737 MAX-debacle bezorgt Boeing eerste verliesjaar sinds 1997

Luchtvaart Boeing leed vorig jaar een nettoverlies van 636 miljoen dollar. Dat kwam vooral door de 737 MAX, die sinds vorig jaar wereldwijd aan de grond wordt gehouden.
737 MAX-vliegtuigen staan aan de grond bij een Amerikaanse Boeing-fabriek.
737 MAX-vliegtuigen staan aan de grond bij een Amerikaanse Boeing-fabriek. Foto Elaine Thompson/AP

Boeing heeft door de problemen met de 737 MAX voor het eerst sinds 1997 een jaar afgesloten in de rode cijfers. De Amerikaanse vliegtuigbouwer leed in 2019 een nettoverlies van 636 miljoen dollar (578 miljoen euro), liet het concern woensdag weten.

Boeing heeft volgens internationale persbureaus de afgelopen maanden meer dan 18 miljard dollar schade geleden doordat de 737 MAX na twee vliegrampen wereldwijd gedwongen aan de grond wordt gehouden. Het gaat dan onder meer om compensatie die het bedrijf aan luchtvaartmaatschappijen heeft moeten betalen.

De omzet van Boeing daalde vorig jaar met een kwart. Er kwam circa 77 miljard dollar (70 miljard euro) binnen. Dat is een groot verschil met 2018, toen het bedrijf nog een recordomzet van ruim 101 miljard dollar realiseerde. De winst bedroeg toen 10,5 miljard dollar.

Vliegrampen

De problemen voor Boeing begonnen toen eind 2018 en begin 2019 twee 737 MAX-toestellen neerstortten, waarbij 346 mensen de dood vonden. De oorzaak bleek een fout in een veiligheidssysteem van het vliegtuig. Luchtvaartautoriteiten over de hele wereld verordonneerden een vliegverbod, dat tot op heden voortduurt. De werkzaamheden om de 737 MAX weer luchtwaardig te maken, hebben meermaals vertraging opgelopen. Honderden nieuwe exemplaren van de 737 MAX, die het vlaggenschip van Boeing had moeten zijn, kunnen door het vliegverbod niet aan klanten worden geleverd.

Boeing heeft de productie van het type voorlopig stilgelegd maar wil die nog vóór de zomer weer hervatten. Tot dat moment zal de productiestop Boeing nog zo’n vier miljard dollar kosten, schat het bedrijf volgens persbureau Reuters.