Koninkrijk.

Zo'n tweehonderd Fransen werden teruggevlogen vanuit Wuhan. Ze kwamen vrijdag aan op een luchtmachtbasis in de buurt van Istres. Ze blijven twee weken in quarantaine. Foto Hector Retamal/AFP

Mongolië beperkt grensverkeer met buurland China

Mongolië beperkt tot 2 maart het grensverkeer met China om de verspreiding van het Wuhan-coronavirus tegen te gaan. Chinezen mogen het land niet meer in, en Mongoliërs mogen niet langer naar het buurland reizen, meldt persbureau Reuters vrijdag.

Mongoliërs die zich momenteel in China bevinden hebben tot 6 februari de tijd om terug te keren. Ook mensen van andere nationaliteiten wordt de toegang tot Mongolië ontzegd als zij door China hebben gereisd. In het land zijn nog geen besmettingen met het nieuwe coronavirus gedetecteerd. Nog circa dertig Mongoliërs moeten uit de Chinese miljoenenstad Wuhan geëvacueerd worden.

Het beperken van internationaal personenverkeer wordt momenteel niet aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO kan het nemen van deze maatregelen echter niet verbieden. „Als reisbeperkingen opgelegd worden dan hopen we dat ze zo kort mogelijk duren, om het normale leven door te laten gaan”, zei een woordvoerder van de Wereldgezondheidszorg vrijdag tegen persbureau Reuters. Als mensen op alternatieve wijze toch de grens oversteken, wordt detectie van het virus ook moeilijker, vreest de WHO.

Wat wilt u weten over het coronavirus?

Onze wetenschapsredacteuren willen een artikel maken waarin ze vragen beantwoorden over het coronavirus. Als u een vraag heeft, kunt u die hieronder invullen.

  1. Wat is uw vraag?

Italië roept noodtoestand uit na nieuwe Wuhan-coronabesmetting

Een passagier op een Italiaanse luchthaven neemt voorzorgsmaatregelen. Foto Yara Nardi/Reuters

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft wegens nieuwe besmettingen met het Wuhan-coronavirus de noodtoestand voor zes maanden afgekondigd. Vrijdag werden twee besmettingen in Rome gedetecteerd, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De twee Chinese toeristen kwamen uit Wuhan en waren op reis door Italië. Ze bezochten Rome, Parma en Milaan. Het tweetal wordt in een special ziekenhuis in de Italiaanse hoofdstad behandeld. „Er is geen reden voor paniek of onrust”, zei Conte tijdens een persconferentie. „Er zijn al strikte voorzorgsmaatregelen genomen en we zullen die met volle inzet blijven nemen om alle burgers te beschermen.”

Ook een minderjarige Italiaan uit de omgeving van Venetië heeft verdachte symptomen, schrijft ANSA. Hij keerde onlangs terug uit China. Medici onderzoeken of hij het Wuhan-coronavirus daar inderdaad opgelopen heeft.

De Italiaanse luchtvaartautoriteit heeft al het reguliere vliegverkeer naar China donderdag opgeschort. Nog zo'n 68 Italianen bevinden zich in Wuhan. Zij worden naar verwachting dit weekend terug naar Italië gehaald.

Eerste twee besmettingen Wuhan-virus vastgesteld in Verenigd Koninkrijk

De nieuwe variant van het coronavirus is nu ook vastgesteld bij twee mensen in het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben Engelse autoriteiten vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Daarmee is het virus nu in vijf Europese landen ontdekt.

De twee patiënten komen uit dezelfde familie en krijgen specialistische medische hulp. Het is niet bekend waar de twee vandaan komen en of zij in China zijn geweest. Er wordt onderzocht met wie ze contact hebben gehad om verdere verspreiding te voorkomen.

Donderdag verhoogde het Verenigd Koninkrijk het risiconiveau op besmetting van 'laag' naar 'middelmatig'. Aanleiding daarvoor was het toenemende aantal waargenomen besmettingen in China. Ook wilde het VK voorbereid zijn op een eventuele uitbraak in eigen land.

