Bedreigde dieren

Cheeta’s mogen in India geherintroduceerd worden

Het bedreigde jachtluipaard mag geherintroduceerd worden in de Indiase wildernis. Dat heeft het Hooggerechtshof in Delhi dinsdag bepaald, schrijft de BBC. De dieren werden zeventig jaar geleden in India volledig uitgeroeid, maar de Indiase overheid wil een poging doen om de jachtluipaarden „op een zorgvuldig uitgekozen plek” in het land te laten terugkeren. Plannen om de diersoort te herintroduceren in India zijn al jaren in de maak. De afgelopen jaren konden dierenkenners het niet eens worden of de diersoort zich opnieuw zou kunnen aanpassen aan de Indiase wildernis. Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat hiermee mag worden geëxperimenteerd. De Indiase autoriteiten willen de cheeta op kleine schaal uitzetten, om te onderzoeken of het dier zich kan aanpassen aan de Indiase wildernis. (NRC)