Brexitblog

Laatste horde richting Brexit genomen: Europese Raad keurt akkoord goed

Aanstaande vrijdag verlaat het Verenigd Koninkrijk na bijna vijftig jaar lidmaatschap de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

Dit Brexitblog is gesloten

Dit Brexitblog is gesloten.

Lees hier de laatste ontwikkelingen in het nieuwe blog

Laatste horde richting Brexit genomen: Europese Raad keurt akkoord goed

De Europese Raad is donderdagmiddag akkoord gegaan met de uittredingsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee is de laatste horde op weg naar de Brexit genomen, zodat de Britten vrijdagnacht om 00.00 uur de EU kunnen verlaten.

Het oordeel van de 27 overgebleven EU-regeringsleiders in de Raad was slechts een formaliteit. Woensdag gaf het Europees Parlement al met een grote meerderheid zijn goedkeuring aan de Brexit-deal. Vorige week vrijdag zette de Britse premier Boris Johnson zijn handtekening onder het akkoord.

De EU beschouwt de Britten vanaf middernacht officieel als een 'derde' land. De besprekingen tussen Brussel en Londen gaan daarna een volgende fase in, gericht op hun toekomstige relatie. In elk geval tot 31 december loopt een overgangsperiode, die burgers en bedrijven tijdens de onderhandelingen de tijd geeft te wennen aan de situatie van na de Brexit.

Foto Kenzo Tribouillard/AFP

Schots parlement stemt voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum

Het Schotse parlement heeft ingestemd met het voorstel van premier Nicola Sturgeon om vanwege de Brexit opnieuw een referendum te houden over onafhankelijkheid. Woensdagavond stemden 64 parlementariërs voor en 54 tegen een nieuw referendum.

Bij het onafhankelijkheidsreferendum in 2014 was 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid, maar volgens Sturgeon is de situatie met het komende Britse vertrek uit de EU nu sterk veranderd.

Premier Nicola Sturgeon van Schotland tijdens het debat op 29 januari 2020 in het Schotse parlement over een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Foto Finn Hall/EPA/ Scottish Parliament

De Schotten stemden in 2016 met een grote meerderheid van 62 procent tegen de Brexit, maar moeten nu wel de Europese Unie verlaten."Een Britse regering die ons de toekomst oplegt en onze opvattingen minacht is simpelweg niet goed genoeg", zei premier Sturgeon daar volgens de BBC tijdens het debat voorafgaand aan de stemming over.

De kans dat er een nieuwe Schots onafhankelijkheidsreferendum is klein, want daarvoor is toestemming nodig van de Britse regering. Premier Boris Johnson heeft eerder deze maand al formeel laten weten tegenstander te zijn. Een dergelijk referendum kan volgens hem maar "een keer per generatie" plaatsvinden.

Today I have written to Nicola Sturgeon. The Scottish people voted decisively to keep our United Kingdom together, a result which both the Scottish and UK Governments committed to respect.

Let's make 2020 a year of growth and opportunity for the whole of the UK 🇬🇧 pic.twitter.com/JjQp3X2J2n

— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 14, 2020

De vlag van de Europese Unie zal ondanks de Brexit op 31 januari voorlopig nog wel blijven wapperen bij het Schotse parlementsgebouw in Edinburgh. Die zou komende vrijdag eigenlijk gestreken worden, maar de Schotse parlementariërs draaiden dat besluit met 63 stemmen voor en 54 tegen terug "uit solidariteit met met EU-burgers in Schotland".

Europees Parlement zoals verwacht akkoord met Brexit

Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid de voorwaarden gesteund waarop het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, meldt de BBC. Dat betekent dat een Brexit vrijdagavond aanstaande definitief is. 621 parlementariërs stemden in met de uittredingsovereenkomst, 49 waren woensdagavond in Brussel tegen. Na de stemming - de uitkomst was volgens verwachting - nam het Europees Parlement afscheid van de Britten door gezamenlijk Auld Lang Syne te zingen, een Schots gedicht refererend aan vervlogen tijden.

Woensdagmiddag nam een aantal parlementariërs het woord, onder wie Brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt. De Belg noemde het „verdrietig” het VK na 47 jaar lidmaatschap te zien gaan, maar hield ook vol dat het VK volgens hem ooit zal terugkeren: „Dit is geen adieu, maar een au revoir.”

Brexiteer Nigel Farage nam al zwaaiend met de Britse vlag het woord. Het Brexit-boegbeeld haalde nog eenmaal flink uit naar de EU, wat hij een „ondemocratisch project” noemde. Wel zei hij uit te kijken naar de toekomstige samenwerking. Kort daarop werd zijn sprekersmicrofoon uitgezet.

Twitter avatar ClaravandeWiel Clara van de Wiel Na de laatste spreekbeurt van Nigel Farage klinkt luid gejoel. “Please put your flags away and take them with you, you’re leaving”, zegt de Ierse voorzitter Mairead McGuinness. https://t.co/fOlH7oTWic

Het Europees Parlement neemt afscheid van het VK

De Britse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Tim Barrow, heeft woensdag de documenten bij de EU ingeleverd die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU officieel regelen. Barrow overhandigde het zogenoemde instrument van ratificatie persoonlijk aan de secretaris-generaal van de Europese Raad, schrijft de BBC.

Na het overhandigen van de documenten ging in Brussel het debat over het terugtrekkingsakkoord van start. Later op de dag volgt nog een stemming, een formaliteit, waarmee de Brexit op vrijdagavond aanstaande definitief een feit wordt. Daarmee komt voor het Verenigd Koninkrijk een eind aan het 47-jarig lidmaatschap van de Europese Unie.

De stemming in het Parlement levert naar verwachting geen problemen op, belangrijke parlementaire commissies in de EU gingen eerder al akkoord. Het debat van woensdag heeft dan ook vooral een symbolische functie. Fel Brexit-voorstander Nigel Farage nam eerder op de dag al kort het woord, volgens hem is er vanaf nu „geen weg meer terug".

Lees ook: Brexit, deel 2: hoe snel kan dat gaan?

Transitiefase

Over het precieze tijdpad na vrijdag is officieel nog niet veel duidelijk. The Guardian bracht eerder deze week naar buiten dat de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU begin maart van start gaan.

Nadat de Brexit van kracht wordt, gaat eerst een overgangsfase in. Die moet Downing Street ruimte bieden om te onderhandelen over zaken als invoertarieven en handelsregels. Johnson hoopt voor eind 2020 al nieuwe afspraken gemaakt te hebben, maar tot die tijd blijft het VK in de interne markt en de douane-unie. Tijdens de transitieperiode hebben de Britten alleen geen inspraak meer in Brussel.

Het koffertje met daarin het papierwerk voor de Brexit. Foto AFP

Welkom in dit Brexitblog, hier houdt NRC alle ontwikkelingen rondom de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU bij. Het voorgaande nieuws leest u hier.