Nederlanders uit Wuhan veertien dagen in quarantaine

Nederlanders die terugkeren uit de Chinese stad Wuhan gaan na terugkomst veertien dagen in quarantaine. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) vrijdag gezegd voorafgaand aan de ministerraad. Het kan per persoon verschillen waar ze in quarantaine gaan, dat hoeft volgens Bruins geen ziekenhuis te zijn. De periode van veertien dagen is gekozen omdat het coronavirus een incubatietijd van twee tot tien dagen heeft.

Een groep van twintig Nederlanders, hun partners en kinderen uit Wuhan heeft kenbaar gemaakt graag te willen terugkeren naar Nederland. Mogelijk gebeurt dat dit weekend al, schreef minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Dat de WHO de uitbraak van de nieuwe variant van het coronavirus donderdagavond tot internationale noodsituatie heeft bestempeld, heeft geen „directe consequenties” voor Nederland, staat vrijdag in een Kamerbrief van minister Bruins. De door de WHO aanbevolen maatregelen, zoals quarantaine en isolatieverpleging in geval van ziekteverschijnselen, zijn in Nederland al van kracht. Nederland gaat op verzoek van de WHO wel kijken of het „landen met kwetsbare zorgsystemen” kan helpen bij de bestrijding van het coronavirus of het nemen van voorzorgsmaatregelen.

Uit een inventarisatie van de Nederlandse ziekenhuizen door het ministerie blijkt dat er in heel het land minstens 250 bedden beschikbaar zijn om mensen met het coronavirus te verplegen, mocht de uitbraak Nederland bereiken. Alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen de vorm van isolatieverpleging op de intensive care bieden die in dat geval nodig is. Op de Caribische eilanden Saba en Bonaire is deze optie er ook, op Sint Eustatius niet. Voor de ruim drieduizend bewoners van dit eiland worden „alternatieven voorbereid”.

Een man draagt een mondkapje in Beijing. Foto Wu Hong/EPA

Twee besmettingen Wuhan-virus in Italië

In Italië zijn donderdag voor het eerst twee gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het gaat om twee Chinese toeristen die in Rome verblijven, meldt persbureau Reuters. Zij zijn in een ziekenhuis in quarantaine geplaatst. Premier Giuseppe Conte heeft als reactie op de infectiegevallen al het vliegverkeer van Italië naar China stilgelegd. Ook in Duitsland werd donderdag een nieuwe besmetting vastgesteld, in dat land zijn nu vijf besmettingen met het Wuhan-virus gemeld.

Eerder op vrijdag vertrok nog een vliegtuig vanuit Wuhan met 83 Britten en 27 mensen met een andere nationaliteit aan boord. Verschillende landen, waaronder de VS, Japan en Pakistan hebben nu een negatief reisadvies voor China. Het land heeft zelf vrijdag twee vliegtuigen naar Maleisië en Thailand gestuurd om inwoners van Wuhan terug te halen. Tegelijk is een groot aantal reguliere vluchten naar China geschrapt. Onder meer de luchtvaartmaatschappijen Singapore Airlines en British Airways hebben het vliegverkeer naar China stilgelegd.

Wereldwijd 9.776 besmettingen

Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus is inmiddels opgelopen tot 213, melden Chinese autoriteiten. Het grootste gedeelte van de slachtoffers komt uit de provincie Hubei, waar het virus begin deze maand voor het eerst werd gedetecteerd. Er zijn nog geen meldingen gedaan van dodelijke slachtoffers buiten China. Volgens de Johns Hopkins-universiteit ligt het aantal vastgestelde besmettingen in China op 9.658 en het totaal aantal besmettingen wereldwijd op 9.776. Donderdag riep de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van het Wuhan-virus uit tot een internationale noodsituatie.

De Chinese overheid heeft de groentereserves voor de winter en de lente beschikbaar gesteld voor mensen in de noordelijke steden, meldt het Chinese persbureau Xinhua. Miljoenen mensen zijn gevraagd de komende dagen binnen te blijven, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook de vakantie rond het Chinees nieuwjaar werd met een aantal dagen verlengd, om ervoor te zorgen dat mensen op dezelfde plek blijven.

