Australische wetenschappers kweken Wuhan-virus

Wuhan-coronavirus Volgens Australische wetenschappers kan het gekweekte virus helpen bij het detecteren van het virus bij mensen die nog geen symptomen vertonen.
Passagiers arriveren op het vliegveld van Sydney na een van de laatste vluchten vanuit Wuhan, eerder deze week.
Passagiers arriveren op het vliegveld van Sydney na een van de laatste vluchten vanuit Wuhan, eerder deze week. Foto Peter Parks/AFP

Australische wetenschappers hebben het Wuhan-coronavirus succesvol gekweekt. Dat meldt het Doherty Institute, dat onderzoek doet naar infecties en immuunsystemen, in Melbourne woensdag. Het is de eerste keer dat het nieuwe coronavirus buiten China is nagemaakt. Volgens de onderzoekers is de kweek een belangrijke stap in de zoektocht naar een remedie tegen het virus.

Chinese wetenschappers hadden al eerder het virus gerepliceerd, maar daarbij ging het niet om het hele virus. Volgens de Australische onderzoekers kan het gekweekte virus worden gebruikt om het nieuwe coronavirus te detecteren bij mensen die geen symptomen vertonen. „Door het echte virus hebben we nu de mogelijkheid om alle testmethoden te valideren en te verifiëren en hun specificiteiten te vergelijken”, aldus een van de onderzoekers.

Lees ook: Wat weten we over het Wuhan-coronavirus?

British Airways schrapt vluchten naar China

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft in verband met het nieuwe coronavirus woensdag per direct alle vluchten van en naar China geschrapt. De directe verbindingen met Beijing en Shanghai zijn door de Britse vliegorganisatie tot maart stilgelegd. Woensdag maakte het Japanse autobedrijf Toyota bekend dat de fabrieken in China tot 9 februari worden gesloten, meldt persbureau AFP.

Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus is inmiddels opgelopen naar 132, melden Chinese autoriteiten. De meeste slachtoffers vielen opnieuw in de provincie Hubei, waar het virus eerder deze maand uitbrak. Het aantal besmettingen zou volgens persbureau AP zijn gestegen naar meer dan zesduizend. Woensdag meldden ook de Verenigde Arabische Emiraten een eerste infectiegeval. In de Duitse deelstaat Beieren zijn inmiddels vier besmettingen bekend.

Dinsdag maakte de Europese Unie bekend dat twee vliegtuigen naar Wuhan worden gestuurd om EU-burgers op te halen. De eerste vlucht vertrekt woensdagochtend en is bedoeld om 250 Fransen op te halen in de Chinese stad. Alleen mensen die geen symptomen van het nieuwe coronavirus vertonen mogen mee. Ook is het reisadvies voor China door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels aangescherpt. In heel China gelden veiligheidsrisico’s.