Trump komt met tweestatenoplossing, Palestijnse leider wijst het af

Vredesplan De Palestijnen moeten volgens president Trump een eigen staat krijgen met een hoofdstad in de buitenwijken van Oost-Jeruzalem. Tegelijkertijd moet Jeruzalem de “onverdeelde hoofdstad” blijven.
President Trump ontving dinsdag de Israëlische president Netanyahu in het Witte Huis.
President Trump ontving dinsdag de Israëlische president Netanyahu in het Witte Huis. Foto Saul Loeb/AFP

President Donald Trump heeft dinsdagavond zijn langverwachte tweestatenoplossing gepresenteerd voor het Israël-Palestinaconflict. Het Amerikaanse staatshoofd stelt voor om het Palestijnse gebied te verdubbelen, met een hoofdstad in enkele buitenwijken van Oost-Jeruzalem. Jeruzalem blijft alsnog de „onverdeelde hoofdstad van Israël”.

„Israël zet een stap richting vrede, de Palestijnen verdienen een beter leven”, zei Trump in het Witte Huis, met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan zijn zijde. Netanyahu noemde het voorstel een „pad naar houdbare vrede” voor het conflict dat al meer dan zeventig jaar duurt. De Palestijnse-Israëlische onderhandelingen zijn al sinds 2014 opgeschort.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft het plan al afgewezen en noemt het een „complot” dat „het niet gaat halen”, schrijft persbureau Reuters. „Jeruzalem is niet te koop”, reageerde Abbas. Palestijnse autoriteiten hadden het plan op voorhand al afgewezen en waren ook niet aanwezig bij de bekendmaking dinsdag.

President Trump spreekt echter van een „geweldige deal” voor de Palestijnen waarmee ze een „onafhankelijke staat” te krijgen, bestaande uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Die gebieden moeten met een tunnel verbonden worden. Een belangrijke eis volgens Trump is een „einde aan terreur” aan Palestijnse zijde. Wel willen de VS grote Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever erkennen. Israël moet de aanbouw van nieuwe nederzettingen opschorten terwijl onderhandelingen lopen.

‘Win-win’

Trumps vredesvoorstel van zo’n tachtig pagina’s lijkt Palestijnen meer tegemoet te komen dan experts van tevoren verwachtten. De Amerikaanse president belooft 50 miljard dollar (45,4 miljard euro) aan internationale steun om de Palestijnse staat te verwezenlijken. „Een win-win” voor beide kanten, aldus de president. Bovendien kan het volgens Trump „de laatste kans” op vrede zijn voor de Palestijnen.

Maar meerdere elementen van het plan hebben Palestijnse autoriteiten altijd stellig afgewezen, zoals de erkenning van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Bovendien wil de Palestijnse president Abbas de sinds 1967 bezette gebieden terug, en daar is in het plan geen sprake van. De Palestijnse groepering Hamas in de Gazastrook heeft de dinsdag gepresenteerde plannen afgedaan als „complotten”.

Lees ook: Israël zoekt met aardgas vrienden in de regio

Trump deelde op Twitter hoe de tweestatenoplossing eruit moet komen te zien, onder meer met een ‘industriële zone’ en een landbouw- en woongebied:

Sinds Trump aan de macht is heeft hij een aantal controversiële beslissingen genomen in het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij besloot Jeruzalem te erkennen als hoofdstad, wat leidde tot grootschalige Palestijnse protesten met tientallen doden en honderden gewonden. Ook erkende Trump vorig jaar de Israëlische soevereiniteit in de bezette Golanhoogten.