Verenigde Staten vaardigt negatief reisadvies voor China uit

De Verenigde Staten raden hun burgers af niet naar China af te reizen. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een negatief reisadvies voor het hele land uitgevaardigd naar aanleiding van het Wuhan-coronavirus. Volgens de laatste cijfers zijn er 213 mensen aan dat virus overleden.

Momenteel zijn er zes gevallen van het nieuwe coronavirus bekend in de Verenigde Staten. Onder hen is een man die door zijn vrouw was besmet. De vrouw was teruggekomen uit Wuhan, waar het virus voor het eerst werd waargenomen. De besmetting is de eerste binnenlandse besmetting in de VS tot nu toe.

De Allied Pilots Association, een vakbond voor Amerikaanse piloten, wil dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines per direct stopt met vliegen op China. Eerder staakte American Airlines al de vluchten van Los Angeles naar Beijing en Shanghai, maar werd er nog wel vanuit Dallas gevlogen. De vakbond wil dat alle vluchten naar China per direct opgeschort worden vanwege het nieuwe coronavirus en raadt vakbondsleden aan om alle verzoeken om op China te vliegen af te slaan.

VS trekken diplomaten terug uit Chinese consulaten en ambassade

De Verenigde Staten hebben al hun niet-noodzakelijke diplomatieke medewerkers toestemming gegeven China te verlaten. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond bekend, meldt persbureau Reuters.

De VS zeggen het besluit genomen te hebben uit „overvloedige voorzichtigheid” gerelateerd aan „logistieke verstoringen en de beschikbaarheid van adequate gezondheidszorg gerelateerd aan het nieuwe coronavirus”. Ook familieleden van werknemers van de ambassade in Beijing en consulaten in drie andere grote steden hebben toestemming om China te verlaten.

Het Amerikaanse besluit volgde kort nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het Wuhan-coronavirus donderdag tot een noodsituatie voor de internationale de volksgezondheid had bestempeld.

Blok: Nederlanders in Hubei mogelijk dit weekend teruggehaald

De ruim twintig Nederlanders, hun partners en kinderen die nog in de Chinese provincie Hubei verblijven, worden mogelijk dit weekend teruggehaald naar Nederland. Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. „De inzet daarbij is dat ook partners en kinderen die over een andere nationaliteit beschikken mee kunnen reizen, voor zover de Chinese autoriteiten dat toestaan.”

Aangekomen in Nederland zullen „quarantainemaatregelen” opgelegd worden. „De GGD zal hun gezondheid monitoren,” schrijft Blok. Terugkeer naar Nederland is vrijwillig en afhankelijk van de instemming van de lokale autoriteiten. Het openbare leven in Hubei is stilgelegd om verdere verspreiding van het nieuwe Wuhan-coronavirus tegen te gaan. Grote steden, waaronder provinciehoofdstad Wuhan, zijn afgesloten van verkeer.

Nederlanders buiten Hubei worden niet teruggehaald, schrijft Blok. „Een begeleid vertrek van Nederlanders uit de rest van China is niet aan de orde. Anders dan in Hubei geldt immers voor de rest van China dat personen die daar verblijven nu mogelijkheden hebben om China op eigen gelegenheid te verlaten.” Blok verwijst verder naar de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die deze middag aangescherpt werden. Hubei bezoeken wordt ontraden, afreizen naar de rest van China alleen mits als dat noodzakelijk is.

Reisadvies China verder aangescherpt: alleen noodzakelijke reizen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangescherpt. Voor het hele Chinese vasteland geldt nu code oranje, wat inhoudt dat Nederlanders wordt aangeraden alleen te reizen als dat noodzakelijk is. Aanleiding is de uitbraak van het Wuhan-coronavirus. Voor de provincie Hubei, waar Wuhan ligt, is het advies nog strenger. BuZa raadt reizen naar dit gebied volledig af.

„Op het hele Chinese vasteland is het openbare leven zo goed als tot stilstand gekomen en gelden strenge reisbeperkingen”, schrijft het ministerie donderdag. „Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten. De maatregelen hebben een zeer grote impact op het dagelijks leven.”

Dinsdag scherpte het ministerie het reisadvies ook al aan. Toen meldde BuZa alleen nog dat er „veiligheidsrisico's” golden. Het werd nog niet afgeraden om naar China te gaan.

Het openbare leven in Wuhan ligt sinds een paar dagen volledig stil. Foto Reuters

KLM staakt na het weekend alle vluchten naar China

Vanwege het Wuhan-coronavirus schrapt KLM na het weekend al zijn vluchten van en naar China. Dat duurt zeker tot 9 februari, heeft de vliegmaatschappij donderdag bekendgemaakt. Eerder annuleerde KLM alleen nog de vluchten naar de steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen. Daar komen nu ook Beijing en Shanghai bij.

Dit weekend blijft KLM nog vliegen naar China, naar eigen zeggen om „zo veel mogelijk klanten de gelegenheid te geven terug te reizen”. Het besluit om daarna te stoppen, baseert het bedrijf op „te verwachten adviezen” van de onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat orgaan houdt later op donderdag een persconferentie.

Air France maakte een paar uur eerder al bekend voorlopig niet meer op China te vliegen. Ook British Airways, Lufthansa, Iberia, SAS en andere Europese maatschappijen hebben in elk geval een deel van hun vluchten van het schema gehaald.

Mogelijke virusbesmetting op cruiseschip: 6.000 passagiers vast aan boord

Ongeveer zesduizend passagiers van een Italiaans cruiseschip mogen sinds donderdagochtend niet van boord omdat een Chinese vrouw op het schip mogelijk besmet is met het Wuhan-coronavirus. De 54-jarige vrouw en haar partner zijn volgens rederij Costa Crociere in quarantaine geplaatst, meldt persbureau Reuters. Ook circa duizend bemanningsleden mogen niet weg van de Costa Smeralda, die in de buurt van Rome in een haven ligt.

De Chinese vrouw ging afgelopen zaterdag in de Noord-Italiaanse havenstad Savona aan boord van het schip, de Costa Smeralda, voor een cruise van een week door de Middellandse Zee. Tijdens de reis, langs Barcelona, Marseille en Mallorca, werd de vrouw ziek. Ze hoest en heeft hoge koorts, symptomen die ook bij het nieuwe coronavirus horen. Haar partner is voor zover bekend niet ziek.

Nadat het Chinese koppel in afzondering was geplaatst, kwamen donderdag drie artsen en een verpleegkundige aan boord. Zij voeren tests uit op de vrouw en haar partner. Later op donderdag moet duidelijk worden of er inderdaad sprake is van een besmetting met het Wuhan-virus. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft volgens Reuters laten weten zich geen zorgen te maken. „We zijn echter wel waakzaam", aldus Conte.

De Costa Smeralda ligt in de haven van Civitavecchia, zo'n zeventig kilometer ten noorden van Rome. Foto Filippo Monteforte/AFP

Rusland sluit grensovergangen naar China vanwege coronavirus

Rusland sluit om middernacht van donderdag op vrijdag zestien grensovergangen aan de oostgrens met China. Dat maakte de Russische regering donderdag bekend. Ook wordt al het treinverkeer op één lijn van Moskou naar Beijing na, opgeschort. Daarnaast verbiedt Rusland voorlopig de import van vis en exotische dieren uit China.

Jaarlijks reizen zo'n 4 miljoen toeristen uit Rusland naar China en andersom. Tot dusver zijn er in Rusland geen ziektegevallen bekend. Rusland en China delen zo'n vierduizend kilometer grens, opgedeeld in twee delen:

Ook andere landen treffen extra maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Kazachstan heeft bus- en treinverkeer en vliegtuigen richting China opgeschort. Tsjechië is gestopt met de uitgifte van visa aan Chinese burgers, meldt persbureau Reuters.

Evacuaties uit Wuhan vergoed door de staat en de EU

De staat en de EU vergoeden de kosten die Nederlanders moeten maken om Wuhan te verlaten. In totaal willen er zo'n achttien tot twintig Nederlanders de stad en omgeving verlaten, schrijft de Nederlandse ambassade in China donderdag in een brief aan Nederlanders in de provincie Hubei. Voorafgaand aan de vlucht moeten passagiers medische tests ondergaan, om vast te stellen of zij niet al besmet zijn met het nieuwe coronavirus.

Wanneer Europeanen de regio Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, kunnen verlaten is nog niet bekend. „Er is intensief overleg met een aantal landen om op zeer korte termijn vliegtuigen te sturen voor Europeanen die aangegeven hebben te willen vertrekken, inclusief Nederlanders”, schrijft de ambassade. Er is een „serieuze kans” dat eventuele partners met een Chinese nationaliteit niet mee mogen van de lokale autoriteiten, staat in de brief.

Ook de Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd maandag nieuwe vluchten in te zetten voor evacuaties, hoeveel Amerikanen er nog in de regio zijn, is niet bekendgemaakt. Woensdag zeiden de VS dat al hun burgers uit de stad waren gehaald.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is in de afgelopen 24 uur flink opgelopen tot 7.700. Het aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van de ziekte is opgelopen tot 170. Voor het eerst zijn ook in India en de Filippijnen besmettingen vastgesteld. Het gaat om een voormalig student van de Wuhan University en een 38-jarige vrouw, respectievelijk. Later op de dag buigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich nogmaals over de vraag of sprake is van een internationale noodsituatie. Eerder besloot de WHO dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus weliswaar een crisis is voor China, maar dat een gecoördineerde internationale respons nog niet nodig is.

WK indooratletiek in Nanjing gaat niet door

De wereldkampioenschappen indooratletiek in de Oost-Chinese stad Nanjing gaan niet door wegens de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de wereldatletiekbond (IAAF) woensdagavond bekendgemaakt. Het toernooi stond gepland voor 13 tot 15 maart en wordt een jaar uitgesteld.

„Onze medische commissie staat in nauw contact met de Wereldgezondheidsorganisatie”, meldt de wereldatletiekbond in een verklaring. „De risico's van de verspreiding van het virus zijn nog steeds van een zorgwekkend niveau en daarom zou niemand moeten doorgaan met grote bijeenkomsten die kunnen worden uitgesteld.”

De IAAF heeft overleg gehad met de organisatie van het sportevenement. Daarbij is nog overwogen om het WK indoor naar een andere stad te verplaatsen, maar gezien de zorgen over de verspreiding van het virus buiten China, is ook die optie gesneuveld. Meerdere steden hadden zich vrijwillig aangeboden om de organisatie op zich te nemen.

KLM schrapt vluchten naar China om nieuwe coronavirus

Luchtvaartmaatschappij KLM staakt een deel van zijn directe vluchten naar China vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het gaat om vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen. Ook gaan er de komende vier weken minder vluchten naar Shanghai. Dat meldt het bedrijf woensdagavond.

KLM zegt dat er momenteel nog geen aanleiding is om alle vluchten naar China op te schorten. De maatschappij ziet wel een terugloop van het aantal boekingen en past daarom het vluchtschema aan. Het aangepaste schema loopt in ieder geval tot 29 februari.

Ook deelt KLM mondkapjes uit aan personeelsleden aan boord van zijn vliegtuigen en ter plaatse. „Daarnaast worden algemene hygiënemaatregelen extra onder de aandacht gebracht bij KLM-medewerkers, zoals frequent handen wassen", schrijft KLM in een verklaring. Het bedrijft volgt daarbij de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM.

Meerdere buitenlandse vliegtuigmaatschappijen besloten ook om een deel van hun vluchten naar China te schrappen. Onder meer Lufthansa, British Airways en American Airlines gingen KLM voor. Reisbrancheorganisatie ANVR adviseert reizigers geen risico's te nemen en de komende maand niet naar China af te reizen.

WHO: opnieuw evalueren of sprake is van noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is opnieuw aan het evalueren of er sprake is van een internationale noodsituatie met betrekking tot het Wuhan-coronavirus. Daarover doet de organisatie donderdag uitspraak. Dat heeft de directeur van de organisatie woensdag tijdens een persconferentie gezegd. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus noemde het zorgelijk dat het virus zich nu ook buiten China van mens tot mens verspreidt. Dat gebeurde tot nu toe in drie landen, namelijk in Duitsland, Vietnam en Japan.

Een expert van de WHO zei woensdag dat vooralsnog de meeste mensen die besmet raken, niet ernstig ziek worden.

De WHO evalueerde vorige week ook al of er sprake was van een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid, maar concludeerde toen dat er meer informatie nodig was. Sindsdien heeft de organisatie meer informatie in China verzameld over het nieuwe virus. De WHO riep tot nu toe vijf keer eerder een noodsituatie uit. Dit gebeurde voor het laatst bij de uitbraak van Ebola, in 2019.

Eerste besmetting nieuwe coronavirus in Finland

In Finland is de eerste besmetting met het Wuhan-coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Finse Instituut voor Volksgezondheid woensdag. Het virus is vastgesteld bij een reiziger die vanuit China naar Finland was gereisd. Het slachtoffer ligt in een ziekenhuis in Lapland in quarantaine.

Finland is een van de veertien landen die de Europese Commissie hebben gevraagd om burgers uit China op te halen. Het gaat om ongeveer zeshonderd EU-burgers. De EU overlegt momenteel met de Chinese autoriteiten over de repatriëring. Ook heeft de EU China hulp aangeboden in de vorm van financiering en medisch personeel, meldt persbureau AP.

Lees ook: Hu uit Wuhan is trots op haar stadgenoten

Brancheorganisatie ANVR: reis komende maand niet naar China

De reisbrancheorganisatie ANVR adviseert reizigers om komende maand niet naar China af te reizen. Volgens de brancheorganisatie kunnen reizigers die naar China willen beter wachten tot na eind februari om „ieder risico uit te sluiten”.

De ANVR heeft dat advies doorgegeven aan de ongeveer driehonderd aangesloten organisaties. Een uitzondering kan volgens de brancheorganisatie worden gemaakt voor reizigers die in China overstappen naar een andere bestemming. De ANVR roept luchtvaartmaatschappijen op om reizigers die al een reis naar China hebben geboekt, deze kosteloos te laten annuleren.

Woensdag werd ook bekend dat KLM vooralsnog volgens schema op alle bestemmingen in China zal vliegen. De luchtvaartmaatschappij vliegt per week meerdere keren op Shanghai en Beijing en nog drie andere grote steden. Andere vliegmaatschappijen schrappen wel vluchten, waaronder British Airways. De Britse maatschappij vliegt voorlopig alleen nog op Hong Kong en ook het Duitse Lufthansa stopt volgens Duitse media voorlopig met vluchten.

Lees ook: Australische wetenschappers kweken Wuhan-virus

Blok: groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan

Een groot deel van de Nederlanders die momenteel in de Chinese stad Wuhan zitten, wil weg uit het door het virus geteisterde gebied. Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) woensdag gezegd. Eerder deze week schatte Buitenlandse Zaken dat momenteel ongeveer twintig Nederlanders in Wuhan verblijven. Voor repatriëring van de Nederlanders is toestemming nodig van de Chinese autoriteiten, aldus Blok, omdat voor Wuhan momenteel een uitreisverbod geldt.

Dinsdag werd al duidelijk dat de Europese Unie twee vliegtuigen naar Wuhan stuurt om EU-burgers weg te halen uit de regio. Blok verwacht dat de eerste vlucht later op woensdag vertrekt, zo zei hij. Het vliegtuig zal voornamelijk Fransen ophalen. Of er ook Nederlanders aan boord zullen zitten, is nog onduidelijk.

Lees ook: Wat doet Nederland als het nieuwe coronavirus hier opduikt?

Later in de week volgt een tweede toestel, dat andere EU-burgers op verzoek zal thuisbrengen. Tijdens een persconferentie over het virus van de Europese Commissie op woensdagmiddag liet de EU dat onder meer weten Frankrijk, Duitsland, België en Spanje graag burgers willen terughalen. Het gaat om ongeveer zeshonderd mensen. Japan en de Verenigde Staten hebben inmiddels hun burgers geëvacueerd uit de stad.

In China zijn nu bijna zesduizend besmettingen bekend. Eerder deze week scherpte het ministerie het reisadvies voor China al aan. Voor het hele land gelden veiligheidsrisico's. Voor zover bekend zijn wereldwijd 132 mensen bezweken aan het virus.